Verzilverhypotheek.jpg

Nieuwsbericht 30 augustus 2019​

Geld vast in de stenen? Senioren verzilveren steeds vaker

 

De kinderen helpen bij het kopen van het eerste huis, een nieuwe badkamer of een aanvulling op het pensioen. Veel senioren denken hierover na, maar beschikken niet over het geld. Dat zit namelijk vast in de stenen. Deels verzilveren van de overwaarde kan dan uitkomst bieden. Vereniging Eigen Huis, De Hypotheker en De Hypotheekshop signaleren dat senioren dat steeds vaker doen.

 

Flinke overwaarde

Veel senioren zitten in een huis dat meer waard is dan hun hypotheek. Soms hebben ze hun hypotheek misschien zelfs al afgelost. Op papier leuk, maar helaas zit het geld vast in de stenen. Ongrijpbaar? Nee, want door de overwaarde op de woning deels te verzilveren, kunnen ze toch al over het geld beschikken. En een groot pluspunt hiervan: het huis verkopen is niet nodig.

 

Niet verhuizen, wel verbeteren

Veel zestigplussers willen na hun pensioen in de woning blijven wonen. Dat blijkt ook uit onderzoek van VBO, de vereniging van makelaars en taxateurs. Driekwart van de senioren heeft geen verhuisplannen. Wel geeft 56% aan het een en ander aan hun huis te willen verbeteren. Juist dan kan deels verzilveren van de overwaarde uitkomst bieden. Bijvoorbeeld door het te gebruiken voor een verbouwing.  

 

Meer financiële ruimte

Naast verbouwen, zijn er nog veel meer redenen te bedenken waarom het prettig is om wat meer financiële ruimte te hebben. Denk aan de kinderen financieel steunen, een nieuwe badkamer, voor onvoorziene kosten, inkopen van zorg als je hulpbehoevend wordt of juist gewoon in het huis blijven wonen zoals je gewend bent. Maar wél met wat extra inkomen bovenop het pensioen.

 

Florius Verzilver Hypotheek

Florius heeft ook een hypotheekproduct waarmee zestigplussers deels de overwaarde op hun woning kunnen verzilveren. De Florius Verzilver Hypotheek (inloggen vereist). Is jouw klant 60 jaar of ouder en is zijn huis meer waard dan de hypotheek die hij nu heeft? Dan komt hij hiervoor in aanmerking. Zo kan hij het geld dat hij anders pas zou krijgen bij de verkoop van zijn huis, nu al gebruiken.

 

Hoe werkt het?

Je klant gaat een hypotheeklening aan, maar betaalt tijdens de looptijd niets terug. Wel betaalt hij rente. Deze wordt maandelijks bijgeschreven bij de lening, waardoor de schuld tijdens de looptijd oploopt. De totale schuld wordt pas terugbetaald na de verkoop van de woning. Als je klant zijn woning permanent heeft verlaten. Of bij overlijden.

 

Zekerheden op een rij

In de Productwijzer op FAN (inloggen vereist) vind je alle informatie en voorwaarden van de Florius Verzilver Hypotheek. Maar hierbij alvast een aantal zekerheden van de Florius Verzilver Hypotheek op een rij:

  1. De klant krijgt de garantie dat er, onder gestelde voorwaarden, na verkoop van de woning geen restschuld ontstaat.
  2. De klant blijft eigenaar van zijn woning in tegenstelling tot sommige andere producten waarmee je de overwaarde kunt verzilveren.
  3. De klant kan in zijn woning blijven wonen zolang hij wil. De Florius Verzilver Hypotheek is niet aan een maximale looptijd gebonden.
  4. De klant betaalt tijdens de hele looptijd een vast rentepercentage om verrassingen te voorkomen. De klant weet dus precies waar hij aan toe is. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst.
  5. De klant betaalt tijdens de looptijd niets terug. Het terugbetalen gebeurt als de klant de woning permanent verlaat of overlijdt.