Krijg grip op geld en voorkom betalingsproblemen

Om grip op uw financiële zaken te krijgen en te houden, is het belangrijk om te weten hoeveel geld er binnenkomt en waaraan u het besteedt. Bekijk vervolgens wat u kunt doen om te besparen of een bedrag te reserveren. Zoals bijvoorbeeld uw telefoonrekening of het maandbedrag van uw hypotheek. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) helpt u daarbij. Deze onafhankelijke stichting informeert en adviseert huishoudens over financiën. Met hun tips kunt u uw financiële huishouden beter op orde krijgen en houden zodat u betalingsproblemen kunt voorkomen. 

​Dit kunt u zelf doen om betalingsproblemen te voorkomen

​Met de tips van Florius en het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) kunt u zelf al het één en ander doen om uw geldzaken op orde te krijgen en te houden. 

  1. Houd een huishoudboekje bij om inzicht te krijgen in al uw maandelijkse lasten: van energiekosten tot boodschappen en van uw hypotheek tot telefoonrekening. Als u ziet hoeveel geld er binnenkomt en uitgaat, weet u wat u overhoudt én waarop u mogelijk kunt besparen. Een simpel schriftje werkt prima, maar u kunt ook een gratis online huishoudboekje​ bijhouden. 
  2. Werk uw rekeningen elke week bij. Als u elektronisch bankiert, kunt u betalingen automatisch agenderen. Onderzoek of u rekeningen die u nu één keer per jaar betaalt ook zonder extra kosten per maand kunt afbetalen, zoals wegenbelasting of verzekeringspremies.   
  3. Wees kritisch op uw dagelijkse kosten, maar misschien nog wel meer op eenmalige uitgaven. Bedenk of u grote financiële beslissingen kunt uitstellen of overslaan, zoals een nieuwe auto kopen of op vakantie gaan. Zo bespaart u in één keer veel geld, dat u kunt gebruiken om uw lasten te verlichten. 
  4. Op de website van Nibud vindt u veel informatie, tips en hulpmiddelen om meer inzicht in en grip op uw geld te krijgen. Niet alleen handig als u weinig te besteden heeft, maar ook als u een ruimer budget heeft.
  5. Onderzoek of u recht heeft op toeslagen​ of speciale regelingen, bijvoorbeeld van uw gemeente of de Belastingdienst​.
  6. Florius biedt een gratis sms-service om u op de hoogte te brengen dat uw maandbedrag wordt afgeschreven. U ontvangt dan een sms van Florius drie dagen voor de datum dat het maandbedrag van uw rekening wordt geïncasseerd. Dit noemen wij de incasso alert

 ​

Verwacht u of heeft u betalingsproblemen?

Het kan gebeuren dat een vervelende gebeurtenis, zoals het verlies van uw baan of een scheiding, een grote impact heeft op uw inkomsten en uitgaven. Deze impact kan zo groot zijn dat u moeite heeft om aan uw financiële verplichtingen te blijven voldoen, zoals bijvoorbeeld het maandbedrag van uw hypotheek​. Dan is het slim om zo snel mogelijk contact op te nemen met uw onafhankelijke hypotheekadviseur​ of met Florius.​​​​


Meer informatie

​​Betalingsproblemen