​Kosten hypotheek oversluiten

Bij het oversluiten van uw hypotheek lost u uw huidige hypotheek af met een nieuwe hypotheek. Hierbij krijgt u te maken met kosten bij het oversluiten van uw hypotheek. In sommige gevallan kan het toch het voordelig voor u zijn om uw hypotheek over te sluiten. Hieronder vertellen we u meer over de kosten bij het oversluiten van uw hypotheek.


Hypotheek oversluiten en maandlasten verlagen

Wanneer u uw maandlasten wilt verlagen​, kan het interessant zijn om uw hypotheek over te sluiten. Een hypotheek oversluiten kan aantrekkelijk zijn, als de actuele hypotheekrente lager is dan uw huidige rente. Zo kunt u ook profiteren van de actuele rente bij Florius, als uw hypotheek momenteel ergens anders loopt.

​Kosten oversluiten

Als u uw hypotheek wilt oversluiten, sluit u een geheel nieuwe hypotheek af. Met deze nieuwe hypotheek lost u de oude hypotheek af. Bij het oversluiten van uw hypotheek zijn eventueel (eenmalige) kosten verbonden zoals:

  • advieskosten: u betaalt zelf de hypotheekadviseur voor het advies en de bemiddeling. Dit kan met een uurtarief of tegen een vast bedrag.
  • taxatiekosten: taxatiekosten zijn de kosten voor het laten taxeren van uw woning. Voor het verkrijgen van een hypotheek op een bestaande woning is meestal een taxatierapport verplicht.
  • notariskosten: u betaalt zelf de notaris voor het laten opstellen van de hypotheekakte en de overdrachtsakte. 


Hypotheek oversluiten : vergoeding voor vervroegde aflossing

Bij het oversluiten van uw hypotheek moet u daar in de meeste gevallen een vergoeding voor betalen​ aan de geldverstrekker waar uw huidige hypotheek zich bevindt. Deze vergoeding wordt berekend doordat deze oversluiting van de hypotheek naar een andere geldverstrekker zorgt voor een onverwacht renteverlies bij deze partij. Hoe hoog deze vergoeding is, verschilt per geldverstrekker en hangt af van:

  • over welk deel van de lening (het leningdeel) u een vergoeding moet betalen;  
  • wat de vergelijkingsrente is en hoe deze wordt bepaald;
  • wat het renteverschil is;
  • ​hoe het renteverlies wordt gecorrigeerd.


Als deze voorwaarden ongunstig zijn, is het wellicht niet verstandig om uw hypotheek over te sluiten. Laat u goed informeren door een onafhankelijke hypotheekadviseur of uw situatie een financieel voordeel kan opleveren.

​Maak een afspraak met uw hypotheekadviseur

Wilt u uw hypotheek oversluiten? Een onafhankelijke hypotheekadviseur vertelt u of uw hypotheek oversluiten in uw situatie verstandig is. Deze hypotheekadviseur kan met u bekijken wat de beste oplossing is voor uw specifieke situatie. Hieronder kunt u een hypotheekadviseur vinden die u kan helpen met een Florius hypotheek.

​​

 

Meer informatie

Hypotheek oversluiten 

Actuele hypotheekrente