​​Checklist voor het kopen van een huis

​Een huis kopen is een van de grootste beslissingen in uw leven. In ons stappenplan voor het kopen van een huis hebben we een aantal belangrijke zaken op een rij gezet, zodat u niets vergeet. De bezichtiging van een huis is hier een belangrijk onderdeel van. Florius geeft u een checklist die u kunt meenemen tijdens de bezichtiging van uw droomhuis.

Checklist huis kopen​ ​


Voorbereiding

Een goede voorbereiding is erg belangrijk voor het bezichtigen van een huis. Vraag uzelf van tevoren af waar een huis allemaal aan moet voldoen. Wellicht heeft u nu al vragen die u wilt stellen tijdens de bezichtiging. Noteer deze vragen en stel ze aan de verkopende partij. Door gebruik te maken van Google Maps, kunt u van te voren de buurt al verkennen. Dit geeft u inzicht in de omgeving en u kunt kijken naar de bereikbaarheid van het huis.


In uw enthousiasme over uw droomhuis bestaat de mogelijkheid dat u tijdens de bezichtiging geen objectief beeld kunt vormen. Neem daarom een objectief persoon mee naar de bezichtiging die u kan helpen om met een kritische blik naar het huis te kijken.​

Meenemen tijdens de bezichtiging​

Tijdens de bezichtiging doet u waarschijnlijk veel indrukken op. In enkele gevallen zijn details belangrijk. Past uw favoriete kast bijvoorbeeld in de slaapkamer? Kunt u uw huidige keukenblok meenemen? Als u een rolmaat of meetlint meeneemt, dan kunt u tijdens de bezichtiging al controleren of het gaat passen. Ook een camera en/of telefoon is heel handig tijdens de bezichtiging. Door foto’s te maken kunt u later in alle rust kijken hoe die ene slaapkamer er ook alweer uit zag. Als u na afloop nog vragen heeft, dan kunt u contact opnemen met de verkoopmakelaar. De verkoopmakelaar kan u voorzien van aanvullende informatie en foto’s en indien nodig een tweede bezichtiging voor u plannen.


Checklist huis kopen

Om tijdens de bezichtiging geen belang​rijke dingen te vergeten, kunt u gebruik maken van onze checklist voor het kopen van een huis. De lijst biedt u een overzicht van de aandachtspunten waar u op dient te letten. De checklist is verdeeld in drie thema’s:

  1. Onderhoud
    Bij een bezichtiging is het belangrijk dat u de staat van het huis van de buitenkant bekijkt. Dit kunt u later nog laten beoordelen door middel van een bouwkundige keuring. Dit geldt ook voor een eventuele schuur en/of garage.
  2. Tuin en/of balkon 
    De ligging van de tuin en het balkon ten opzichte van de zon is belangrijk voor de hoeveelheid zonuren die u er kunt doorbrengen. Hiervoor kunt u een kompas gebruiken. Ga met de rug naar het huis toe staan en kijk in de richting van de tuin. De zon komt op in het oosten en gaat onder gaat in het westen.
  3. Is het uw droomhuis? 
    Na de bezichtiging moet u een beslissing maken. Is het uw droomhuis? Dan is het tijd om de financiering rond te krijgen. Hiervoor kunt u terecht bij Florius. 

​Voor vervolgstappen bij het kopen van een huis, kunt u verder kijken naar ons stappenplan huis kopen


Meer informatie

Wat is een hypotheek? 

Eerste huis kopen 

Maximale hypotheek berekenen 

Hypotheek afsluiten ​​