​​Burenrelaties

​Sleutel gekregen? Deze technologie helpt u om de buurt te leren kennen

Heeft u net een huis gekocht? Door alle drukte rondom de aankoop van uw huis, heeft u waarschijnlijk nog nauwelijks contact gelegd met uw buren. Florius beweegt graag met u mee, maar dit moet u toch echt zelf doen. Gelukkig leven we in een tijd met technologische hulpmiddelen voor bijna alles; ook om gemakkelijk in contact te komen met de buurt. Zo vindt u bijvoorbeeld makkelijk een ladder in uw wijk via spullenplatform Peerby. En voor een ritje naar de bouwmarkt leent u via Snappcar de bestelbus van uw overbuurvrouw. Met onderstaande selectie van apps, websites en platforms helpen we u hopelijk toch een beetje op weg. 


Burenrelaties in de digitale deeleconomie

De modernste vorm van burencontact is door gebruik te maken van de digitale deeleconomie. Die is de afgelopen jaren flink in opkomst. Denk aan initiatieven als Airbnb, Car2go en Uber. Waarom voor iets betalen als u het gratis of voor een klein bedrag kunt lenen van iemand anders? Naast dit soort internationale projecten, zijn er ook plaatselijke initiatieven. Om buren dichter bij elkaar te brengen en een hechte lokale gemeenschap te creëren. Wij hebben een lijstje gemaakt met zes manieren om in contact te komen met uw buren, waarmee u bijdraagt aan een gezellige en delende buurt. En zodat uw nieuwe wijk binnen no-time een fijne woonplek is.

​1. Spullen lenen met Peerby.com

Peerby is een website waarop u allerlei spullen kunt lenen van uwe buren: van ladders tot hogedrukreinigers en van bakfietsen tot beamers. Maak een account aan en bekijk wat uw buren allemaal te leen hebben. Wat u ook kiest: Peerby bezorgt en haalt het weer op, dus u hoeft er zelf heel weinig voor te doen. U betaalt in de meeste gevallen vooraf een klein bedrag, dat gaat makkelijk via iDeal. Geen gedoe bij de voordeur dus. Zelf spullen uitlenen kan natuurlijk ook. Peerby zorgt voor de verzekering, dus u hoeft zich nergens zorgen om te maken.


2. Geen auto? Geen probleem!

Heeft u geen auto, maar moet u iets ophalen aan de andere kant van het land? Gebruik SnappCar. Daarmee kunt u de auto van iemand in de buurt huren. Voor een burenprijsje, natuurlijk. Op de website staat precies welke auto’s er beschikbaar zijn. Zin om rond te rijden in een cabrio? Dat kan. Maar een bestelbus ook. SnappCar zorgt voor de verzekering, dus u loopt geen gevaar als u uw auto verhuurt. Daarnaast draagt u ook nog bij aan een beter milieu, omdat er minder auto’s rondrijden. Zo bent u ook nog eens duurzaam bezig. 


3. Geen tijd om te koken, wel lekker eten?

Heeft u geen tijd om boodschappen te doen en te koken, en geen zin om wéér pizza bestellen? Kijk dan eens op Thuisafgehaald. Buren die zelf koken en eten overhouden, bieden dat op deze site aan. Er zijn veel gebruikers, dus grote kans dat u veel keus heeft. Daarnaast is er een reviewsysteem, zodat u precies kunt zien waar u lekker eten kunt halen. U moet het eten zelf halen, waardoor u makkelijk mensen in de buurt leert kennen. Of ze ook lekker kunnen koken, daar komt u vanzelf achter. Vergeet vooral uw bakje niet. Eet smakelijk!

​4. Vind een oppas of gastouder in de buurt

Oudermatch​ is een website waarop ouders een oppas in de buurt kunnen vinden. Voor als u onverwachts weg moet en uw kind niet naar de crèche kan, of voor naschoolse opvang. Ook zijn er gastouders te vinden op de site. U kunt zoeken in de buurt en Oudermatch houdt u op de hoogte van nieuwe inschrijvingen in uw omgeving. Een account aanmaken is gratis, maar voor contact leggen met mensen moet u een betaald account hebben.


5. Help mensen in de buurt vrijwillig​

Via Zorgvoorelkaar​ kunt u in contact komen met mensen in de buurt die hulp kunnen gebruiken: met de tuin onderhouden, een plankje ophangen of gewoon gezelschap. Allemaal vrijwillig. De ultieme manier dus om uw behulpzaamheid aan de mensen in de straat te laten zien. Of om zelf hulp te vragen bij klusjes. Moet er een kast in elkaar en heeft u een extra paar handen nodig? Er is vast wel een handige buurman of -vrouw die u wil komen helpen.


6. Facebookgroepen speciaal voor uw buurt

Zoek ook op Facebook naar Facebookgroepen speciaal voor uw buurt. Niet alleen om op de hoogte te blijven van nieuwe uit uw buurt en mensen te leren kennen, maar er zijn bijvoorbeeld ook Facebookgroepen waar mensen spullen en diensten aanbieden in een bepaalde wijk. 

​Thuis in uw buurt

Dat we tegenwoordig weinig contact hebben met de buren, is best begrijpelijk. We worden met z’n allen steeds individualistischer en door moderne technologieën hoeven we de deur minder vaak uit. Boodschappen bestellen we online en eten laten we thuisbezorgen door Foodora of Deliveroo. Toch kan juist die technologie de sociale samenhang ook een handje helpen en heeft u zo contact gelegd met uw nieuwe buurt. Niet alleen voor een klusje, natuurlijk ook voor een praatje. Voor u het weet, voelt u zich helemaal thuis. 


En wilt u niet afhankelijk zijn van al die technologie? Dan kunt u altijd nog een kennismakingsrondje doen of uw buren uitnodigen voor een gezellige borrel.


Meer informatie

Domotica: veilig, comfo​rtabel en zuinig wonen