​Ongewonen: Florius-klanten met een bijzondere woning

Van kubuswoning tot boerderij en van brandershuisje tot verbouwde kerk: onze klanten wonen in de meest uiteenlopende objecten. Florius is benieuwd hoe ze er terechtkomen én hoe het is om er te wonen. Zijn de stookkosten echt zo hoog? Hoe onderhoud je het? En zijn er nog spannende verhalen over de vorige gebruikers? Deze keer zijn we in Uppel, bij de gerenoveerde boerderij van Rhodé en Jan.

 

​Oude ziel in een verjongde boerderij

Toen Rhodé (26) en Jan (28) gingen trouwen, begonnen ze een zoektocht naar een echt 'klushuis': een oude woning die ze naar eigen smaak konden ontwerpen en inrichten. Door lang zoeken, hulp van vrienden en een beetje geluk hebben ze die uiteindelijk gevonden. Een oude boerderij in het Land van Heusden en Altena, provincie Noord-Brabant. Het gebouw was oud en verwaarloosd, maar toch zagen ze er hun droomhuis in. En terecht.

 

​Bouwval gezocht

'Toen we voor het eerst langskwamen voor de bezichtiging, wisten we het meteen. Superoud, geen riolering, geen badkamer. Het toilet was nog in een hokje buiten. En er was nog een bedstee met stro, waar muizennesten in zaten', vertelt Rhodé. Waar sommigen dat als redenen zouden zien om het huis niet te kopen, was het voor Rhodé en Jan juist perfect. Ze droomden van een oud huis waar ze veel aan konden klussen. 'We kwamen op een wachtlijst, maar mochten uiteindelijk toch bezichtigen. En onderhandelen. Een week later werden we gebeld dat we 'm hadden.'

© businessbeeld (34).jpg© businessbeeld (38).jpg

Creatief met renoveren

Het huis krijgen is één ding, nu de renovatie nog. Rhodé en Jan hadden allebei weinig kluservaring. Gelukkig heeft haar vader jarenlang in de bouw gewerkt. 'En ik heb de kunstacademie gedaan, dus ik ben wel creatief. Dat scheelde enorm', zegt Rhodé. Zo hebben ze een heel vindingrijke manier gevonden om 'oude' plafondbalken te hebben: 'Nieuwe balken waren veel goedkoper, maar we wilden per se oude hebben. Toen hebben we nieuwe gekocht en die met een oude hak bewerkt. Vervolgens hebben we de balken gladgeschaafd, zodat ze afgewerkt én oud leken'.

 

© businessbeeld (16).jpg© businessbeeld (30).jpg© businessbeeld (48).jpg

Oud én nieuw

Het resultaat: een grotendeels nieuwe boerderij, maar wel in oude stijl. 'Bij een oud huis krijg je te maken met kou en vocht. We hebben de hele boerderij geïsoleerd, nu hoeven we nauwelijks te stoken. Maar het ziet er allemaal wél oud uit. Dat vonden we belangrijk, want de ziel moet in het huis blijven.' Vrienden zeggen dat je de woning gerust een kunstwerk kunt noemen. 'Nou, dat weet ik niet hoor. Maar het is wel van óns en we hebben het bijna helemaal zelf gemaakt. Dat geeft veel voldoening.'

© businessbeeld (20).jpg

© businessbeeld (22).jpg 


 

​Meedoen of verder lezen?

Woont u ook in een uniek object met een verhaal dat verteld moet worden, stuur dan een bericht naar nieuws@florius.nl. We horen graag van u. Als u nieuwsgierig bent naar andere bijzondere woningen waar onze klanten in wonen? Lees dan meer.

 

Oktober 2016 - Huis met een kruis 

December 2016 - Echte schoonheid zit van binnen 

Januari 2017 - Paradijsje in het zwarte Nazareth