​Kopen of huren, wat past het beste bij u?

Voor veel mensen is flexibiliteit de belangrijkste reden om te huren. Wilt u eerst even 'oefenen' voordat u samen met uw partner een huis koopt, verwacht u binnen een paar jaar groter te willen wonen of overweegt u een baan in het buitenland? Dan is huren waarschijnlijk een goede optie. Een veelgenoemd argument om te kopen is vermogen opbouwen. U lost elke maand een gedeelte van uw hypotheek af en aan het einde van de rit is de woning van u. Voor alle twijfelaars hebben we drie belangrijke voor- en nadelen op een rijtje gezet.


​Huren

​Drie voordelen

​Drie nadelen

​U kunt uw huurcontract vaak makkelijk en op korte termijn opzeggen. En vanwege huurbescherming kan een verhuurder uw contract over het algemeen niet zomaar beëindigen.

​Het huuraanbod is beperkt, zeker in de grote steden. Voor sociale huur gelden er vaak lange wachtlijsten en in de vrije sector zijn huren mede door de schaarste de afgelopen jaren sterk gestegen. Hierdoor wordt u vaak gedwongen om enkele woonwensen te laten varen.

​Is uw geiser stuk, zijn de kozijnen aan vervanging toe of heeft uw inbouwoven het begeven? Dan hoeft u de reparatiekosten vaak niet zelf te betalen. De verhuurder is namelijk verantwoordelijk voor groot onderhoud en de kosten die hiermee gemoeid zijn.

​Een schilderijtje ophangen of een muur schilderen is meestal geen probleem, maar voor grotere aanpassingen moet u al snel toestemming vragen aan de verhuurder. Bovendien staat in de meeste huurcontracten dat u de woning in originele staat moet opleveren wanneer u verhuist.
​Dankzij huurtoeslag maken mensen met lagere inkomens meer kans op een geschikte woning. Twijfelt u of u recht heeft op huurtoeslag, kijk dan op de site van de Belastingdienst.​Een jaarlijkse huurverhoging is niet verplicht, maar de kans is groot dat uw verhuurder deze mogelijkheid niet laat liggen. Houd er daarom rekening mee dat uw huur elk jaar met 2,5 tot 5 procent stijgt.

Kopen

​Drie voordelen

​Drie nadelen

​U kunt de rente voor een bepaalde periode vastzetten. Daardoor zijn uw bruto hypotheeklasten meestal stabiel.

​Met een koopwoning bent u minder flexibel, want aan een hypotheek zit u al snel 30 jaar vast. Dat maakt het een stuk lastiger om het roer eens flink om te gooien.

​De hypotheekrente kunt u onder bepaalde voorwaarden aftrekken van de belasting. Hierdoor worden uw vaste lasten mogelijk lager.

​Houd er rekening mee dat de onderhoudskosten per jaar gemiddeld zo'n 1% van de aankoopprijs van de woning zijn. Als u een oude of slecht onderhouden woning koopt, kan dit percentage echter een stuk hoger uitvallen.

​U bent helemaal vrij om het huis in te richten zoals u wilt. Als u in verbeteringen investeert, is de eventuele waardestijging van de woning bovendien voor u.

​Als huiseigenaar moet u een aantal kosten betalen, zoals: Eigenwoningforfait, gemeentelijke heffingen en bent u bijvoorbeeld verplicht om zich aanvullend te verzekeren met een opstalverzekering.

​Meer informatie

Hoe je het ook wendt of keert; de keuze voor huur of koop blijft een heel persoonlijke. Wilt u meer weten, kijk dan eens op nibud.nl.

Hypotheek afsluiten 

Van huurappartement naar koopwoning 

Meer nieuw​sberichten ​​