​Vreemde geWOONte: baden in het licht van de Rijzende Zon

Offline wooninspiratie doet u het vaakst op in eigen land. Logisch, want hier ziet u de meeste huizen van binnen. Daarom is het interessant om te weten: welke woongewoonten houden ze er in het buitenland eigenlijk op na? Wij lichten er een paar voor u uit. Deze keer duiken we in het badritueel van Japanners.


Ondergaande zon 

​Sit back and relax

Hoe krap Japanse woningen gemiddeld ook zijn, in de badkamer zult u niet snel een toilet aantreffen. Bovendien heeft deze wasruimte meestal een bad én een douche. Waarom? Omdat aan baden een ritueel te pas komt. Japanners stappen in bad om zich te ontspannen of op te warmen, niet om zich te wassen. Sterker nog: volgens het gebruik moet u brandschoon zijn, voordat u uw tenen in het badwater dipt. Eerst onder de douche dus. Neem daar de tijd voor en neem plaats op het krukje.

​​​

​Schone wateren, diepe gronden

Als de speciale verwarmingselementen onder de kuip het water hebben opgewarmd, kan het feest beginnen. Traditiegetrouw is het bad vierkant. En een stuk dieper dan u gewend bent. Niet alleen de buitenkant, maar ook de binnenkant heeft rechte zijden, in plaats van een hellend zitvlak. De gebruikelijke zithouding: met opgetrokken knieën, en dan zo min mogelijk bewegen. Het hete water reikt zo makkelijk tot aan uw schouders. Ook de afvoer is anders geregeld. Het water scheppen ze er met de hand in en uit; van een afvoersysteem als een putje of badoverloop is geen sprake.


Samen delen

Opgewarmd en ontspannen? Laat het badwater gerust in de kuip en doe de deksel erop. Omdat Japanners schoon baden, gebruiken ze hetzelfde water soms meerdere dagen. En voor de hele familie.​​


Benieuwd naar andere vreemde gewoonten?

Bent u benieuwd naar andere vreemde gewoonten? Meld u dan aanvoor onze nieuwsbrief Informatief en ontvang elke maand onze nieuwsbrief.

 


Meer informatie