​​Thuiswerken? Acht tips voro het inrichten van uw werkkamer

​Thuiswerken? Acht tips voor het inrichten van uw werkkamer 

​Onder invloed van Het Nieuwe Werken wordt thuiswerken steeds populairder en ook veel zzp’ers werken vanuit huis. Thuiswerken biedt dan ook veel voordelen, zo bespaart u reistijd, bent u flexibeler in uw werktijden en doordat er geen sprake is van woon-werkverkeer is het ook nog eens beter voor het milieu. Om goed en effectief thuis te werken, is een geschikte werkkamer wel van groot belang. Met onderstaande tips creëert u een fijne werkplek in uw eigen huis. 

 

Duurzaam ondernemen

Om efficiënt te kunnen werken, heeft u waarschijnlijk nogal wat apparatuur nodig. Bijvoorbeeld een laptop, een tweede beeldscherm, een printer en een oplader voor uw telefoon. Het is daarom belangrijk dat u bij het inrichten van uw werkkamer rekening houdt met de stroomvoorziening naar uw bureau. Om duurzaam ondernemen​ te stimuleren zijn er speciale regelingen onder andere voor zzp’ers. 


Niet te veel en niet te weinig daglicht

Een goede hoeveelheid licht in uw werkkamer maakt het werken prettiger. Uit onderzoek is gebleken dat te weinig daglicht het lichamelijke proces nadelig kan beïnvloeden. Daarentegen is te veel daglicht op uw werkplek ook niet prettig, omdat u dan met uw ogen moet knijpen en uw nek aanspant. 

​Juiste hoogte bureau en een goede bureaustoel

De juiste zithouding is belangrijk om ook thuis goed te kunnen werken zonder fysiek ongemak. Bespaar daarom niet op een goede, ergonomische bureaustoel en een bureau dat past bij uw eigen lengte. Is uw bureau te hoog dan trekt u automatisch uw schouders op, wat resulteert in pijn in de nek en rug. Voor de bureaustoel geldt dat u ontspannen rechtop moet kunnen zitten en u een hoek van 90 graden moet creëeren tussen uw boven- en onderbenen. Hierdoor verkleint u de kans op klachten en het risico om arbeidsongeschikt te raken. Met name zzp’ers lopen een financieel risico als zij arbeidsongeschikt raken. ​Als u veel overlegt met klanten en/of partners (en u heeft de ruimte) dan is het slim om naast een bureau ook een vergadertafel met comfortabele stoelen in uw werkkamer te plaatsen. 


Belt u veel voor uw werk?

Een vast telefoonnummer voor uw thuiskantoor straalt professionaliteit uit. U kunt er dan voor kiezen om een nieuw vast nummer voor uw  thuiskantoor te nemen. En u kunt geld besparen​ als u al uw abonnementen bij dezelfde provider afsluit. Bekijk onze andere tips om geld te besparen . Ook kunt u gebruik maken van internetbellen, zoals bijvoorbeeld Skype, Viber en Google Hangouts.

 

Ontvangt u thuis klanten?

Als u thuis klanten ontvangt, is een aparte ingang (eigen opgang in vaktermen) ideaal, omdat u uw klanten dan niet eerst langs privévertrekken als de woonkamer, keuken of slaapkamer hoeft te leiden. Als u geen aparte ingang naar uw werkkamer heeft, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat alles op de route naar uw kantoor netjes opgeruimd is. Dat geldt natuurlijk ook voor uw kantoor zelf. Een extra keukentje is prettig, maar zorg er in ieder geval voor dat u klanten een verzorgd kopje koffie, thee of een glas water kunt aanbieden. Verder zorgt een bedrijfsbordje bij de voordeur ervoor dat bezoekers meteen zien dat ze bij het juiste adres zijn. 

​De invloed van kleur

​Wilt u de muren van uw werkkamer een kleur geven? Houd er dan rekening mee dat kleuren invloed kunnen hebben op uw emotie en concentratievermogen. Zo hebben koele kleuren als blauw, grijs en koele off-whites een ruimtelijk effect en brengen ze de geest in optimale concentratie. Ook geeft een matte afwerking meer ruimte dan een glanzende afwerking. Oranje en gele tinten daarentegen stimuleren juist de creativiteit. Bedenk dus welke kleuren het beste aansluiten bij uw type werkzaamheden. Omdat oranje en geel wel overheersend zijn, is het verstandig niet meer dan één muur in deze kleur te verven.

 

Schone, frisse lucht

Kamerplanten in de werkkamer zorgen ervoor dat u zich beter kunt concentreren en u minder stress ervaart. Binnenplanten zetten CO2 om in zuurstof en er zijn luchtzuiverende planten die de lucht in uw werkkamer schoner maken. Zo zuivert de Goudpalm giftige stoffen van de printer (Xyleen en Tolueen) uit de lucht. 

 ​

Eerst verbouwen?

Misschien denkt u eerst aan een verbouwing om een werkkamer of kantoor aan huis te realiseren. Als u zzp’er bent en de ruimte geldt als zelfstandige werkruimte dan kunnen de kosten van uw bedrijfsruimte aftrekbaar zijn, Dit is wel aan veel regels gebonden. Laat uw dus voorafgaand aan de verbouwing goed adviseren door een onafhankelijke hypotheekadviseur. Lees meer over de financiering van een verbouwing​.​


Meer informatie