​Vreemde geWOONte: housewarming? Alsjeblieft, een kikker!


Offline wooninspiratie doet u het vaakst op in eigen land. Logisch, want hier ziet u de meeste huizen vanbinnen. Daarom is het interessant om te weten: welke woongewoonten houden ze er in het buitenland eigenlijk op na? Wij lichten er een paar voor u uit. Deze keer onderzoeken we geen woning, maar de traditionele inwijdingsceremonie ervan: de housewarming.

Middeleeuwse huisverwarming

In de middeleeuwen namen gasten houtblokken mee naar het nieuwe huis van hun vriend of familielid. Hiermee stookten ze een goed vuurtje, wat in een tijd zonder centrale verwarming niet onplezierig was. Vandaar de naam ‘housewarming’. Bijkomend voordeel: geesten die de lege woning hadden betrokken, maakten dat ze wegkwamen. De Fransen wijdden hun nieuwe woningen feestelijk in tijdens de pendaison de crémaillère: ‘ophangen van de schoorsteenhaak’, het mechanisme dat de afstand tussen pan en vuur bepaalt. Iedereen die had bijgedragen aan het huis, mocht meehelpen met deze allerlaatste bouwsteen. Daarna genoten ze van de eerste maaltijd in de nieuwe woning.

Oost west, eerst een koe en dan de rest

In sommige culturen heeft de housewarming ook nog eens een belangrijke functie: geluk brengen voor de nieuwe bewoners. Bijvoorbeeld in delen van Schotland, waar gasten met dat doel een kikker cadeau geven. Of in Thailand, waar boeddhistische monniken de woning zegenen. Ook zijn er glas-halfleeg-volken die er juist alles aan doen om ongeluk af te wenden. Zo geloven Indiërs dat een koe de eerste moet zijn die het huis betreedt en hebben Russen meer vertrouwen in de kwaadverjagende werking van katten. Sterker: klanten van onze Russische collega’s Sberbank krijgen een leenkat, speciaal voor de housewarming.

Nuchtere Nederlanders

Nederlanders hebben geen echte housewarminggebruiken. Als we ons nieuwe huis al inwijden, doen we dat vooral omdat we zin hebben in een feestje. We scheppen een beetje op over onze tuin of inloopkoelkast, maar dat is het. Gasten geven een kamerplantje of fotolijstjes voor het nieuwe huis, of nemen gewoon wat bier en wijn mee. Een gelukbrengend ritueel zijn we te nuchter voor. En dat is jammer, want een koe als housewarming-vip lijkt ons een prima traditie.

Meer nieuwsberichten