Eerste huis kopen op latere leeftijd

​Een eerste huis kopen op latere leeftijd?

​Bij starters denken we meestal aan jonge mensen die zich voor het eerst op de huizenmarkt begeven, maar wat als u op latere leeftijd voor het eerst een huis wilt kopen? 


Misschien wilt u na jaren wonen in een huurhuis naar een koophuis verhuizen. Bijvoorbeeld omdat u dichter bij uw (klein)kinderen wilt wonen en u daar geen geschikte huurwoning kunt vinden. Of misschien heeft u eigen vermogen dat u liever besteedt aan een koopwoning dan dat het op uw rekening blijft staan? U bent in dat geval een starter op de huizenmarkt omdat u voor het eerst een huis gaat kopen en dus ook voor het eerst een hypotheek gaat afsluiten.

​Hypotheek afsluiten op latere leeftijd

Er is geen maximale leeftijd voor het aanvragen van een hypotheek. Maar bij het afsluiten van een hypotheek bent u in de meeste gevallen verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Zo weet een bank zeker dat het geleende geld terugbetaald wordt. Voor deze overlijdensrisicoverzekering geldt wel een maximale leeftijd, die kan verschillen per verzekeraar. De maximale leeftijd wordt onder andere op basis van de sterftekans bepaald. Iedere verzekeraar bepaalt een maximale aanvangsleeftijd en een maximale eindleeftijd (tot welke leeftijd de verzekering maximaal mag lopen). Bij Florius is de maximale aanvangsleeftijd 60 jaar. Verder geldt, hoe ouder u bent, hoe hoger de premie die u voor uw overlijdensrisicoverzekering betaalt. Omdat u meer risico loopt om te overlijden.


Beschikt u over eigen vermogen?

Wanneer u eigen vermogen heeft, kunt u een deel hiervan gebruiken bij de aankoop van een huis. Op die manier zijn uw maandlasten voor de hypotheek en de premie voor uw overlijdensrisicoverzekering lager. 

​Welk type huis wilt u kopen?

Als u heeft besloten om een huis te gaan kopen, kan de speurtocht naar een leuk en passend huis beginnen. Houdt u van tuinieren en wilt u daarom graag een woning met een tuin? O​f bent u bijvoorbeeld meer geïnteresseerd in een appartement? Misschien zelfs een appartement in een gebouw speciaal voor senioren, met extra voorzieningen in de buurt? Vanwege de vergrijzing is er veel vraag naar senioren koopwoningen op goede locaties en in de buurt van voorzieningen. Wanneer u dus specifieke wensen heeft, doet u er goed aan om op tijd te gaan zoeken. Op websites als Funda kunt het u aanbod koopwoningen eenvoudig filteren op bijvoorbeeld prijs, appartement of woonhuis, het aantal kamers en tuin of balkon, maar u kunt ook alleen de beschikbare seniorenwoningen bekijken. Lees ook ons stappenplan huis kopen


Maximale hypotheek berekenen

U kunt gemakkelijk online berekenen hoeveel u maximaal kunt lenen. Houd er wel rekening mee dat er boven op de vraagprijs van een woning altijd aanvullende kosten komen, bijvoorbeeld notaris- en taxatiekosten. Of neem contact op met een onafhankelijke hypotheekadviseur. 


Meer informatie​

Wat als u met pensioen gaat?