Van huurappartement naar koopwoning

Van huurappartement naar koopwoning: 

​Wat verandert er?

Nadat u in een huurappartement heeft gewoond, gaat u nu een huis kopen. U wordt huiseigenaar, gefeliciteerd! Maar wat verandert er eigenlijk allemaal als u van huurder verandert in huiseigenaar? Florius zet de belangrijkste verschillen op een rij.  


Elke maand aflossen

Op financieel gebied is er natuurlijk een verschil. Als u huiseigenaar bent, betaalt u niet iedere maand meer huur, maar lost u maandelijks een deel van uw hypotheek af met bijvoorbeeld een Annuïteiten of Lineaire Hypotheek . Daarnaast betaalt u als huiseigenaar andere heffingen aan de gemeente dan wanneer u huurder bent. Een belangrijke heffing is de onroerendezaakbelasting (OZB). Hoeveel u betaalt is afhankelijk van de WOZ-waarde van uw woning. Andere heffingen zijn bijvoorbeeld de rioolheffing en de afvalstoffenheffing. Op de website van uw gemeente vindt u hierover de precieze heffingen. ​

​Meer ruimte met een koophuis

De kans is groot dat u in uw koophuis (veel) meer ruimte heeft dan in uw huurappartement. Zo heeft u misschien veel te weinig meubels om de ruimte in te richten. Ook heeft u waarschijnlijk meer opslagruimte, zoals een bijkeuken of zolder. Dit kan een reden zijn om bijvoorbeeld die wasdroger te kopen waar in uw huurappartement geen ruimte voor was of om een werkkamer in te richten, zodat u prettig thuis kunt werken of studeren. 


Verschil in onderhoud

Een ander verschil tussen een huurappartement en een koophuis is het onderhoud. Bij een koophuis bent u zelf verantwoordelijk voor het onderhoud. Denk bijvoorbeeld aan buitenschilderwerk, tuinonderhoud en het vervangen van een verouderde cv-ketel. Omdat u eigenaar bent van het huis, draagt u ook zelf de risico’s bij eventuele schade. Een opstalverzekering verzekert u tegen risico’s zoals  brand en andere soorten schades aan uw woning. Een inboedelverzekering heeft u waarschijnlijk al, maar bij het kopen van een huis is het verstandig deze opnieuw te laten berekenen. Vooral wanneer u nieuwe spullen koopt voor uw huis. 

​Verschil in energiegebruik

Dankzij de kleinere woonruimte van een appartement liggen de energiekosten hiervan vaak lager. Uw energierekening kan dus omhoog gaan wanneer u naar een koophuis verhuist. Des te meer reden om na te gaan hoe duurzaam u woont en wat u kunt doen om nog energiezuiniger te wonen​.


Verschil in burencontact

In een appartement kunt u buren onder, boven en naast u hebben wonen. Met deze buren houdt u rekening, omdat er kans bestaat op (geluids)overlast. Daarnaast is er ook een vorm van sociale controle, omdat u samen in een gebouw woont. Wanneer u naar een koophuis verhuist, is de kans groot dat u geen boven- of onderburen meer heeft. Hierdoor is de kans op overlast kleiner, maar is tegelijkertijd contact met de buren ook minder vanzelfsprekend. Wilt u wel graag contact met uw buren, dan kunt u welkomstborrel organiseren of zelf bij uw buren langsgaan om kennis te maken.  


Meer informatie

​​Eerste huis kopen 

Maximale hypotheek berekenen 

Checklist voor uitzet