Stappenplan voor het kopen van een huis

Een (eerste) huis kopen is een van de grootste beslissingen in uw leven. De juiste hypotheek afsluiten is minstens zo belangrijk. U heeft namelijk meestal zelf niet het geld om uw droomhuis gelijk te kunnen kopen. In twaalf stappen leggen we uit wat er komt kijken bij een huis kopen. 

​​​

Stap 1. Welk bedrag kunt u lenen voor het kopen van een huis? 

Als u een (eerste) huis gaat kopen heeft u daar meestal niet zelf het geld voor. Daarom sluit u een hypotheek af. Het is dus belangrijk om vooraf te weten welk bedrag u kunt lenen. Het bedrag dat u kunt lenen hangt af van een aantal factoren, namelijk: 

 • uw bruto jaarinkomen
 • de extra kosten die een verhuizing of verbouwing met zich meebrengt
 • indien van toepassing de waarde van uw huidige koophuis


 

Op basis van het bedrag dat u kunt lenen, kunt u op zoek gaan naar uw droomhuis. 

Bereken snel en eenvoudig wat u bij Florius kunt lenen 


 

Stap 2. Op zoek naar uw droomhuis

Met onze berekentool heeft u kunnen berekenen wat u kunt lenen bij Florius. Dit is een indicatie. Het is daarom verstandig om alvast om tafel te gaan met een onafhankelijke hypotheekadviseur voor een oriënterend gesprek. Dit eerste gesprek is vaak gratis. 

 

Via een makelaar of Funda.nl​ kunt u doelgericht op zoek naar een huis. Het is daarom handig om alvast te bepalen wat u belangrijk vindt aan uw droomhuis:

 • Wilt u een bestaand, of juist een nieuwbouwhuis? 
 • Wilt u een appartement, een rijtjeshuis of iets anders?

Aan de hand van uw eigen checklist kunt u doelgericht op zoek naar uw droomhuis!​

​​Stap 3. Een huis bezichtigen

​​Als u denkt uw droomhuis te hebben gevonden is het verstandig om een bezichtiging te plannen. Hierbij is niet alleen het huis van belang, maar ook de omgeving. Om u te helpen tijdens deze bezichtiging, kunt u gebruik maken van een handige checklist.

Checklist huis ko​pen 

​​​

Stap 4. Bouwkundige keuring

​​Het is verstandig om een inventarisatie te laten maken van het onderhoud van het huis. Hiervoor kunt u een bouwtechnische keuring aanvragen. Dit geeft u duidelijkheid over het effect van achterstallig onderhoud op de waarde van de woning. Op deze manier komt u niet voor verrassingen te staan. 


 

Stap 5. De onderhandeling kan beginnen

Bent u er zeker van dat het uw droomhuis is? Dan begint het bij het uitbrengen van een eerste bod. Dit kunt u doen samen met een makelaar. Meestal krijgt u een tegenbod van de verkopende partij. Dit gaat net zo lang door tot u het eens wordt over de prijs van het huis. U tekent dan samen met de verkopende partij het voorlopig koopcontract. Dit is niet vrijblijvend. De term ‘voorlopig’ betekent wel dat u het recht heeft om binnen drie werkdagen van de koop af te zien. Vaak wordt u wel gevraagd een waarborgsom te storten van tien procent van de koopsom. Dit geeft de verkopende partij meer zekerheid dat u de gemaakte afspraken ook echt nakomt. 


 

Stap 6. Een passende hypotheek: dat vraagt om onafhankelijk advies

Als u het voorlopig koopcontract samen met de verkopende partij heeft getekend, is de volgende stap de financiering van het huis. U kunt een hypotheek afsluiten. Laat u hierover altijd goed adviseren door een onafhankelijke hypotheekadviseur. Zo weet u zeker dat u de hypotheek kiest die het beste bij u past. 


 

Bent u al klant en heeft u verhuisplannen? Florius heeft altijd een passende oplossing voor u. De rente bij Florius is scherp en we kunnen u snel een goed aanbod doen. Als het moet zelfs binnen een dag. En er zijn meer voordelen, zoals extra aflossen zonder dat u een vergoeding betaalt, als u dat uit eigen middelen doet, mijnFlorius en de Florius verhuisregeling. Neem voor uw persoonlijke situatie contact op met een onafhankelijke hypotheekadviseur. 

​Stap 7. Het aanvragen van een hypotheek

Samen met uw onafhankelijke hypotheekadviseur bespreekt u welke hypotheek het beste bij u past. Aan de hand van uw wensen kan uw hypotheekadviseur een hypotheekaanvraag doen. Hij bespreekt met u in ieder geval:

​Als u er samen met uw hypotheekadviseur uit bent hoe de hypotheek er uit gaat zien, doet hij de hypotheekaanvraag bij de geldverstrekker. 

Meer over de hypotheekaanvraag 

 

Stap 8. Renteaanbod tekenen

Afhankelijk van welke geldverstrekker u kiest, ontvangt u vervolgens een renteaanbod. Klopt de informatie en bent u akkoord? Dan kunt u het renteaanbod tekenen.

 ​

Stap 9. Het opstellen van de hypotheekofferte

Uw onafhankelijke hypotheekadviseur vraagt u om een aantal documenten en gegevens waarmee de geldverstrekker uw hypotheekofferte in orde maakt. Denk hierbij aan:

 1. legitimatie
 2. loonstrook
 3. werkgeversverklaring
 4. taxatierapport​ of indien mogelijk een Florius - Calcasa waarderapport. Lees hieronder de toelichting op beide stukken.

Taxatierapport 

Om een hypotheek af te sluiten, heeft u een taxatierapport nodig van de woning die u wil kopen of verbouwen. Dit taxatierapport moet voldoen aan een aantal regels. U weet dan zeker dat Florius het taxatierapport accepteert. Bekijk de regels voor het taxatierap​port​.


Florius - Calcasa waarderapport 

Bij Florius kunt u bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek voor de aankoop van een woning ook kiezen voor een modelmatige waardebepaling van Calcasa​. Dit is alleen mogelijk bestaande eengezinswoningen en appartementen, niet voor nieuwbouw. Uw hypotheekaanvraag moet aan de volgende criteria voldoen: 

 1. Er is geen sprake van Nationale Hypotheek Garantie (NHG).
 2. De hypotheek is minder dan 90% van de modelmatig bepaalde marktwaarde.
 3. De woning is uitsluitend bedoeld voor eigen bewoning.
 4. Het hypotheekbedrag ligt onder EUR 750.000.
 5. Calcasa kan​ de woningwaarde nauwkeurig genoeg bepalen. 

​Hoe weet u of u uw hypotheekaanvraag in aanmerking komt? 

Calcasa is eigenaar van de modelmatige waardebepaling. In de Florius - Calcasa waardebepaling​ zijn bovenstaande criteria toegevoegd, zodat u direct kunt controleren of modelmatige waardebepaling mogelijk is voor uw hypotheekaanvraag. Is dit niet het geval? Dan heeft u alsnog een taxatierapport nodig om de hypotheek af te sluiten. 


Vergelijkbaarheid is belangrijk voor een nauwkeurige waarde 

Voor een nauwkeurige waardebepaling is het belangrijk dat de woning vergelijkbaar is met andere woningen in de omgeving. Gaat het om een woning met een sterk afwijkende staat van onderhoud of met een bijzondere ligging? Of is het een niet-gangbare woning, zoals een woon-winkel pand? Dan kan Calcasa de woningwaarde niet nauwkeurig genoeg bepalen om op basis daarvan een hypotheek af te sluiten bij Florius. U heeft alsnog een taxa​tierapport nodig.​​​​​​​

​Stap 10. Finaal akkoord op de financiering van uw huis

Als alle stukken en documenten zijn gecontroleerd en de geldverstrekker besluit u geld te lenen, heeft u een finaal akkoord op uw financiering. Dit proces moet klaar zijn binnen de periode die in het renteaanbod is opgenomen. 

 

Stap 11. Overdracht bij de notaris 

Goed nieuws. Uw hypotheek is goedgekeurd! Uw nieuwe huis is nu nog dichterbij.

Een afspraak met een notaris is nodig om de overdracht van uw nieuwe huis en/of hypotheek af te ronden.

Notarissen hanteren verschillende tarieven, dus het kan lonen om een prijsvergelijking te doen. Dat kan bijvoorbeeld op betaalbarenotarissen.nl​.

 

Bij de notaris ondertekent u twee documenten: de leveringsakte en de hypotheekakte. De leveringsakte is het juridische bewijs dat u de nieuwe eigenaar van het huis bent. De hypotheekakte bevestigt dat u geld leent van de geldverstrekker met het huis als onderpand. Als u een hypotheek gaat oversluiten ​is alleen de hypotheekakte nodig. 


Stap 12. U bent huisbezitter

Zet u uw handtekeningen bij de notaris op papier? Dan is het huis van u en krijgt u de sleutel. Gefeliciteerd!

Florius zet op een rij wat u allemaal moet regelen voor de verhuizing


​Meer informatie

Wat is een hypotheek?