​Ongewonen: Leven in een zwijnenstal

Op steenworp afstand van de IJssel, in de gemeente Heerde en iets ten zuiden van Zwolle, ligt het plaatsje Vorchten. In het dorp wonen maar zestig mensen, maar er staan wel vier rijksmonumenten: een oude kerk, een notariswoning en twee boerderijen. Een van die boerderijen is omgebouwd tot woonhuis. Bewoners Mathieu en Marianne vertellen over hun woonboerderij en de unieke omgeving. ‘Onze woonkeuken is in de ruimte waar vroeger de varkens stonden, en onze badkamer in de koeienstal. Daardoor hebben we een badkamer van ruim vijftig vierkante meter.’ Tel daarbij op dat een van de oudste kerken van Nederland in dezelfde straat staat, en je snapt waarom de boerderij zo’n speciale woning is.

 

​Hang naar ruimte

Mathieu en Marianne wonen sinds 2009 in het historische gebouw. ‘We zochten toen iets met veel ruimte, ergens in deze omgeving’, vertelt Marianne. ‘We hebben jaren in Epe gewoond, dat is hier vlakbij. In het bos, dus we hadden enorm veel ruimte. Daarna hebben we een tijd in de Franse Dordogne gewoond, ook daar hadden we een flinke lap grond. We hadden daar zelfs een klein meertje. Daarna konden we natuurlijk niet meer in een rijtjeshuis gaan wonen, we waren anders gewend.’ En dus werd het de oud-boerderij met een groot stuk land in Vorchten.

© businessbeeld (36).jpg© businessbeeld (18).jpg

Historische omgeving

Het gebied rond de IJssel, nu de gemeente Heerde, wordt al bewoond sinds de bronstijd. Tijdens de aanleg van een afwateringsgeul voor de IJssel zijn meerdere archeologische opgravingen gedaan, waarbij onder andere aardewerk van de bronstijd en overblijfselen van de Romeinen gevonden zijn. Het relatief hoge aantal monumentale en oude panden in het kleine Vorchten bewijst dat de omgeving ook later een populaire plek was.

 

Zo staat er een historisch kerkje, volgens velen een van de oudste van Nederland: de voorgevel is rond het jaar 900 gebouwd. ‘Vroeger had de IJssel nog natuurlijke vertakkingen’, vertelt Mathieu. ‘Die zijn allemaal drooggelegd, maar in de middeleeuwen stroomde er nog eentje om de kerk heen. Kerkgangers van de andere kant van de vertakking, konden toen voor de dienst met bootjes naar de kerk komen.’

 

​Van boerderij tot uniek woonhuis

In 1786 is begonnen met de bouw van de boerderij. Tot de ombouw werden er vooral varkens en koeien in het gebouw gehouden. De koeien gingen door de grote deeldeuren aan de voorkant, via de aangrenzende weg, naar het weiland naast de boerderij. In de tuin, van meer dan zesduizend vierkante meter, stonden grote schuren. En achterin het stuk land is een vijver, waar vissen in zwommen. Tot het einde van de vorige eeuw deed het gebouw nog dienst als boerderij.


 

De vorige bewoners, hebben van de boerderij een woning gemaakt: de varkensstal werd een woonkeuken, de deel voor de koeien werd een badkamer van ruim vijftig vierkante meter. In plaats van de stallen in de tuin, kwam er een boomgaard. Toen ze er woonden, hebben Mathieu en Marianne het rieten dak vervangen, de woonkamer/keuken gerenoveerd en de vijver aangepakt. ‘En we hebben er wat muurtjes uit gesloopt’, zegt Marianne. ‘De vorige bewoners hadden de staanders van de gebinten “verstopt” achter bakstenen en gipsen wandjes. Dat vonden we zonde: als je in zo’n oud huis woont, doe het dan goed.’

© businessbeeld (1).jpg© businessbeeld (14).jpg© businessbeeld (12).jpg

​Meedoen of verder lezen?

Woont u ook in een uniek object met een verhaal dat verteld moet worden, stuur dan een bericht naar nieuws@florius.nl. We horen graag van u. Als u nieuwsgierig bent naar andere bijzondere woningen waar onze klanten in wonen? Lees dan meer.

 

Oktober 2016 - Huis met een kruis 

December 2016 - Echte schoonheid zit van binnen 

Januari 2017 - Paradijsje in het zwarte Nazareth 

Februari 2017 - Oude ziel in een verjongde boerderij