​Een laadpaal aan huis: hier moet u aan denken


Overweegt u om een elektrische auto te kopen, dan denkt u vast ook na over een goed oplaadpunt. Het aantal openbare laadpalen groeit snel, maar het is relatief duur om deze te gebruiken. Bovendien zijn ze soms bezet. Als woningeigenaar kunt u ook zelf een lader aanschaffen. Stukken voordeliger, én handig, want u heeft altijd een beschikbaar laadpunt naast de deur. Maar wat moet er gebeuren voordat u thuis een laadpunt kunt gebruiken?

stelling_over_electrisch_rijden.jpg

Opladen zonder dat de stoppen doorslaan


In principe kunt u de stekker van uw elektrische auto gewoon thuis in het stopcontact steken. Toch is dat niet zo’n goed idee. Op een huis-tuin-en-keukenstopcontact zit geen stroombegrenzer, waardoor uw auto het elektriciteitsnetwerk in huis kan overbelasten. Dat is niet bepaald veilig; in het beste geval slaan de stoppen door, maar het is ook mogelijk dat er brandgevaar ontstaat. Daarbij komt dat een gewoon stopcontact weinig laadvermogen heeft, waardoor het opladen erg lang duurt. Een speciale lader heeft meer vermogen en gebruikt een eigen groep in de meterkast. Hierdoor weet u zeker dat het stroomnetwerk het houdt wanneer u uw auto oplaadt en tegelijk een was draait.

​Aan de oprit of de muur


Een oplaadpunt aanleggen is niet ingewikkeld, maar er zijn wel wat aanpassingen in huis voor nodig. Om te beginnen moet de meterkast er een extra groep bij krijgen, die uitsluitend bedoeld is voor uw lader. Het is verstandig om hier een erkend installateur voor in te schakelen, omdat klussen aan het elektra risico’s met zich meebrengt. Daarnaast moet er vaak wat boor- of graafwerk worden verricht. Want of u nu een lader aan de muur hangt of langs de oprit plaatst, de kabel naar de meterkast moet netjes worden weggewerkt. Een installatieteam regelt alles snel, maar het is goed om de werkzaamheden alvast in te calculeren.


Rijden op zonlicht dankzij slimme meter


Liggen er zonnepanelen op uw dak of draait er een windmolen op het erf, dan heeft u de kans om écht groen te rijden. Met de juiste instellingen ziet een slimme lader het verschil tussen de stroom van uw energieleverancier en de energie die u zelf opwekt. U kunt de lader dus zo afstellen dat u alleen op de stroom van uw eigen energievoorziening rijdt. Een slimme lader kan bovendien de stroomafname voor uw auto apart registreren. Handig voor als u de kosten wilt declareren bij uw werkgever. 

​Geen oprit? Vraag de gemeente


Heeft u wel een eigen woning, maar geen ruimte voor een privélader? Dan kunt u de gemeente vragen om een laadpaal te plaatsen op een parkeerplek in de buurt. U bent dan niet de enige die de lader mag gebruiken, maar heeft wél een laadpunt om de hoek.

​Belangrijkste conclusies

  • Laden via het stopcontact kan wel, maar is niet verstandig
  • Voor een thuislader heeft u een extra groep in de meterkast nodig
  • Hou rekening met het nodige boor- of graafwerk