​​​Vijf tips om uw woning klaar te stomen voor verkoop
Verkopers opgelet: Wij geven u vijf tips om uw huis van zijn beste kant te laten zien voor een bezichtiging.

 

1. Geef uw huis een opknapbeurt​

Lang niet iedereen droomt van een klushuis. De m​eeste kopers zoeken een woning waar ze weinig aan hoeven te doen. Zorg daarom dat uw huis topfit is: zet de kozijnen fris in de lak en repareer de dakgoot. Vergeet ook de kleine reparaties niet. Geef piepende scharnieren een druppeltje olie, zet die losse deurkruk vast en doe een nieuw leertje in de keukenkraan. Schilder ook felgekleurde muren alvast over in een neutrale tint. De kans bestaat natuurlijk dat de volgende bewoner ook van appelgroen of zuurstokroze houdt, maar die is niet zo groot.


2. Creëer rust, ruimte en overzicht

Kopers kopen het liefst zo veel mogelijk ruimte. Laat daarom zien wat uw woning te bieden heeft: ruim goed op en kijk welke spullen u beter even kunt opslaan. Noodzakelijke meubels kunnen blijven staan, want bedden, eettafels en hoekbanken maken duidelijk welke functie elke kamer heeft. Maar dat rommelkastje kan beter het huis uit. Het klinkt een beetje onvriendelijk, maar voor uw kinderen en huisdieren geldt hetzelfde. Potentiële kopers willen zich graag kunnen voorstellen hoe het is als zíj in uw huis wonen. Zet dus de oppas aan het werk, en beperk uw gezinsactiviteiten terwijl uw bezoek rondkijkt. 

 

3. Houd alvast een najaarsschoonmaak

Een schoon huis is aantrekkelijker. Dat klinkt logisch, maar er zijn genoeg onderdelen die u misschien niet vanzelfsprekend schoonmaakt. Is uw douchegordijn bijvoorbeeld nog fris, en hoe zit het met de kitranden in de badkamer? Probeer door de ogen van een ander naar uw huis te kijken, en pak de plekken aan die bezoekers smoezelig kunnen vinden. Onderwerp ook de buitenkant van uw woning aan een inspectie. Haal oude bladeren uit de dakgoot en lap de ramen, zodat uw huis er weer als nieuw uitziet.

 

4. Niet vergeten: het energielabel van uw huis

Sinds dit jaar mag u uw woning niet meer te koop zetten zonder definitief energielabel. In huizen met een groen label valt meestal een lagere energierekening op de mat dan in woningen met een geel, oranje of rood label. 'Groene' woningen zijn vaak aantrekkelijk voor kopers. Op energielabelvoorwoningen.nl vraagt u het label van uw woning aan. Is uw woning zuinig? Dan is dat zeker het benadrukken waard. Houd er rekening mee dat de aanvraag een aantal tientjes kan kosten. Daar staat tegenover dat uw boete kan oplopen tot 405 euro als u uw huis zonder energielabel verkoopt.

 

5. Wat u vlak voor een bezichtiging nog doen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Heeft u uw woning opgeknapt, opgeruimd en schoongemaakt, en is het energielabel geregeld? Dan krijgen kopers waarschijnlijk een goede indruk van de mogelijkheden van uw huis. Tot slot zijn er nog een paar dingen die u voor een bezichtiging kunt doen om het beste in uw huis naar boven te halen:​

  • Zorg voor een prettige geur in alle vertrekken. Lucht overal goed door en zet verse bloemen neer. Schroom niet om de klassieker te proberen: bak een taart en zet koffie, zodat uw huis echt huiselijk ruikt.
  • Muziek opzetten is een risico; de kans is groot dat niet alle bezoekers dezelfde smaak hebben als u. Speel het daarom veilig en zorg voor rustige, geluidloze vertrekken. 
  • En natuurlijk: blijf vriendelijk.​ Ook als een bezoeker negatief is over uw woning. Voor een ander is uw oude huis misschien een droom die uitkomt.​ 

​​Meer informatie

​​​NVM Open Huizen Dag 

Naar alle nieuwsberichten 

Volg ons via:
© 2014 Florius