Uw verlichting in de schijnwerpers

Goede verlichting kan een woning aantrekkelijker maken. Om in te wonen, maar natuurlijk ook voor potentiële kopers. Hoe weet u of uw huis 'goed' verlicht is, en wat kunt u doen om de verlichting te verbeteren?

 

Breng blinde vlekken aan het licht

Niemand zit graag in spierwit tl-licht op de bank, maar een huis vol schemerlampen is ook geen optie. Goede verlichting in huis moet sfeervol én functioneel zijn. Bij het inrichten van uw woning heeft u hier waarschijnlijk al rekening mee gehouden. Toch hebben veel huishoudens alsnog wel eens een 'blinde vlek': de verlichting in een ruimte sluit dan niet goed aan bij de functie van de plek, of bij de sfeer die u er wilt creëren. Met een lichtplan zet u uw woning in de spotlights. ​

 

Hoe maakt u een lichtplan?

Gebruik de plattegrond van uw woning om een lichtplan te maken. Teken de meubels en eyecatchers in uw huis op de juiste plaats: de eettafel, de bank, maar ook het schilderij aan de muur. Met dit overzicht wordt het makkelijker om voor iedere plek de juiste verlichting te kiezen. Alles begint bij basisverlichting:​ algemeen, egaal en onopvallend licht dat ervoor zorgt dat u niet in het duister tast. Vul dit aan met andere typen verlichting. Zoals gerichte, felle lampen op de plaatsen waar u werkt, leest en kookt. Met een spotje accentueert u decoraties of bouwkundige details. Door de verlichting in huis systematisch aan te pakken en slimme keuzes te maken, kunt u de sfeer én gebruikservaring in uw woning enorm verbeteren.

 

Kelvin helpt een handje

Bij de keuze voor verlichting tellen niet alleen het design van de lamp en het aantal watts mee. De sfeer in een ruimte wordt voor een groot deel bepaald door de kleurtemperatuur: 'warm' licht is vaak gezellig, 'koud' licht functioneel. Op de verpakking van een nieuwe LED-, halogeen- of spaarlamp staat de kleurtemperatuur altijd vermeld. De eenheid hiervoor is 'kelvin' (K): hoe hoger de K-waarde, hoe feller en witter het licht. Daglicht heeft een waarde van ongeveer 5.000 K, een kaars rond de 1.200 en een halogeenlamp tussen de 2.800 en 3.200. Wanneer u een lichtplan maakt voor uw huis, is het dus slim om niet alleen op de watts te letten, maar ook op de kelvins.

 

Uw lampen denken met u mee

Smartphones, smartwatches en slimme meters: steeds meer apparaten denken met u mee. Ook verlichting wordt steeds technologischer. Zo zijn er inmiddels lampen beschikbaar die meten hoeveel daglicht er in huis valt, zodat ze hun eigen lichtsterkte hierop kunnen aanpassen. Overdag staan ze uit of schijnen ze zwak, 's avonds branden ze automatisch feller. Andere lampen houden bij hoe vaak en hoe lang het licht in een ruimte aangaat. Handige informatie voor als u gericht besparingsmaatregelen wilt nemen. ​