​Risicoklassen Florius

De rente die u betaalt voor een hypotheek bij Florius is niet in elke situatie hetzelfde. Dat hangt af van het moment dat u de hypotheek sluit en van de hypotheek die u kiest. Maar de rente wordt ook door andere factoren bepaald. Zoals bijvoorbeeld de risicoklasse waarin uw lening valt.

 

Risicoklassen*

*heeft u een lening met Nationale Hypotheek Garantie​, dan is onderstaande informatie niet voor u van toepassing.

 

Wat bepaalt het rentepercentage van uw hypotheek?

De rente die u betaalt voor een hypotheek van Florius is niet in elke situatie hetzelfde. De hoogte van de rente hangt onder andere af van de periode waarvoor u de rente vast zet (de rentevastperiode). Als u voor een hypotheek een tabel met rentepercentages ziet, kunt u zien dat ​de rente ook afhankelijk is van de risicoklasse waarin uw lening valt. Het verschil tussen uw lening en de marktwaarde van uw huis (uw onderpand) bepaalt de risicoklasse. Hoe hoger uw lening is in verhouding met de waarde van uw huis, hoe hoger de rente is. 

 ​

De risicoklassen bij Florius

Florius maakt een indeling in 'risicoklassen'. Weet u hoeveel uw huis op dit moment waard is (een taxateur kan dat voor u berekenen)? En weet u hoeveel u leent of gaat lenen? Dan kunt u zelf opzoeken in welke risicoklasse uw lening valt en welke rentepercentages op dit moment bij die risicoklasse horen. Bekijk de risicoklassen​. 

​Rente bij een bestaande hypotheek   

Wanneer u een hypotheek bij Florius heeft zijn er twee situaties waardoor de risicoklassen kunnen worden aangepast.

​ 

Situatie 1: De verhouding tussen uw lening en de waarde van uw woning kan op een bepaald moment wijzigen. Ook zonder dat Florius iets wijzigt aan de risicoklassen, kan uw lening op die manier in een andere risicoklasse terecht komen. Hoe bijvoorbeeld?​

  1. Door een aflossing op uw hypotheek 
    Als u tijdens de looptijd een deel van uw lening (extra) aflost, verandert de verhouding tussen de hoogte van uw lening en de waarde van uw woning. U kunt Florius dan vragen ​om uw rente aan te passen. Dit moet u Florius schriftelijk verzoeken en u moet daarbij de huidige waarde van uw woning aantonen. Dit kan met een taxatierapport dat maximaal zes maanden oud is of de meest recente WOZ-verklaring. Als Florius de risicoklasse aanpast, betaalt u vanaf dat moment de rente die hoort bij de lagere risicoklasse. Om die rente te bepalen, kijkt Florius naar de rente die voor de lagere risicoklasse gold toen u de lening afsloot, of die gold toen uw rente het laatst werd herzien.
  2. Door een verhoging van uw lening 
    Als u meer wilt lenen en Florius staat dat toe, dan krijgt u voor het bedrag van deze verhoging een nieuw leningdeel. Door de verhoging verandert de verhouding tussen de hoogte van uw lening en de waarde van uw woning. Het kan zijn dat uw lening daardoor in een hogere risicoklasse terecht komt. Komt uw lening door de verhoging in een hogere risicoklasse, dan betaalt u vanaf dat moment de rente die hoort bij de hogere risicoklasse. 
  3. Een waardestijging van uw huis
    Als de waarde van uw huis stijgt, verandert de verhouding tussen de hoogte van uw lening en de waarde van uw huis. Daardoor kan uw lening in een lagere risicoklasse komen. U kunt Florius dan vragen om uw rente aan te passen. U moet de waardestijging wel aantonen. Dit kan met een taxatierapport dat maximaal zes maanden oud is of de meest recente WOZ-verklaring. Als Florius op uw verzoek de risicoklasse aanpast, betaalt u vanaf dat moment de rente die hoort bij de lagere risicoklasse. Om die rente te bepalen, kijkt Florius naar de rente die voor de lagere risicoklasse gold toen u de lening afsloot, of die gold toen uw rente het laatst werd herzien. 


Situatie 2: Florius past de risicoklassen aan. Hierdoor kan het gebeuren dat uw lening in een andere risicoklasse terecht komt. In dat geval gaat u waarschijnlijk een andere rente betalen. Heeft u een variabele rente? Dan gaat u die andere rente betalen vanaf de maand dat de wijziging ingaat. Heeft u een vaste rente​? Dan gaat u pas naar een andere risicoklasse als uw rentevastperiode afloopt. ​

Aanpassen risicoklasse

Wilt u een aflossing doen op uw hypotheek, uw hypotheek verhogen of is uw woning in waarde gestegen? Op onze uitlegpagina risicoklassen​ vindt u welke gevolgen dit kan hebben voor de risicoklasse en bijbehorende risico-opslag. Komt u er niet uit? Neem dan contact op met een medewerker van Florius​. Zij helpen u graag.


Wilt u meer weten over risicoklassen bij Florius? 

Bespreek dit met uw hypotheekadviseur en laat u goed uitleggen wat een verhoging van uw hypotheek, een waardestijging van uw huis of eerder aflossen​ voor u betekent. Uw hypotheekadviseur kan kosten in rekening brengen voor het advies. Vraag hier vooraf naar!

 

Heeft u vragen?

Neem dan contact op met een medewerker van Florius: 033 - 752 50 00. We helpen u graag op werkdagen van 08.30 uur tot 21.00 uur. Of stel uw vraag per e-mail: service@florius.nl.​


Meer informatie​