​Domotica: veilig, comfortabel en zuinig wonen

​Hoe slim is uw huis? Dat klinkt nu misschien nog wat vreemd, maar u gaat deze vraag in de toekomst waarschijnlijk steeds vaker horen. De komende decennia gaat slimme technologie​​ ons dagelijks leven namelijk ingrijpend veranderen. Apparaten in uw huis raken steeds meer verbonden, gaan met elkaar communiceren en kunnen straks zelfstandig acties uitvoeren doordat ze leren van uw gewoontes. Spannend, ingewikkeld, duur? Dat valt wel mee. Waarschijnlijk heeft u ongemerkt de eerste stappen richting een slim huis al gezet.


Domotica doen het voor u

Een ander woord voor de slimme, verbonden apparaten in huis is ‘domotica’. De naam is ontleend aan 'domus' (het Latijnse woord voor huis) en 'tica', dat we ook zien in robotica, informatica, en telematica. Bij elkaar zoiets als geautomatiseerd huis met op afstand bestuurbare functies. De technologieën en diensten waar het om gaat, maken het leven makkelijker, efficiënter en veiliger. Zo kunt u nu bijvoorbeeld al slimme thermostaten​ en beveiligingscamera’s kopen, die overal ter wereld eenvoudig zijn te besturen met een smartphone en laten zien hoe het er thuis aan toegaat. En dat is nog maar het begin. 

 

Doordat de apparaten continu gebruikersdata verzamelen, leren ze u steeds beter kennen en weten ze waar u op welk moment behoefte aan heeft. Daarnaast worden er op dit moment al allerlei applicaties ontwikkeld die verbindingen mogelijk maken met computers en systemen buitenshuis. Wat te denken van een rookmelder die zelf de brandweer inschakelt in geval van nood, of een koelkast die automatisch melk bestelt als het laatste pak bijna leeg is? ​

​​Het huis van de toekomst

Bij domotica draait alles om de persoonlijke behoeften en situatie van de gebruiker. Als u dertig bent, speelt gemak waarschijnlijk een grote rol. De lichten in huis aan- en uitdoen met een tablet bijvoorbeeld, of de oven alvast aanzetten terwijl u in de supermarkt loopt. Ook als u wat ouder of mindervalide bent, kunnen dergelijke toepassingen interessant zijn. Maar dan speelt domot​​ica op een ander vlak waarschijnlijk een nog veel serieuzere rol. Dankzij apps, ingebouwde sensoren en andere technologische oplossingen kunt u dan waarschijnlijk langer comfortabel zelfstandig thuis blijven wonen. De slimme apparaten ondersteunen in het huishouden, 'meten' of alles goed met u gaat en kunnen straks misschien wel helpen met specifieke dieetwensen of -vereisten. Zo wordt u minder afhankelijk van hulpverleners en besparen we als maatschappij op de toenemende zorgkosten die de vergrijzing met zich meebrengt.

 

Besparen met uw slimme huis

Inmiddels is er al software op de markt waarmee u continu een optimaal klimaat in huis creëert. Een app berekent dan per situatie de beste verhouding tussen temperatuur, ventilatie en luchtvochtigheid. Dat voelt niet alleen behaaglijk, het scheelt ook nog eens in de kosten. Nooit meer airco's en verwarmingen die onnodig staan te loeien. Andere besparingen door domotica liggen meer voor de hand: sensoren die alleen op basis van aanwezigheid delen van het huis verlichten, of rond het huis gazonsproeiers die precies genoeg water afgeven. En in de toekomst? Sta niet raar te kijken als domotica uw eigen energieopwekking reguleert op basis van verwacht gebruik. Aan domotica-hulpmiddelen hangt natuurlijk wel een prijskaartje. Laat u daarom goed voorlichten over de terugverdientijd die u mag verwachten specifiek in uw huis.

​​​Zelf aan de slag met slimme apparaten?

Doordat grote bedrijven als Google en Apple domotica zeer serieus nemen, worden de toepassingen steeds toegankelijker. Veel slimme apparaten die nu op de markt komen, zijn bestuurbaar met een smartphone of tablet. De mogelijkheden om uw huis te updaten zijn bijna eindeloos, en een verbouwing​ of verhuizing​ kunnen een goed moment zijn om domotica-toepassingen aan te leggen. Benieuwd naar alle mogelijkheden en weten of u helemaal klaar bent voor de toekomst? Doe dan eens wat onderzoek online, vraag domotica-specialisten om advies of overleg met zorgverleners. De meeste bekende online elektronica-shops hebben leuke artikelen in hun assortiment die uw woongemak kunnen verhogen. 

 

Meer informatie

​​Verbou​wen 

Verhuizen 

Meer nieuwsberichten