​Vreemde geWOONten: klaar voor de toekomst

Wooninspiratie doet u meestal op in eigen land. Maar welke woongewoonten houden ze er elders eigenlijk op na? Dit keer drie future proof woonvormen uit het buitenland, die u ook in Nederland inmiddels tegenkomt: tiny houses, het passiefhuis en circulaire woningen.

Klein, kleiner, kleinst

Het lijkt inmiddels een wereldwijde trend te worden: wonen in een zogenaamd tiny house. De tegenhanger voor meer-meer-meer is de bewuste keuze van mensen om juist met minder spullen door het leven te gaan. In een tiny house passen al die spullen simpelweg niet. Tel daarbij op dat een kleiner huis goedkoper is om te bouwen en veel minder energie gebruikt. Zo houden de bewoners geld over voor andere leuke dingen. Ook in Nederland verschijnen de eerste miniwoningen al. Tiny Houses Nederland is een mooi online vertrekpunt voor mensen met kleine woonwensen.

Passiefhuis: zorgvuldig met warmte

Wat hebben de zon, mensen en apparaten met elkaar gemeen? Dat ze alle drie warmte afgeven. Deze eigenschap vormt het belangrijkste uitgangspunt voor het duurzame principe van ‘passiefhuizen’: gebouwen die extreem weinig energie nodig hebben om vertrekken te koelen of verwarmen. Het idee: door optimaal te isoleren, grote luchtdichtheid te bewaren en warmte terug te winnen via ventilatie, blijft zo veel mogelijk ‘passieve’ warmte binnen hangen. Denk aan driedubbelglas en isolatiemateriaal tot wel 35 millimeter.

Passiefhuizen zijn zeer luchtdicht. Kieren, spleten en aansluitingen verdienen bij het ontwerp dus extra aandacht. Ondanks de afwezigheid van een conventioneel verwarmingssysteem, heerst in het passiefhuis een aangenaam klimaat. Gebouwd volgens deze standaard, heeft een gebouw vier keer minder energie nodig dan een traditionele nieuwbouwwoning, stelt het Duitse Passivhaus Institut. In Nederland stimuleert de Stichting PassiefBouwen deze duurzame bouwvorm.

Niks verloren in de circulaire bouw

In de circulaire economie verdwijnt niks op de afvalhoop. Want van producten die stuk zijn, worden alle onderdelen opnieuw gebruikt of eventueel gerecycled tot nieuwe grondstoffen. Ontwerpers moeten dat dus in hun achterhoofd houden als ze achter de tekentafel zitten. Een circulaire woning zou je dus in theorie helemaal kunnen demonteren en verderop opbouwen tot bijvoorbeeld een schoolgebouw. Ook tijdens het gebruik is het zero waste-principe toe te passen in deze woningen: ze wekken bijvoorbeeld zelf stroom op of gebruiken afvalwater voor besproeiing van de tuin.

In Nederland staan al een paar (gedeeltelijke) circulaire gebouwen, zoals het paviljoen van ABN AMRO (linken naar site AAB). Dat de principes van circulariteit ook prima toepasbaar zijn op woonhuizen, bewijzen het Nederlandse Finch Buildings, maar ook 'urban miners' New Horizon.

Meer weten?

Online staan veel prachtige voorbeelden van deze ‘ongewone’ bouwstijlen. We hebben er alvast een paar voor u geselecteerd:

- Voorbeeld passief huis via YouTube
- Artikel over tiny houses, Algemeen Dagblad
- Circulaire economie, via MVO Nederland

 

Meer nieuwsberichten