Calcasa waarderapport aanvragen? Dit is handig om te weten

 

Om de waarde van een huis te bepalen, wordt in de meeste gevallen een taxateur ingeschakeld. Maar wist je dat in steeds meer gevallen ook het Calcasa waarderapport voldoet als taxatie? Nog nooit gebruikt? Lees dan snel hoe het werkt en in welke situaties je dit rapport kunt aanleveren. 


calcasa.PNG

 

Wat is Calcasa?

Calcasa is een modelmatige waardebepaling. Dat betekent dat de waarde van een woning modelwaardig wordt bepaald. Dit gebeurt door de woning te vergelijken met verkopen van vergelijkbare woningen in de straat en buurt waar de woning staat. Hiervoor maakt Calcasa gebruik van 25 eerder gerealiseerde verkopen in de buurt van de woning. Zijn er geen woningen verkocht? Dan gebruikt Calcasa de gegevens van oude verkopen om de actuele waarde te bepalen.

 

Hoe vraag je het aan? 

De modelmatige waardebepaling van Calcasa is eenvoudig aan te vragen. Op florius.calcasa.nl vul je zorgvuldig de adresgegevens van je klant in en enkele belangrijke kenmerken van de woning in. Je klant kan dit ook zelf doen, vanaf de bank. Er komt geen taxateur aan te pas. Als er een rapport opgemaakt kan worden, ontvang je deze voor slechts € 24,95 in je mailbox. Daarna dien je het Calcasa waarderapport in bij de hypotheekaanvraag of wijzigingsverzoek voor een bestaande lening bij Florius. Let op: Florius accepteert alleen rapporten die via florius.calcasa.nl worden aangevraagd.

 

Voor welke situaties kun je Calcasa gebruiken?

Calcasa kun je gebruiken bij het kopen van een bestaande woning zonder NHG. Je moet de woning gebruiken voor eigen bewoning. De hypotheek mag niet meer bedragen dan 90% van de bepaalde waarde van de woning volgens Calcasa. Ook bij het aanvragen van een overbruggingslening, het verhogen, oversluiten of wijzigingen van de hypotheek volstaat bij Florius een Calcasa waarderapport. Uit cijfers blijkt dat Calcasa het vaakst gebruikt wordt bij een nieuwe lening, gevolgd door een verhoging.

 

Wanneer kun je Calcasa niet gebruiken?

Koop je een nieuwbouwwoning, bungalow, (woon)boerderij, een appartement in een verzorgingsflat, HAT-eenheid of aan aangepaste woning? Dan kan je de modelmatige waardebepaling van Calcasa niet gebruiken. Dat geldt ook als je een hypotheek met NHG afsluit of als je hypotheek meer dan € 750.000 bedraagt.

 

Heeft Calcasa niet genoeg gegevens om de woningwaarde nauwkeurig te bepalen? Dan kan het rapport ook niet gebruikt worden. Er is dan alsnog een taxatierapport nodig van een officiële taxateur om in aanmerking te komen voor een hypotheek bij Florius. Goed om te weten is dat het Calcasa rapport geen specifieke info geeft over onderhoudsstaat van de woning en over de VVE. Bespreek dit vooraf met je klant.

 

Wordt de waarde van de woning altijd nauwkeurig bepaald?

Om de waarde van een woning zo nauwkeurig mogelijk te bepalen, is het belangrijk dat je klant de woningkenmerken goed invult. Daarnaast geldt: hoe meer transacties er zijn van vergelijkbare woningen, hoe nauwkeuriger de waarde-indicatie zal zijn. Dit komt omdat Calcasa de waarde bepaalt op basis van onderhoud en inrichting van de woningen in de buurt. Wijkt de woning af qua onderhoud, inrichting of ligging, dan kan de waardebepaling minder nauwkeurig zijn. Het is dan alsnog verstandig om de woning te laten taxeren door een taxateur.

 

Eenvoudig proces en lage kosten

In mei vroegen we jullie via onze Denk Mee Adviseurs App naar jullie ervaringen met Calcasa. Uit deze kleine steekproef* blijkt dat tweederde van de adviseurs gebruik maakt van Calcasa. De belangrijkste redenen om voor Calcasa te kiezen zijn snelheid en de kosten. "Het proces verloopt vlot en het rapport is duidelijk. Bovendien zijn de kosten voor de klant laag", aldus een van de adviseurs.

 

*Resultaten Denk Mee App, 17 mei 2019. Aantal deelnemers 25.