​Snij inbrekers de pas af

Denkt u er wel eens over na? Inbraak in uw woning? Van 1 mei tot 30 juni besteedt de Stichting Nationale Inbraak Preventie Weken aandacht aan dit onderwerp. Op hun site staan nuttige tips om het dieven lastig te maken. Maar wat nu als ze tóch nog bij u binnen komen? Dan zijn er een paar zaken die u direct moet regelen. Lees meer.

Ingebroken bij u thuis? Dit is wat u (niet) moet doen.

Omgekeerde lades, bank op z'n kant en overal troep. Het spookbeeld van iedere woningbezitter. Want dit kan maar één ding betekenen: er is ingebroken. De schrik slaat u om het hart. Is iedereen o.k.? Hebben ze oma's ring gepikt? En, welke engerd heeft er in m'n huis rondgelopen?! Ook dit jaar, tijdens de Nationale Inbraakpreventieweken (NIPW), staat Florius stil bij de gevolgen van inbraak. Er is een paar dingen die u direct moet doen. En laten. We leggen het u uit.

Afblijven!

Hoe graag u ook wilt weten wat de exacte schade is, de politie raadt aan om nog niks op te ruimen. Daarmee loopt u namelijk de kans dat u sporen verwijdert die rechercheurs kunnen gebruiken voor eventuele opsporing. Bijvoorbeeld vingerafdrukken.

Nulnegenhonderdtuig

Heeft u het vermoeden dat de inbrekers nog binnen zijn, of in de buurt? Bel dan direct 112. Denk om uw eigen veiligheid en onderneem vooral zelf geen actie. Als het duidelijk is dat de inbrekers het dievenpad hebben gekozen, bel dan 0900-8844. Een ezelsbruggetje om dat nummer te onthouden is 0900 - TUIG.


Over passen, pc's, tablets en smartphones: snij ze de pas af

Om verdere financiële schade te voorkomen, is het zaak dat u direct pinpassen en credit cards blokkeert. Neem ook contact op met de aanbieder van uw mobiele telefoonabonnement, mocht uw smartphone zijn gestolen (hopelijk staat de vaste telefoon er nog). Zij kunnen op afstand uw abonnement blokkeren, en dus ongewenst gebruik voorkomen. Tot slot: sommige laptops, smartphones en tablets zijn op afstand te blokkeren of wissen. Daarmee heeft u uw apparaat niet terug, maar voorkomt u dat anderen geen toegang hebben tot uw data.

​Aangifte doen

Doe aangifte. De politie vertelt op haar site  precies hoe dat moet. Aangifte is altijd zinvol (en zelfs verplicht vanuit de Inboedelverzekering), al is het maar zodat zij goed in beeld krijgen welke wijken extra aandacht nodig hebben. En als er ooit een keer gestolen goederen opduiken, kan de politie ze matchen met uw aangifte. Wees daarom specifiek als u de gestolen spullen opgeeft.

Durf hulp te vragen

Een inbraak kan een grote impact hebben. Op uw gevoel van veiligheid, uw nachtrust of uw vertrouwen in de medemens. Slachtofferhulp Nederland kan u bijstaan met raad en daad. Neem gerust contact met ze op.


Meer weten?

Op de site van NIPW leest u meer over inbraken, en vooral hoe u ze voorkomt. Ook de politie geeft nuttige tips  over hoe om te gaan met inbraak en de preventie daarvan.

Meer nieuwsberichten