​Gevolgen van scheiding op uw hypotheek

Als u gaat scheiden of uw samenlevingscontract verbreekt, heeft dat meestal gevolgen voor uw hypotheek. Afhankelijk van uw wensen en financiële mogelijkheden kunt u ervoor k​​iezen dat een van u beiden in de woning blijft wonen of u verkoopt (samen) het huis. Beide beslissingen hebben gevolgen voor uw hypotheek als u beide hoofdelijk aansprakelijk bent. Blijft er iemand in het huis wone​​n dan moet die persoon de hypotheek overnemen en wordt hij of zij hoofdelijk aansprakelijk voor de hele hypotheek. Verkoopt u samen het huis dan lost u met de opbrengst uw hypotheek (deels) af. Lees meer over het aanvragen van ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid​.


U of uw partner blijft in het huis wonen na de scheiding

Gaat u scheiden en wil een van u blijven wonen waar u woont? Als u in de woning blijft wonen, dan moet onder andere geregeld worden dat de partner die vertrekt niet meer aansprakelijk kan worden gesteld voor de hypotheek. Er moet dan gekeken worden of de hypotheek alleen aan u verstrekt kan worden. U moet de hypotheeklasten dan zelfstandig kunnen betalen. Een onafhankelijke hypotheekadviseur kan u helpen uitzoeken of dit mogelijk is. Hierbij wordt gekeken naar inkomsten en uitgaven, maar ook naar de fiscale gevolgen van eventueel te betalen alimentatie voor partner en/of kind.​

​​U kiest ervoor om het huis te verkopen

Als u het gezamenlijke huis verkoopt, kunt u met de verkoopopbrengst de hypotheek van uw woning aflossen. De verkoopopbrengst kan groter of kleiner zijn dan de openstaande hypotheekschuld. U heeft dan respectievelijk overwaarde of een restschuld. U moet deze overwaarde of onderwaarde van het huis verrekenen bij scheiden in overeenstemming met de eigendomsverhouding. 

 

Restschuld bij verkoop huis

Brengt de verkoop van uw huis minder op dan de hoogte van uw hypotheek en heeft u geen eigen middelen om dit gat te dichten? Dan staat uw huis ‘onder water’ en heeft u een restschuld. De verrekening van deze restschuld verloopt op dezelfde wijze als de verrekening van de overwaarde. Samen met een onafhankelijke hypotheekadviseur kunt u kijken naar de optimale financiering van een restschuld. Hij of zij kan bijvoorbeeld samen met u beoordelen hoeveel eigen geld nodig is en bepalen hoe u de restschuld aflost. 

Wilt u weten of u mogelijk een restschuld heeft als u uw huis verkoopt? Doe dan de Florius Restschul​dscan.

 

Verzekeringen opzeggen bij verkoop

Als u ervoor kiest om uw huis te verkopen moet u waarschijnlijk een aantal verzekeringen opzeggen of aanpassen, zoals uw opstal- of overlijdensrisicoverzekering. Het is verstandig om hiervoor de hulp van een onafhankelijke hypotheekadviseur in te roepen. Hij vertelt u precies hoe het werkt en waar u op moet letten. 

​NHG en scheiding

Heeft u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie​ (NHG) dan kan NHG onder bepaalde voorwaarden de restschuld kwijtschelden. Het is in dat geval belangrijk om ervoor te zorgen dat u aan alle voorwaarden voldoet voor u de woning in de verkoop zet. Lees meer over deze voorwaarden voor kwijtschelding op de website van NHG. Neem voor uw persoonlijke situatie contact op met een onafhankelijke hypotheekadviseur.

 

Scheidingsregeling van de belastingdienst

De verkoop van uw huis kan enige tijd in beslag nemen. Zolang er niemand is uitgekocht of de woning zelf nog niet is verkocht, zijn u en uw ex-partner nog eigenaar van de woning. Voor deze situatie heeft de Belastingdienst een speciale regeling. Meer informatie over de scheidingsregeling van de belastingdienst

​​

Meer informatie

Hypotheek | Scheiden of uit elkaar gaan 

Hypotheek | Verhuizen 

Uw huis verkopen met restschuld ​​