​Ongewonen: Florius-klanten met een bijzondere woning

Van kubuswoning tot boerderij en van molen tot verbouwde kerk: onze klanten wonen in de meest uiteenlopende objecten. Florius is benieuwd hoe ze er terechtkomen én hoe het is om er te wonen. Zijn de stookkosten echt zo hoog? Hoe onderhoud je het? En zijn er nog spannende verhalen over de vorige gebruikers? Deze keer zijn we in Ens, Flevoland. We mogen binnen kijken in de kerk van Gitta Montanus en Maarten Heijenk. Of beter: in hun huis, ín een kerk.

​Huis met een kruis

Vlak na de drooglegging van de Noordoostpolder werd in 1953 de hervormde kerk van Ens gebouwd, in het hart van de gemeente. Naar ontwerp van architect Chris Nielsen, bekend van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Door de kerkelijke leegloop en de afgenomen vraag naar mankracht in deze landbouwstreek, bleek het aanbod aan kerkcapaciteit de vraag te ontstijgen. Zo'n vijftig jaar na de eerste dienst, fuseerde de kerkgemeenschap met die van de gereformeerde kerk. Ook in Ens. Het gebouw kwam te koop. Huidige bewoners Maarten Heijenk en Gitta Montanus wisten er raad mee.

bijzonder-wonen-oktober-2015-3.jpgbijzonder-wonen-oktober-2015-1.jpg
 

​Comfortabel wonen met behoud van sfeer

Waarom ze voor het vierkante kerkgebouw vielen, behoeft weinig uitleg. Een zeer karaktervol object, uniek voor deze streek en voor de tijd waarin het werd gebouwd. Met ook nog eens een gigantisch woonoppervlak. Impulsief, maar vastberaden kochten ze in 2005 'hun' kerk. Kort erop speelde de organist zijn slotakkoord en lazen de kerkelingen voor het laatst het psalmnummer dat de koster had aangegeven, op het houten psalmenbord voor in de kerk. Gitta en Maarten konden aan de slag: een kerk transformeren naar een comfortabel woonhuis. Met behoud van orgel, de serene sfeer én het psalmenbord. Dat is gelukt. Ze vallen direct op als je het monumentale pand binnenstapt.

 

bijzonder-wonen-oktober-2015-2.jpgbijzonder-wonen-oktober-2015-4.jpgbijzonder-wonen-oktober-2015-8.jpg 

Uniek wonen is voor doorzetters

Om niet te 'verdrinken' in de enorme ruimte, hebben Gitta en Maarten een slimme oplossing gekozen: een nieuwe woning bouwen, op de plek waar ooit de preekstoel stond. Binnen dus. Samen met een architect bedachten ze een serre-achtige constructie met een woon- en slaapverdieping. 'We wilden een behaaglijke woonplek creëren, maar wel altijd het gevoel houden dat je in een kerk zit.'

 

'De serrebouwer had zoiets nog nooit meegemaakt, maar heeft in onze ogen een prachtig resultaat geleverd', aldus Gitta. 'Sowieso moet je buiten kaders durven denken als je aan zo'n project begint', vult Maarten aan. 'Instanties weten niet wat ze met je aan moeten; alleen al voor de opstalverzekering moesten we hemel en aarde bewegen.'

 

Een hypotheek krijgen was geen makkie, maar dat is gelukt bij Florius. Alleen met veel geduld en doorzettingsvermogen wordt zo'n woonwens werkelijkheid. Maarten: 'Maar als ik dan het kerkplein oprijd en het prachtige gebouw zie, dan weet ik waarvoor we het allemaal hebben gedaan. Ik zou het zo weer doen'.

 

Hoog bezoek

Het gebouw bleek aantrekkingskracht te hebben op meer stellen. Tijdens hun kennismakingsronde door Nederland kozen Willem-Alexander en Máxima in 2013 de Enser kerk voor een lunch met hun gasten. 'Een bijzonder moment', glundert Gitta. 'Die mensen zijn zó professioneel, en hartelijk tegelijk.' Koninklijk bezoek hebben ze daarna niet meer gehad. 'Af en toe klopt er nog wel eens een oud-Ensenaar aan voor een begrafenis. Die staat dan voor de verkeerde kerk.' Mensen die er voor het eerst zijn, reageren enthousiast. Of verbaasd: 'Wat móeten jullie met al die ruimte?' Maarten wuift die zorg inmiddels gevat weg: 'Die staat mij niet in de weg hoor!'

bijzonder-wonen-oktober-2015-6.jpg

Meedoen of verder lezen?

Woont u ook in een uniek object met een verhaal dat verteld moet worden, stuur dan een bericht naar nieuws@florius.nl. We horen graag van u. Als u nieuwsgierig bent naar andere bijzondere woningen waar onze klanten in wonen? Lees dan meer:

 

Oktober 2016 - Huis met een kruis 

December 2016 - Echte schoonheid zit van binnen 

Januari 2017 - Paradijsje in het zwarte Nazareth