Een geweldige nieuwe woning komt in veel soorten en maten. Soms zelfs in soorten en maten die je niet verwacht. Frisse blikken leiden tot succesverhalen bij het vinden van het perfecte huis. Dat weet Gerdie Kruimer (53) uit Apeldoorn als geen ander: “Ik wilde terug naar Apeldoorn, maar absoluut niet in De Maten wonen. En precies in die wijk woon ik nu met zoveel plezier!”

Tegenwoordig is voor maar liefst tweederde van de woningzoekenden het aanpassen van de woonwensen de sleutel tot succes. Er wordt dan met name op een frisse manier gekeken naar locatie, type woning en de mate waarin opgeknapt of verbouwd moet worden. Dat en meer blijkt uit een onderzoek onder een kleine 800 huizenkopers in opdracht van Florius.


Juist de buurt

Voor Gerdie kwam de frisse blik op haar woonwens na maanden bezichtigingen zonder haar nieuwe huis te vinden: “Ik woonde in Bennekom, in een huis met een postzegeltuintje. Eerst had ik één hond, daar kwam later een stuiterbal van een puppy bij. Mede daardoor besloot ik te gaan verhuizen. Naar Apeldoorn, want daar had ik ook een nieuwe baan gevonden. De stad ken ik goed, want ik heb er vroeger jaren gewoond. Mijn zoektocht richtte zich op woningen met grote tuinen in verschillende wijken, maar zeker niet in De Maten. Dat was een wijk waar ik nooit zou gaan wonen, zo kaal en ongezellig. Voor ik begon met zoeken heb ik mijn woonwensen geformuleerd om wat makkelijker te kunnen schiften in het aanbod. Dat hielp ook om voor mezelf helder te krijgen wat ik eigenlijk zocht. Ik heb zo’n tien woningen bezichtigd, maar het was het toch steeds niet. Op advies van de makelaar ben ik toen toch bij een huis in De Maten gaan kijken. Die frisse blik veranderde alles. De buurt was veel groener en leuker dan ik me herinnerde, het huis was helemaal geweldig. Toen ik binnenstapte dacht ik: wauw! Ik was meteen verliefd. En weet je wat nou het leukste is? Het huis is ontzettend fijn, maar het is juist de buurt en de omgeving die het wonen hier zo mooi maken. Ik heb heel veel contact met de buren, er is een winkelcentrumpje vlakbij waar ik alles kan kopen wat ik nodig heb. Heerlijk, toch?”

Andere blik

Gerdie: “Wat ik me gaandeweg mijn zoektocht ben gaan realiseren is dat dingen die heel belangrijk lijken, soms helemaal niet zo belangrijk zijn. Er zijn vaak andere opties waar je geen rekening mee houdt. Een grote tuin stond bovenaan mijn lijstje en de tuin die ik nu heb is relatief klein, maar er is wel een heel groot park in de buurt en ook op de gemeentegronden kunnen de honden heerlijk rennen. In mijn tuin liet de vorige bewoner trouwens een enorme trampoline staan, die moest weg had ik al besloten. Waarom zou je zoiets zoveel ruimte in laten nemen? Daar zou een vijver komen of een mooi stuk grasveld. Maar hij staat er nog steeds. Een van de honden springt er graag op, de katten hebben er een hele wereld vol bloemen en hoog gras onder ontdekt en in de zomer lig ik er, lekker te deinen in de zon. Waar ik maar mee wil zeggen: het is niet altijd zoals je denkt. Vaak loont het de moeite om eens met een andere blik te kijken. Dan zie je nieuwe dingen die je nooit voor mogelijk had gehouden.”

Positieve extra's

Groter of kleiner willen wonen (43%), een andere locatie (33%) of meer buitenruimte (31%) zijn de belangrijkste redenen om te verhuizen. Bij meer dan de helft van de ondervraagden (57%) lukt dat binnen een half jaar, een vijfde (22%) is tot een jaar bezig. Het is geen gemakkelijke markt, Nederlanders zetten vooral de hoge huizenprijzen (65%), het lage aanbod in de eigen prijsklasse (65%) en overbiedingen (59%) in de Top 3 van irritaties tijdens hun zoektocht. Ook het kleine aanbod op de gewenste locatie (36%) en in de gewenste grootte (32%) worden genoemd. Een frisse blik kan uitkomst bieden bij het vinden van een nieuw huis. Uit het onderzoek van Florius blijkt dat het aanpassen van de woonwensen loont. Bij bijna een derde (32%) van de ondervraagden was zoeken op een andere locatie de gouden greep, iets minder dan een kwart (23%) koos voor een huis waar nog geklust moest worden en nog eens een kwart (23%) voor een ander type woning. In bijna een derde van de gevallen leverde dat compromis ook nog eens onverwacht positieve extra’s op: een nieuwe buurt die veel fijner bleek dan gedacht, de voordelen van wonen in een energiezuinige woning of het genot van verhuizen naar een dorp na jaren in een drukke stad. Wie de blik verruimt, heeft simpelweg meer te kiezen. Dat is op de woningmarkt van nu een voordeel, met soms een verrassend resultaat.

Over Frisse Blikken

Frisse Blikken van Florius zijn optimistische verhalen in de huidige, krappe woningmarkt. Wat is het geheim van het vinden van een geweldige nieuwe woning? Hoe pasten mensen hun woonwensen aan en wat leverde dat op? Er zijn tal van inspirerende voorbeelden waar andere woningzoekenden hun voordeel mee kunnen doen. Kijk voor meer inspiratie al onze Frisse Blikken.
Alle Frisse Blikken