PERSBERICHT

 

Amersfoort, 19 januari 2023

Het merendeel van de 55-plussers heeft weleens nagedacht over een woning waarin ze willen wonen, ook als ze ouder worden (53%). Toch heeft meer dan de helft van deze groep (56%) geen actie ondernomen om de volgende woonstap te realiseren. Dit blijkt uit onderzoek dat Florius door PanelWizard liet uitvoeren onder bijna 1.100 55-plussers. Opvallend is dat het percentage 55-plussers dat wel heeft nagedacht over levensloopbestendig wonen, maar nog geen actie heeft ondernomen, onder vijftigers, zestigers en zelfs zeventigers ongeveer even hoog is. “Om plannen te realiseren, is kennelijk meer nodig”, aldus Florius. “We helpen 55-plussers graag op weg bij het realiseren van hun woonplannen, omdat we het belangrijk vinden dat ze op tijd starten met hun volgende woonstap.”

Toekomstproof wonen en woonwensen voor straks.

Voor 20% van de 55-plussers die al hebben nagedacht over hun volgende woonstap was het bereiken van een bepaalde leeftijd de aanleiding. Voor 19% was dat de eigen gezondheid of die van de partner óf het plan nu alvast levensloopbestendig te gaan wonen, zodat men later niet meer hoeft te verhuizen. “Dat laatste is een goed idee”, aldus Karin Polman, directeur van Florius. “Als je niet wacht totdat je móet verhuizen, heb je vaak meer te kiezen. Het aanbod is beperkt en het realiseren van sommige woonplannen – zoals wonen in een complex voor gelijkgestemden – kan veel tijd in beslag nemen. Bovendien is plannen maken voor de toekomst ook gewoon leuk!”

Nieuwe levensfase, nieuwe woonplannen

“55 voelt misschien jong om al met je volgende woonstap bezig te zijn, maar dat is zo gek nog niet”, aldus Polman. “Vanaf 55 jaar breekt voor veel mensen een nieuwe levensfase aan. De kinderen – als ze die hebben natuurlijk – zijn misschien het huis uit en het pensioen komt langzaam in zicht. 55-plussers hebben meer tijd en ruimte, misschien ook wel financieel. Een heel natuurlijk moment om een volgende woonstap te maken. Dat kan verhuizen zijn naar de woning waar je altijd al van hebt gedroomd óf het helemaal naar wens maken van je eigen woning. Volledig toekomstbestendig, zodat je er nog héél lang van kan genieten.”

Verhuizen naar een andere omgeving

Gevraagd naar hun woonwensen voor de toekomst, geven 55-plussers aan nog weleens een stap naar een andere omgeving te willen maken. Bijvoorbeeld naar een groene omgeving, met de natuur, de kust of het bos om de hoek (14%). Of dichter bij de (klein)kinderen (11%). Anderen zoeken het nog verder van huis: 7% zou wel een vakantiehuis willen en eenzelfde percentage ziet zichzelf nog weleens verhuizen naar het buitenland.

Concrete actie ondernemen blijkt horde

56% van de 55-plussers die weleens nadenkt over een volgende woonstap, heeft nog geen concrete stappen gezet om deze te realiseren. Ze geven aan dat zij graag in hun vertrouwde omgeving willen blijven wonen (36%) en/of graag de eigen tuin/buitenruimte willen behouden (31%). Sommigen voelen zich nog te jong om tot actie over te gaan (24%). Ook het willen behouden van privacy (14%) en vrijheid (17%) speelt een rol. “Bij veel nieuwe woonvormen woon je zelfstandig, maar wel in de buurt van anderen”, vertelt Polman. “Denk bijvoorbeeld aan een hofje of een kangoeroewoning. Voor de gezelligheid én voor een oogje in het zeil, mocht dat ooit nodig zijn. Zeker met alle nieuwe woonvormen is bezig zijn met je volgende woonplan leuk en allesbehalve saai.”

Seniorenpropositie

55-plussers kunnen sinds kort via het intermediair bij Florius terecht voor de financiering van zogenaamde kangoeroe- en mantelzorgwoningen. Daarnaast vinden ze op florius.nl/strakswonen inspiratie voor hun woonplan voor straks. Adviseurs kunnen voor uitleg van de financieringsmogelijkheden voor 55-plussers gaan naar florius.nl/adviseurs/strakswonen.

Over Florius

Florius vindt dat een hypotheek met haar klanten moet kunnen meebewegen door het bieden van vooruitstrevende producten en diensten. Daarbij gelooft Florius in de kracht van onafhankelijk advies van hypotheekadviseurs. We zetten alles op alles om samen te zorgen dat de klant kan genieten van zijn woning. Of dat nu gaat om het huis dat hij vandaag op het oog heeft. Of over de woning waar hij over 30 jaar nog steeds zijn verjaardag viert. Florius is een handelsnaam van ABN AMRO Hypotheken Groep B.V. ABN AMRO Hypotheken Groep is een 100% dochter van ABN AMRO Bank N.V.

Al het nieuws van én over Florius, overzichtelijk bij elkaar.