​Vreemde geWOONte: hutje-mutje in een longhouse

Offline wooninspiratie doet u het vaakst op in eigen land. Logisch, want hier ziet u de meeste huizen van binnen. Daarom is het interessant om te weten: welke woongewoonten houden ze er in het buitenland eigenlijk op na? Wij lichten er een paar voor u uit. Deze keer zijn we op bezoek in een typisch Indonesisch longhouse.

 

th3AJZUO8Y.jpg 

​Lang leve de lol op Borneo

Een oudere vrouw zuigt op een pluk verslavende betel-bladeren, verderop eten kinderen gehurkt een sateetje: we zijn in een traditioneel longhouse op Borneo. Hier, in een typische nederzetting van het Dayak-volk, bestaat het dorp niet uit huizen: één enkel rumah betang ís het dorp. Met soms wel tientallen families tegelijk wonen ze samen in een huis van soms wel driehonderd meter lang. Aan weerszijden van een gezamenlijke gang zijn de ingangen van verschillende kamers, waarin vaak een compleet gezin woont. Kennelijk wegen de voordelen van veiligheid, status en sociale geborgenheid voor deze bewoners zwaarder dan het complete gebrek aan privacy.

Kollumer longhouse

De afgelegen jungle van het voormalige Kalimantan is een van de laatste plekken op aarde waar mensen nog in longhouses wonen. Mogelijk is deze hutje-mutje-gewoonte de oervorm van onze hedendaagse huizen. Wereldwijd zijn er voorbeelden bekend van volken en stammen die een langhuis verkozen boven een individueel hutje: van het Schotse 'blackhouse' en Amerikaanse Huron-huizen tot Nepalese Badaghar en het Långhus van de Vikingen. Ook in Nederland zijn nog langhuizen te vinden: de Friese en Groningse kop-hals-staartboerderij.

​Samen oud worden

De rest van de wereld lijkt inmiddels de voorkeur te hebben gegeven aan de voordelen van een eigen huis. Toch is er één aspect dat lijkt te pleiten voor de longhouse-constructie: de sociale verbondenheid met familie en vrienden. Uit onderzoek naar de hoge levensduur in de zogenaamde blue zones – gebieden wereldwijd waar mensen gezond oud worden – blijkt sociale interactie een positieve voorspeller van levensduur. Het goede nieuws is dat we hier onze huizen niet voor hoeven af te breken: gewoon iets vaker de deur open voor een portie 'Hollandse gezelligheid' in huis doet al wonderen.

Met eigen ogen?

Zelf een keer op visite naar een longhouse? Op Borneo zijn er voldoende dagtrips te boeken voor een bezoek. De echte avonturier slaapt natuurlijk gewoon zelf een nachtje in een longhouse. Simpel te boeken via Airbnb. Of beleef een langhuis dichter bij huis, in het Arnhemse Openluchtmuseum staat een heuse kop-hals-staartboerderij.

 

Meer vreemde geWOONten:

Weldadig zweten in de Finse sauna

Baden in het licht van de rijzende zon