PERSBERICHT

Amersfoort, 4 november 2021
Ruim een derde van de huizenbezitters heeft behoefte aan meer ruimte. Toch hebben we er niet alles voor over om ruimer te wonen; we zijn behoorlijk honkvast. Dit blijkt uit het onderzoek naar de veranderde woonwensen in de laatste 1,5 jaar, dat Florius door PanelWizard onder ruim 1100 huizenbezitters heeft laten uitvoeren.

Florius is vorige maand de campagne ‘Ruimer wonen’ gestart. Mensen hebben behoefte aan ruimte, maar kunnen zij dit ook concreet maken in en om hun huidige óf volgende woning? Deze vraag staat centraal in het onderzoek onder huizenbezitters. Om ruimer te wonen willen we best (wat verder) buitenaf gaan wonen (bijna 39%), maar de provincie uit is voor ruim driekwart een brug te ver. Dit gevoel is het sterkst onder Brabanders, Limburgers en Zeeuwen (85%). Maar ook 60-plussers zijn behoorlijk verknocht aan hun huidige woonomgeving (bijna 85%).

Inloopkast en sportkamer hoog op het verlanglijstje
Toch geeft bijna 17% van de huizenbezitters aan behoefte te hebben aan meer buitenruimte, zoals een grotere tuin. Maar ook een thuiskantoor (ruim 17%) wordt vaak genoemd. Als belangrijkste redenen waardoor de woonwensen met betrekking tot de grootte van de woning zijn veranderd, geven huizenbezitters aan dat zij vaker thuis zijn (ruim 56%) en dat hun financiële situatie het nu toelaat (bijna 46%).

De grootste woonwens van vrouwen wanneer zij meer woonruimte zouden hebben, is een inloopkast (bijna 29%). Maar ook een badkamer met bad/jacuzzi is een ultieme woonwens (bijna 16%). Mannen daarentegen willen veel liever een sportkamer (17%), zwembad (bijna 17%) of een ‘mancave’ (ruim 16%).

Ruimer wonen
Om ruimer te wonen, kan men verhuizen naar een grotere woning. Maar ook verhuizen naar een woning waar meer ruimte kan worden gecreëerd, door bijvoorbeeld een uitbouw, is een optie. Karin Polman, directeur van Florius: “Corona heeft ervoor gezorgd dat we meer in en om het huis zijn. Als Florius willen wij de woonconsument inspireren om de mogelijkheden van de eigen of van een nieuwe woning te zien. Er kan zoveel worden gedaan met de indeling van een huis.”

Bijna 20% van de huizenbezitters heeft in de afgelopen 1,5 jaar een huis bezichtigd of gaat dat doen. Tijdens het bezichtigen probeert bijna iedereen zich (enigszins) voor te stellen dat ze er wonen (93%). Hierbij kunnen de meubels en de inrichting van de huidige bewoners een belemmering zijn; meer dan de helft (53%) vindt het (enigszins) lastig om hier niet op te letten. Acht op de tien ziet daarentegen wel de verbouwingsmogelijkheden van een woning tijdens een bezichtiging.

Over Florius
Florius vindt dat een hypotheek met haar klanten moet kunnen meebewegen door het bieden van vooruitstrevende producten en diensten. Daarbij gelooft Florius in de kracht van onafhankelijk advies van hypotheekadviseurs. We zetten alles op alles om samen te zorgen dat de klant kan genieten van zijn woning. Of dat nu gaat om het huis dat hij vandaag op het oog heeft. Of over de woning waar hij over 30 jaar nog steeds zijn verjaardag viert. Florius is een handelsnaam van ABN AMRO Hypotheken Groep B.V. ABN AMRO Hypotheken Groep is een 100% dochter van ABN AMRO Bank N.V.
Al het nieuws van én over Florius, overzichtelijk bij elkaar.