Voorbeeld Aflossingsvrije Hypotheek

​Jan en Inge hebben in 2000 een huis gekocht met een volledig Aflossingsvrije Hypotheek van in totaal EUR 200.000. Met de huidige rente zijn hun netto maandlasten EUR 450. Tegen de verwachting in, is hun huis de afgelopen jaren niet in waarde gestegen. Bovendien zijn hun kosten flink gestegen vanwege de uitbreiding van het gezin. Daardoor is het Jan en Inge nog niet gelukt om op hun hypotheek af te lossen.


Gesprek met de hypotheekadviseur

In een persoonlijk gesprek heeft de hypotheekadviseur Jan en Inge erop gewezen dat het in hun situatie verstandig is om actie te ondernemen. Onder andere omdat hun renteaftrek over vijftien jaar vervalt. Bij de huidige rente stijgen hun maandlasten daardoor naar EUR 750.


Samen met de hypotheekadviseur bespreken Jan en Inge drie oplossingen.

  1. ​Hypotheek omzetten​
  2. Eenmalig of periodiek aflossen
  3. Sparen​

​​Hypotheek omzetten

Door van de totale Aflossingsvrije Hypotheek van EUR 200.00 een bedrag van bijvoorbeeld EUR 60.000 om te zetten naar een Annuïteiten Hypotheek​ starten ze met aflossen. Daarmee brengen ze hun restschuld terug, en hebben ze aan het eind van de looptijd (over 15 jaar) nog een hypotheek van EUR 140.000. Hun maandlasten stijgen door deze aanpassing wel,  naar ongeveer EUR 700. ​


Eenmalig of periodiek aflossen

Ze kunnen ook de erfenis van Inges oma gebruiken. Door in één keer EUR 60.000 af te lossen, brengen ze hun netto maandlasten direct omlaag van EUR 450 naar EUR 315. Het verschil van EUR 135 per maand gebruiken ze om iedere maand (vrijwillig) extra af te lossen. Aan die maandlasten waren ze tenslotte al gewend. Na 15 jaar hebben Jan en Inge op deze manier nog eens EUR 24.300 extra afgelost. Zo hebben ze op de einddatum een hypotheek van EUR 115.700.

De hypotheekadviseur geeft aan dat ze nu ook al kleinere bedragen vrijwillig extra kunnen aflossen. Alle beetjes helpen! De rekenhulp extra aflossen geeft ze meer inzicht in het effect van aflossen.

 


Sparen

Jan en Inge kunnen ook elke maand geld apart zetten, zodat ze de hypotheek later in één keer kunnen afbetalen. Dat vereist wél wat discipline. Bovendien is de huidige rentestand laag. Veel rente krijgen ze dus niet, en bij grotere bedragen gaat de belasting in box 3 meetellen. Aan de andere kant houden ze zo wel de vrijheid om op ieder moment te kunnen beschikken over het gespaarde geld. Gelukkig voor Jan en Inge zijn er nu mogelijkheden om problemen straks te voorkomen. Hun hypotheekadviseur helpt ze de opties af te wegen en te bekijken welke het beste past bij hun situatie.


Disclaimer

Dit is een fictief voorbeeld, waaraan geen rechten kunnen worden ontleend.​​


​​Meer informatie

Andere hypotheekvormen