Liesbeth van Berkel (58) uit Hengelo wist precies wat ze wilde: een kleinere woning en het liefst gelijkvloers. Toch kocht ze samen met haar man een splitlevel met vijf trappen. “Ik ben zo blij dat we hier zijn gaan kijken. Dit is echt hét huis.”

De frisse blik van Liesbeth hielp bij het vinden van een nieuw huis. En zij is zeker niet de enige, want het aanpassen van de woonwensen is voor maar liefst tweederde van de woningzoekenden de sleutel tot succes. Er wordt met name op een frisse manier gekeken naar locatie, type woning en de mate waarin opgeknapt of verbouwd moet worden. Dat en meer blijkt uit een onderzoek onder een kleine achthonderd huizenkopers in opdracht van Florius.


Van kleine woonwens naar grote woning

Voor Liesbeth kwam de frisse blik op haar woonwens onverwacht: “Omdat de kinderen het huis uit waren, speelden we met de gedachte om kleiner te gaan wonen. En dan meteen gelijkvloers, zodat het toekomstbestendig zou zijn. Toen we dit huis binnenstapten waren we allebei verkocht. Toch is het een totaal andere woning dan we voor ogen hadden. Het is groter dan waar we eerst woonden en er zijn juist meer trappen. De tuin was niet heel zonnig en het lag eigenlijk net te ver uit het centrum. Bovendien moest er een nieuwe keuken in, terwijl we helemaal niet zaten te wachten op een verbouwing. Toch konden we het niet loslaten. Mijn man en ik bespraken onze woonwensen en hoe belangrijk die voor ons waren. Was gelijkvloers echt een vereiste? We bezichtigden weleens zo’n woning, maar voelden ons er totaal niet thuis, terwijl we onszelf wel in deze splitlevel zagen wonen. Na nog een keer kijken en praten met de eigenaar, besloten we het toch te doen. Daar ben ik nog steeds elke dag blij om.”

Fijnste huis ooit

“Je stapt de woningmarkt op met een droombeeld”, vervolgt Liesbeth, “Maar in mijn optiek is het beter iets te kopen wat mogelijkheden biedt, dan je blind staren op wat je in je hoofd hebt. Het is een kwestie van erdoorheen kijken en flexibel blijven. Omdat wij onze woonwensen met een frisse blik hebben bekeken, wonen we nu in het fijnste huis waar we ooit hebben gewoond. We hadden het nooit gevonden als we vast hadden gehouden aan onze woonwensen.”

Het is geen gemakkelijke markt en in de top drie van irritaties staan de hoge huizenprijzen (65 procent), het lage aanbod in de eigen prijsklasse (65 procent) en overbiedingen (59 procent). Ook het kleine aanbod op de gewenste locatie (36 procent) en in de gewenste grootte (32 procent) worden genoemd.


Positieve extra’s

Een frisse blik kan uitkomst bieden bij het vinden van een nieuw huis. Wie de blik verruimt, heeft simpelweg meer te kiezen. Uit het onderzoek van Florius blijkt dat het aanpassen van de woonwensen loont. Voor bijna een derde (32 procent) van de ondervraagden was zoeken op een andere locatie de gouden greep, iets minder dan een kwart (23 procent) koos voor een huis waar nog geklust moest worden en nog eens een kwart (23 procent) voor een ander type woning. In bijna een derde van de gevallen leverde dat compromis ook nog eens onverwacht positieve extra’s op: een nieuwe buurt die veel fijner bleek dan gedacht, de voordelen van wonen in een energiezuinige woning of het genot van verhuizen naar een dorp na jaren in een drukke stad.

Over Frisse Blikken

Frisse Blikken van Florius zijn optimistische verhalen in de huidige, krappe woningmarkt. Wat is het geheim van het vinden van een geweldige nieuwe woning? Hoe pasten mensen hun woonwensen aan en wat leverde dat op? Er zijn tal van inspirerende voorbeelden waar andere woningzoekenden hun voordeel mee kunnen doen. Bekijk voor meer inspiratie al onze Frisse Blikken.
Alle Frisse Blikken