​​​​Maandlasten verlagen? Zet uw bandbreedterente om

Heeft u een hypotheek met bandbreedterente? Dan kunt u zonder kosten uw bandbreedterente omzetten naar een vaste rente. U krijgt dan direct de huidige lage rente voor een rentevastperiode die u kiest. U heeft vervolgens geen bandbreedterente meer.

​​​​​Wat is bandbreedterente? 

Bandbreedterente is een variabele rente waarbij de hypotheekrente niet vaak verandert. Een rentestijging wordt namelijk pas doorgevoerd als deze groter is dan de bandbreedte, ofwel rentemarge. Een daling wordt wel direct doorgevoerd. De bandbreedte is van tevoren met u afgesproken en de rente toetsen we maandelijks.

 

Bandbreedterente wordt ook wel margerente genoemd. Sinds april 2007 bieden wij geen bandbreedterente meer aan voor nieuwe hypotheken.  

 

Er zijn verschillende renteperioden bij bandbreedterente: 

 • Bandbreedterente van 5 jaar met een marge van 1,0% of 0,5%
 • Bandbreedterente van 10 jaar met een marge van 1,0% of 1,75%
 • Bandbreedterente van 15 jaar met een marge van 1,5% of 2,0%
 • Bandbreedterente van 20 jaar met een marge van 2,0% of 2,5% 

​Voorbeeld 

U heeft een bandbreedterente van 5 jaar tegen 4,0% met een marge van 1,0%. Op enig moment binnen uw renteperiode stijgt de rente naar 5,2%. De rente wordt verhoogd met de overschrijding van de bandbreedte, dus 0,2%. Uw rente wordt dan 4,2%.

​​​​​Waarom nu kiezen voor een vaste rente?

 • De marktrente is nu op een erg laag niveau.
 • U kunt uw bandbreedterente zonder kosten omzetten naar een vaste rente.
 • Kiest u bijvoorbeeld voor een rentevastperiode tot en met het einde van de looptijd van de hypotheek? Dan weet u zeker dat u gedurende de rest van de looptijd dezelfde hypotheekrente betaalt. In de tussentijd kan de marktrente omhoog of nog verder omlaag gaan.
 • U heeft de keuze uit verschillende rentevastperiodes en u kunt uw hypotheekrente net zo lang vastzetten als de resterende looptijd van uw hypotheek.

​​​​​​Wat u moet weten als u omzet naar een vaste rente

In het verleden bent u voor bandbreedterente aanvullende bepalingen en voorwaarden overeengekomen. Zet u nu om? Dan gelden deze aanvullingen niet meer, omdat u dan geen bandbreedterente meer heeft. De overige hypotheekvoorwaarden blijven gelijk.

​​​​​Zo zet u uw bandbreedterente om

 1. Log in in mijnFlorius. Nog geen toegang? Activeer uw account met iDIN.
 2. Kies voor ‘Rente wijzigen’ en kijk wat u kunt besparen als u uw bandbreedterente omzet.
 3. Regel het direct zelf *

* In de rentewijzigingsbevestiging staat dat u een vergoeding moet betalen, omdat u uw rente wijzigt. Verderop in dit document leest u dat deze vergoeding € 0,- bedraagt. Uw bandbreedterente omzetten naar een vaste rente kan namelijk zonder kosten.     

​​​​​Lage rente niet (altijd) gunstig bij Spaar- en Hybride Hypotheek 

Als u een Spaar- of Hybride Hypotheek heeft, is een lage rente niet (altijd) gunstig. Een lagere rente op uw hypotheek betekent namelijk een lagere rentevergoeding op uw spaardeel en dus een hogere netto premie. Deze premie is niet aftrekbaar voor de belasting. Wilt u hierover advies? Neemt u dan contact op met uw hypotheekadviseur.

​​​​​Fiscale gevolgen van uw rentewijziging 

Het is belangrijk dat u bij uw rentewijziging ook rekening houdt met uw teruggave van de Belastingdienst. Meer informatie over de fiscale gevolgen van uw wijziging kunt u opvragen bij uw belastingadviseur of de Belastingdienst​.

​​​​​Gebruik uw besparing om af te lossen 

Door de keuze voor een lagere hypotheekrente bespaart u op uw maandlasten. Deze besparing kunt u gebruiken om af te lossen op uw hypotheek. Bij een aflosvrije hypotheek kan dit een mooie oplossing zijn om de hypotheekschuld te verlagen. Bij Florius kunt u extra aflossen zonder dat u daarvoor een vergoeding betaalt, als u dat uit eigen middelen doet. Wilt u (extra) aflossen? De makkelijkste manier is om in te loggen op mijnFlorius en de aflossing via iDeal te regelen.

​Meer informatie

Vaste rente

​​​​Extra aflossen

Vind een hypotheekadviseur ​​​