​Zo brengt u uw energielabel van G naar A

Het energielabel dat u van de Rijksoverheid heeft gekregen, vertelt u hoe energiezuinig uw woning is. Klasse A betekent buitengewoon groen, G biedt volop kansen voor verbetering. Met de juiste stappen maakt u uw huis duurzamer én comfortabeler. Energiezuiniger wonen is uiteindelijk goed voor uw portemonnee. Wat kunt u doen om energiezuiniger te wonen?

 

Maatregelen voor energiezuiniger wonen

Er zijn allerlei mogelijkheden om uw huis duurzamer te maken, vooral bij oudere woningen. Heeft u enkel of eerste generatie dubbel glas? Overweeg dan om dat in woon- en slaapruimtes te vervangen door HR-glas: dubbel glas dat warmte tegenhoudt. En muren, daken en vloeren (extra) isoleren, kan ook voor een energiezuinigere woning zorgen. Dat is natuurlijk goed voor het milieu, maar ook uw wooncomfort gaat erop vooruit. Kamers blijven koeler in de zomer en warmer in de winter.

 

Een andere manier om uw energielabel te verbeteren, is door een HR-combiketel te laten installeren. Die zorgt voor de verwarming van uw huis én voor warm kraanwater, en is veel zuiniger dan andere soorten ketels. Ligt uw dak op het zuiden? Dan is het misschien een goed idee om met zonnepanelen energie op te wekken.

 

Duurzame maatregelen? Schakel een expert in

Welke maatregelen het meest geschikt zijn en het best passen bij uw persoonlijke situatie, hangt van een aantal dingen af. In wat voor type huis u woont bijvoorbeeld, en met hoeveel mensen. Bent u veel thuis of bijna nooit? Om een te dure verbouwing te voorkomen, is het slim u eerst goed te laten adviseren door een deskundige.

 

Met een Energie Prestatie Advies (EPA) op zak bent u voorbereid. Dat advies kunt u laten opstellen door een gecertificeerde EPA-adviseur. Deze onderzoekt uw woning zorgvuldig en vertelt u welke aanpassingen de meeste energiebesparing opleveren. Maar ook wat die precies kosten en binnen hoeveel tijd u die investering heeft terugverdiend. Daarnaast gaat hij met u in gesprek over uw woonwensen. Advies op maat dus.

 

Rendement en subsidies

Uw investeringen verdient u vanzelf terug dankzij een lagere energierekening. Veel maatregelen leveren op korte termijn al rendement op. Bijvoorbeeld de zonnepanelen. Mogelijk krijgt u voor uw renovatie wel subsidie of belastingvoordeel. Hoe energiezuiniger u uw woning maakt, hoe minder u zelf betaalt.

 

Uw nieuwe, duurzamere huis

Heeft u een aantal aanpassingen gedaan? Dan kunt een nieuw energielabel aanvragen. Dat kan heel makkelijk via energielabelvoorwoningen.nl en kost weinig geld. Bent u van plan uw huis te verhuren of verkopen? Dan bent u verplicht opnieuw een energielabel aan te vragen. Zo weet u direct welk (groener) label uw woning nu heeft én hebben de nieuwe bewoners het juiste beeld van de energiezuinigheid. Met een hogere klasse is uw huis meer waard en de kans groot dat u het sneller verkoopt.​


​Meer informatie

​​​Geld verdienen met duurzaamheid

Acht tips voor het inrichten van uw werkkamer 

Naar alle nieuwsberichten