​​​​Verhuizing regelen

​​Wat te regelen bij een verhuizing?

Een verhuizing is een leuke en spannende tijd. U gaat uw vertrouwde woning verlaten voor een woning die beter past bij uw situatie. Behalve de inboedel verhuizen, komt er een hoop kijken bij een verhuizing. Denk maar eens aan het wijzigen en doorgeven van uw adres en de afhandeling van uw huidige woning. Om goed voorbereid te kunnen verhuizen, geeft Florius tips die u helpen de verhuizing goed te laten verlopen. 


Checklist verhuizen

In het kort komt het neer op de volgende checklist die u kunt g​ebruiken voor uw verhuizing:

 1. Hypotheek bij een verhuizing
 2. De verhuizing doorgeven
 3. Wat moet ik regelen voor de oude woning?
 4. Wat moet ik regelen voor de nieuwe woning?
 5. Kosten van de verhuizing
 6. Waar moet ik aan denken tijdens de verhuizing?
 7. Wat moet ik regelen na de verhuizing?


Hieronder vindt u meer informatie over bovenstaande checklist.​

​1. Hypotheek bij een verhuizing

Een verhuizing heeft gevolgen voor uw hypotheek, als u op dit moment een koopwoning heeft. Bij Florius heeft u de mogelijkheid om uw oude hypotheek mee te verhuizen, als u al een hypotheek bij Florius heeft. Ook kunt u een nieuwe hypotheek afsluiten. Als u een nieuwe hypotheek afsluit bij Florius, kunt u de oude hypotheek in veel gevallen aflossen zonder hiervoor een vergoeding te betalen. En wilt u een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Ook dan zijn er mogelijkheden bij Florius.


2. De verhuizing doorgeven

Het doorgeven aan uw familie en vrienden is handig en iets waar u waarschijnlijk iets dat nu niet vergeet, maar heeft u gedacht aan het informeren van de volgende mensen en bedrijven? 

 • Uw werkgever en zakenrelaties
 • Uw oude en nieuwe buren
 • Uw tandarts, dierenarts, huisarts, specialist en apotheek
 • De diverse verzekeringsinstanties (bijvoorbeeld uw opstal- en inboedelverzekering) en uw pensioenfonds
 • De bank
 • De gemeente waarheen of waarbinnen u gaat verhuizen
 • Sportclubs en verenigingen
 • Tijdschriften en kranten ​

​3. Wat moet ik regelen voor mijn oude woning?

Het begint met de overdracht van uw huidige woning. Bij een huurcontract moet dit contract tijdig opgezegd worden. De opzegtermijn staat vaak in het huurcontract. Denk ook aan de staat van de huurwoning. Moet die groene muur weer in originele staat worden opgeleverd? Ook als u een koopwoning dient u hierover afspraken te maken met de kopers. 


Plan een datum in voor het stopzetten van het gas, water en licht. Hou hierbij speling in verband met onvoorziene vertraging(en). Daarnaast dient u de huidige abonnementen (bijvoorbeeld sportschool, tv, telefoon en internet) op te zeggen of u kunt deze laten overzetten op uw nieuwe adres met de datum van uw verhuizing.


4. Wat moet ik regelen voor mijn nieuwe woning?

Een aantal dagen voor de verhuizing moeten de meubels uit elkaar die u wilt meenemen. Als er plek is in de verhuiswagen kunt u er ook voor kiezen om de meubels niet uit elkaar te halen maar compleet in de verhuiswagen te zetten. Dit scheelt u weer werk tijdens de verhuizing zelf. De koelkast kunt u leegmaken, ontdooien en schoonmaken. 


Als u in een drukke straat woont zonder vaste parkeerplekken, dan is het verstandig om een plek te reserveren voor uw verhuiswagen of auto. Zo voorkomt u dat u door de straat moet lopen met zware meubels. 


Denk ook alvast na over de inrichting van uw nieuwe huis. Op die manier kunt u tijdens de verhuizing de grote meubels in de juiste kamers en als dat mogelijk is op de juiste plek zetten. Dat scheelt dubbel werk. 


Om veel stress te voorkomen en het verhuizen makkelijker te maken is het goed om op tijd verhuisdozen aan te schaffen of een verhuisbedrijf te kiezen. Het voordeel van een verhuisbedrijf is dat zij veel ervaring hebben met verhuizen en daardoor meer inzicht hebben. Zij kunnen u helpen met het maken van een inschatting te van de hoeveelheid verhuisdozen die u nodig heeft en hoe vaak zij moeten rijden met de verhuiswagen. Hier kunt u uw planning op aanpassen. Op de dag zelf zetten zij de meubels op de plek die u aanwijst.​

​5. Kosten van een verhuizing

De kosten van een verhuizing kunt u opdelen in het kopen van nieuwe spullen en voor het verhuizen van uw oude spullen.

Een verhuisbedrijf is niet gratis. Reken hierbij op een bedrag tussen de EUR 800 en EUR 3.000, afhankelijk van het aantal spullen dat er moet worden verhuisd. Vergelijk offertes van verhuisbedrijven om voordelig te kunnen verhuizen.


Tip: Begin enkele weken van te voren alvast met het verzamelen van verhuisdozen, zodat u in de aanloop alvast spullen kunt opbergen die u niet dagelijks gebruikt.  


Als u van plan bent nieuwe meubels te kopen, hou dan rekening met levertijden. Een nieuw bed of een nieuwe bank heeft vaak een levertijd van een aantal weken. 


6. Waar moet ik aan denken tijdens de verhuizing?

Tijdens de verhuisdag verhuist u de spullen van uw oude woonadres naar uw nieuwe woonadres. Waarschijnlijk pakt u de laatste spullen in verhuisdozen die u dagelijks gebruikt. De laatste gordijnen haalt u er pas af als u niet meer overnacht in uw oude woning.


Doe een laatste check in ieder vertrek op vergeten spullen. Neem vervolgens de meterstand op en sluit gas, water en elektra af wanneer u uw oude woning verlaat. Sluit tenslotte de deuren en ramen. Tenslotte levert u de sleutels in net voordat uverhuist naar uw nieuwe woning. 


Als u in het nieuwe huis wil gaan klussen, dan kunt u natuurlijk al uw vrienden en familie optrommelen, maar denk er aan: te veel mensen kunnen ook in de weg lopen. Dit kunt u oplossen door iedereen een duidelijk taak mee te geven en er zelf voor te zorgen dat alle benodigdheden aanwezig zijn om goed te kunnen klussen. Bijvoorbeeld kwasten, rollers en schoonmaakmiddelen.


Op de verhuisdag zelf bent u vaak met meer mensen, waardoor het makkelijker is om met spullen te schuiven. 


7. Wat moet ik regelen na de verhuizing?

Als u eenmaal bent verhuisd kunt u de verhuisdozen rustig uitpakken en de gewenste indeling maken met de overige spullen. Enkele apparaten dienen gelijk te worden aangesloten, maar geef de koelkast en diepvrieskist een dag rust voordat u ze inschakelt. Andere apparaten zoals de tv, wasmachine en droger kunt u gerust aansluiten bij aankomst. Om een goed beeld en gevoel bij de buurt te krijgen, kunt u nu kennismaken met uw nieuwe buren. Zo weet u ook wie er naast u wonen.


Download bijvoorbeeld de app Peerby, waarmee u gemakkelijk spullen kunt (uit)lenen aan mensen in uw buurt. 


Met de praktische tips van Florius heeft u de verhuisdag helemaal onder controle. Wij wensen u veel woonplezier in uw nieuwe woning.​


​​​Meer informatie

Stappenplan h​ypotheek afsluiten