Hypotheek aanvragen? Florius staat klaar voor zzp’ers met een eenmanszaak

Heeft u een eenmanszaak en heeft u uw droomhuis op het oog? Dan kan het moeilijk zijn om een hypotheek af te sluiten. Maar bij Florius kunt u misschien wel een hypotheek afsluiten, zélfs als u nog geen drie jaar als zelfstandig ondernemer werkt. We vinden namelijk dat hypotheken moeten meebewegen, ongeacht uw werksituatie of dienstverband. Wij leggen u uit wanneer u in aanmerking komt voor een lening bij Florius en geven u tips om de kans daarop te vergroten. ​

 

ZZP’er en op zoek naar een hypotheek?

Als zzp’er is het lastig om een hypotheek af te sluiten, want veel hypotheekverstr​​ekkers vragen drie jaarrekeningen van uw onderneming. Maar wat nou als u net begonnen bent? Ook dan zijn er mogelijkheden bij ons. Florius heeft acceptatievoorwaarden waarmee je als zzp’er eerder voor een hypotheek in aanmerking komt. Om bij ons in aanmerking te kunnen komen voor een hypotheek dient u ten minste één jaar zzp’er te zijn.

Bekijk in ons overzicht snel of u in aanmerking komt voor een hypotheek.​

​Korter dan drie jaar zzp’er

Kunt u nog geen drie jaarrekeningen laten zien, dan vragen wij u ook om een prognose van uw inkomen. Een accountant kan deze voor u opstellen. Aan de hand van uw jaarrekeningen bepalen we uw gemiddelde winst. Als maar over één volledig kalenderjaar een jaarrekening aanwezig is, dan gaan we uit van dat ene jaar. In beide gevallen controleren we of de prognose minimaal gelijk is. Zo zien wij dat u een bestendig inkomen heeft én houdt. Daarmee rekenen we de hoogte van uw hypotheek uit. 

Als u korter dan drie jaar zzp’er bent, dan rekenen we wel met een lager toets inkomen. Dit betekent dat u minder kunt lenen als u korter zzp’er bent. Maar u kunt mogelijk wel een hypotheek afsluiten. Er zijn zelfs mogelijkheden voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) als u tussen de twee en drie jaar zzp’er bent!


 

Langer dan drie jaar zzp’er

Als u meer dan drie jaar zelfstandig onderneemt, nemen we uw gemiddelde winst van de laatste drie kalenderjaren als leidend uitgangspunt om de hoogte van uw hypotheek uit te rekenen. Tenzij de winst van het laatste jaar lager is dan het gemiddelde van de laatste drie jaren. Dan rekenen we niet met uw gemiddelde winst van de laatste drie jaren, maar met het laatste jaarinkomen.

Als u in aanmerking komt voor een hypotheek bij Florius is het goed om te weten waar wij naar kijken tijdens uw hypotheekaanvraag. Om te beginnen kijken wij naar uw jaarrekening.

​Zo kijken wij naar uw jaarrekening

Voordat we u een hypotheek verstrekken, willen we zeker weten dat u aan uw betalingsverplichting kunt voldoen en uw vaste lasten kunt blijven betalen. Nu, maar ook in de toekomst. Zodat u zorgeloos kunt blijven wonen. Houd er daarom rekening mee dat we uw complete financiële situatie onder de loep nemen. Een jaarrekening geeft ons hiervoor een uitgebreid inzicht. Een jaarrekening is voor de hypotheekaanvraag noodzakelijk.


 

Uit een jaarrekening kunnen we uw balans en winst- en verliesrekening aflezen. Laat de jaarrekening het liefst opstellen door een accountant. Met de cijfers uit uw jaarrekening rekenen we de financiële status van uw onderneming uit. We kijken ook naar de solvabiliteit en liquiditeit van uw onderneming. Zo krijgen we inzicht in de huidige situatie, maar ook in de ontwikkeling van uw bedrijf. Voor ons is het dus belangrijk dat u alle cijfers kunt verklaren. Daarnaast vragen wij u om uw aangifte Inkomstenbelasting (IB) en uw inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK).

​Waar kijken wij nog meer naar?;

  1. Verzeker uzelf goed tegen arbeidsongeschiktheid en overlijden
    Bij een hypotheekaanvraag is een overlijdensrisicoverzekering​ soms verplicht. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluiten is niet verplicht. Voor ons is uw AOV een garantie dat u maandelijks kunt doorbetalen als u arbeidsongeschikt raakt. En voor u betekent een AOV een inkomen mocht u onverhoopt arbeidsongeschikt raken. Verzekert u uw totale inkomen of alleen uw vaste lasten? 

  2. Regel uw pensioen
    Bij Florius willen we dat u ook later zorgeloos kunt blijven wonen. Als u een hypotheek wilt aanvragen, is het belangrijk dat u ook kunt laten zien dat uw pensioen goed geregeld is als u binnen tien jaar de AOW gerechtigde leeftijd bereikt. Of als u aangeeft dat u eerder met pensioen wilt. Dit lijkt vaak geen prioriteit, maar toch is het verstandig dat u daar vanaf het begin aan werkt. Daarmee toont u aan dat u vanaf uw pensioen nog steeds aan uw maandelijkse verplichtingen kunt voldoen. Zo vergroot u de kans op een hypotheek bij Florius.

​Meer weten?

Bent u zzp’er en wilt u binnenkort een huis kopen? Of bent u benieuwd naar uw mogelijkheden voor een hypotheek als startende ondernemer? Neem dan contact met ons op of maak een afspraak met een onafhankelijke hypotheekadviseur​. Hij geeft u persoonlijk advies. Dan heeft u geen omkijken meer naar uw hypotheekaanvraag en kunt zich gerust verder storten op uw onderneming.


 

​​Heeft u vragen?​

Neem dan contact op met een medewerker van Florius: 033 - 752 50 00. We helpen u graag op werkdagen van 08.30 uur tot 21.00 uur. Of stel uw vraag per e-mail: service@florius.nl.​


Meer informatie

Wat is een hypotheek

Hypotheek afsluiten

Eerste huis kopen

Geen vast contract

ZZP, hypotheek en arbeidsongeschikt