​​​Monumentaal pand

​Monumentaal pand verbouwen? Dit zijn de spelregels

Bent u eigenaar van een monument, dan heeft u een huis om trots op te zijn: een uniek pand met een bijzondere geschieden​​is. Het betekent ook dat u niet zomaar een dakkapel of serre mag aanbouwen. Omdat de cultuurhistorische waa​rde van uw huis bewaard moet blijven, moet u zich aan een paar spelregels houden. In dit artikel leggen we uit waar u op moet letten als u uw monument wilt renoveren of verbouwen. 


Verschillende soorten monumenten​

Welke regels voor uw huis gelden, hangt af van het soort monument waarin u woont. Voor een rijksmonument gelden andere regels dan voor een gemeentelijk of provinciaal monument. En ook als u in een beschermd stads- of dorpsgezicht woont, kunt u meestal niet zomaar de gevel verven. Voor eigenaars van een rijksmonument heeft de overheid de gratis gids Monumentaal wonen samengesteld. Hierin staat alles wat u moet weten als u uw rijksmonument gaat renoveren of verbouwen. Woont u in een ander soort monument, dan kunt u voor meer informatie terecht bij uw gemeente of provincie. 

​Verbouwen zoals vroeger

In wat voor monument u ook woont, renoveren of verbouwen is altijd ingewikkelder dan bij een huis dat geen monument is. Omdat u de cultuurhistorische waarde van uw woning in stand moet houden, kunt u bijvoorbeeld niet zomaar kiezen voor kunststof kozijnen met dubbel glas. Bij elke aanpassing aan uw huis moet u zo veel mogelijk gebruikmaken van de originele bouwmaterialen en -technieken. Dat is vaak duurder, en u heeft er soms een gespecialiseerde aannemer bij nodig. Twijfelt u over de beste aanpak, neem dan contact op met de Monumentenwacht. Zij komen bij u langs en geven advies over uw aanstaande renovatie of verbouwing. De Monumentenwacht kan ook helpen bij planmatig onderhoud.


Historisch én duurzaam wonen: het kan allebei

Dat u volgens oude gebruiken moet renoveren, betekent natuurlijk niet dat u helemaal geen moderne technieken mag toepassen. U hoeft in de winter niet klappertandend in uw huiskamer te zitten of voor duizenden euro’s te stoken, omdat uw huis nu eenmaal enkelsteens gebouwd is. Duurzame maatregelen op het gebied van isolatie en water- en energiebesparing, zijn altijd mogelijk. Wilt u weten wat u allemaal kunt doen om uw monument te ‘upgraden’? Neem dan eens contact op met De Groene Grachten, een organisatie die zich in heel Nederland inzet om oude gebouwen te verduurzamen. Gaat u liever zelf aan de slag, dan kunt u De Groene Menukaart raadplegen. 

​Financiële hulp bij onderhoud​

Omdat ook de overheid graag ziet dat uw monument er goed bij staat, kunt u voor veel onderhouds- en renovatieklussen financiële ondersteuning aanvragen. Vanaf 1 januari 2017 mag u uw kosten niet meer aftrekken van de belasting. Maar u kunt wel een voordelige lening of subsidie aanvragen. Als eigenaar van een monument staat u er dus niet alleen voor. En kunt u na een verbouwing  of renovatie weer lang genieten van uw unieke, historische huis. Lees meer over het financier​en van uw verbouwing.

Meer informatie