​​Florius Hypotheken | Geld verdienen met duurzaamheid

​Geld verdienen met duurzaamheid​

Duurzaamheid is en blijft hot. Overal leest u over het belang van duurzamer leven voor mens, milieu en maatschappij. Helaas associëren veel mensen duurzaamheid met extra kosten, maar het mooie is dat duurza(a)m(er) leven niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee! Door kleine aanpassingen in uw dagelijkse handelen, kunt u flink besparen en zelfs geld verdienen met​ duurzaamheid. 


Opvallend: In de leeftijdsgroep 25 tot 34 jaar denkt 50% van de mannen dat duurzaamheid voornamelijk geld kost. 80% van de vrouwen denkt juist dat duurzaamheid vooral geld oplevert. 

​​​Florius Hypotheken | Duurzaamheid

Bron: Google Consumer Surveys

​Duurzaam wonen

Uit onderzoek van Milieu Centraal​ blijkt dat veel huishoudens al actief bezig zijn met energiebesparing om kosten te besparen. Hierbij gaat het niet alleen om grote aanpassingen aan bijvoorbeeld de woning, maar ook om kleine alledaagse dingen die echt een verschil kunnen maken. Ze stellen de verwarming in huis bijvoorbeeld lager in of zorgen dat deze op bepaalde tijdstippen vanzelf uit gaat. Tegenwoordig is dit steeds makkelijker door het gebruik van slimme meters. Negen op de tien Nederlanders hebben minimaal twee maatregelen genomen om hun persoonlijke energieverbruik terug te dringen. De populairste energiebesparende maatregelen zijn de aanschaf van energiezuinige lampen of apparatuur en gedragsaanpassingen (zoals korter douchen). Veel Nederlanders gaan nog een flinke stap verder. Zo heeft een ruime meerderheid een zuinige HR-ketel en huisisolatie.

 

Huis kopen? Groen energielabel loont!

Gaat u een huis kopen? Let dan op het energielabel! Een huis met een groen energielabel (label A of B) is niet alleen comfortabeler, het scheelt ook in de energiekosten. In tien jaar tijd kan het verschil met een vergelijkbaar minder zuinig huis oplopen tot duizenden euro's. Heeft het te koop staande huis geen energielabel? Vraag het aan de verkoper of de verkoopmakelaar. Als koper heeft u recht op een energielabel.

​Duurzaam onderweg

Rijden in een energiezuinige auto levert ook voordeel op. Zo is de bijtelling voor elektrische en hybride auto’s lager. Ook in 2017 blijft de bijtelling voor elektrische auto’s 4%.

 

Florius Hypotheken | Duurzaam onderweg  

Een andere manier om duurzamer te reizen is om vaker de trein te nemen Op wandelen en fietsen na is reizen per trein de meest milieuvriendelijke manier. Zo is reizen per trein gemiddeld al 75% schoner dan reizen per auto. Ook de uitstoot van fijnstof is bij de trein zeer laag vergeleken met auto en vliegtuig.​​

​Duurzaam op uw werk

Houdt u bij uw bedrijfsvoering rekening met de effecten op het milieu? Duurzaam ondernemen begint ook bij kleine dingen, vooral als u zzp'er bent. Moet u bijvoorbeeld altijd de auto pakken of kunt u ook met de trein naar een afspraak? Is het misschien mogelijk om een meeting via Google Hangouts te doen? En zijn uw papierstromen al gedigitaliseerd? U kunt niet alleen geld besparen, maar ook geld verdienen met duurzaam ondernemen. Het is een manier om u te onderscheiden van uw concurrentie en uw gunfactor bij potentiële klanten te vergroten.

 

Hoe de overheid duurzaamheid stimuleert 

De overheid verleent subsidies op het gebied van duurzaamheid. Zo kunt u met de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) een tegemoetkoming krijgen voor de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. U leest er alles over op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Verder zijn er vanuit gemeentes en provincies lokale subsidies mogelijk. Op energiesubsidiewijzer.nl ziet u welke subsidie u kunt krijgen. 

 

Duurzaam ondernemen

Om duurzaam ondernemen te stimuleren zijn er ook speciale regelingen voor zowel z​zp’ers​ als voor grotere bedrijven, stichtingen en verenigi​ngen. Zo kunt u met de Milieu Investerings Aftrek (MIA) tot 36 procent van de investeringskosten voor milieuvriendelijke investeringen als een elektrische auto, zonnepanelen of duurzaam bouwen aftrekken van de fiscale winst, aanvullend op de reguliere afschrijving. Met de Energie Investerings Aftrek (EIA) kunt u 41,5 procent van de investeringskosten in energiezuinige technieken en duurzame energie aftrekken van de fiscale winst (denk aan de isolatie van uw pand, airconditioning en verlichting). EIA levert u gemiddeld 10 procent voordeel op. De daling van uw energierekening komt hier nog bij.

​​Naast energiezuinig wonen, reizen en ondernemen kunt u ook geld verdienen door: 

​Duurzaam koken

Gebruik niet te grote pannen. Kook in zo min mogelijk water. Laat het deksel op de pan. Zet de oven eerder uit. De oven blijft nog even warm. Gooi geen eten weg, maar verzin nieuwe recepten met de restjes. 

 

Florius Hypotheken | Duurzaam koken 

Energiezuinig opladen

Laat de oplader van uw telefoon niet standaard in het stopcontact zitten. Veel apparaten verbruiken stroom als de stekker in het stopcontact zit, maar het apparaat niet wordt gebruikt (sluipverbruik).

 

Zelf energie opwekken

Wekt u met zonnepanelen meer op dan u zelf verbruikt? Uw energieleverancier is wettelijk verplicht de stroom die u teruglevert te verrekenen (salderen). Andere mogelijkheden om zelf energie op te wekken zijn zonneboilers of warmte-krachtkoppelingsinstallaties. Met de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE​) en lokale subsidies kunt u een tegemoetkoming krijgen voor energiebesparing.

 

Energie zuinig printen

Is het echt nodig om een document te printen? Zo ja, print dan dubbelzijdig op een energiezuinige printer. Uit onderzoek van Printer.com blijkt dat het lettertype ‘Century Gothic’ 34% zuiniger is dan andere lettertypes.

 

Florius Hypotheken | Duurzaam leven

​Meer informatie

​​​Domotica: veilig, comfortabel en zuinig wonen