Vreemde geWOONten: weldadig zweten in de Finse sauna

Op zoek naar wooninspiratie? Florius kijkt over de grens. Dit keer: de Finse sauna.


Finland: sauna in het DNA

Volgens de locals kunt u de Finse volksaard alleen begrijpen als u een keer met ze naar de sauna bent geweest. Niet zo gek, want het hete hokje is al duizenden jaren een geliefd onderdeel van de Finse woning. Voor de Finnen is het dé plek om tot rust te komen, goede gesprekken te voeren en eens goed voor lichaam en geest te zorgen. Sommige ouderen zijn zelfs nog in de sauna geboren; vroeger was het de enige plek in huis waar warm water voorhanden was. Bovendien waren de banken en wanden van de sauna steriel door de rook van de kachel.

 

Ook nu nog hebben veel Finnen een eigen sauna. In een aparte kamer, of als losstaand gebouwtje op het erf. En dat niet alleen, ook bedrijven, hotels en zelfs het parlement zijn een sauna rijk. Er bestaat zelfs zoiets als ‘sauna-diplomatie’: politici en diplomaten voeren moeilijke gesprekken soms tijdens een stevige zweetkuur.

​Stooktraditie blijft favoriet

Finland kent verschillende typen sauna’s, maar onder de kenners is de rooksauna veruit favoriet. Hierin wordt op de traditionele manier gestookt: op een houtkachel zónder schoorsteen. Zodra het vuur gedoofd is en er alleen nog smeulende kooltjes over zijn, gaat er een klepje in het dak open om de rook af te voeren. Dat is het moment waarop het grote zweten kan beginnen. Het liefst mét goede löyly: de heftige stoomwalm die ontstaat als er water over een mandje verhitte stenen wordt gegooid. Daarna koud douchen natuurlijk. Of een duik nemen in de sneeuw.


Sauna voor de moderne mens

Hoe weldadig ook, de meest Finnen hebben geen rooksauna meer aan huis. De traditionele manier van stoken duurt erg lang, en dat past niet meer in het moderne leven. Hetzelfde geldt voor de rookpluim; daar kunnen de buren flink last van hebben. Daarom hebben veel Finnen tegenwoordig een sauna met een elektrische kachel. Minder nostalgisch, wel makkelijker. En net zo heet.

 

Zelf een sauna of andere verbouwplannen?

Hypotheek en huis verbouwen 

Volg ons via:
© 2014 Florius