Een geweldige nieuwe woning komt in veel soorten en maten. Soms zelfs in soorten en maten die je niet verwacht. Frisse blikken leiden tot succesverhalen bij het vinden van het perfecte huis. Dat weet Marcel Israel (52) uit Vlissingen als geen ander: “We wilden de stad uit, maar gingen op initiatief van mijn vrouw toch bij een woning in Vlissingen kijken. Tegen onze verwachtingen in waren we meteen verkocht.”

Tegenwoordig is voor maar liefst tweederde van de woningzoekenden het aanpassen van de woonwensen de sleutel tot succes. Er wordt dan met name op een frisse manier gekeken naar locatie, type woning en de mate waarin opgeknapt of verbouwd moet worden. Dat en meer blijkt uit een onderzoek onder een kleine 800 huizenkopers in opdracht van Florius.

Laatste bezichtiging

Voor Marcel kwam de frisse blik precies op het juiste moment: “We waren al meer dan een half jaar aan het zoeken buiten Vlissingen en hadden ontzettend veel woningen gezien. De focus lag op Zeeuws-Vlaanderen, Bergen op Zoom en we keken zelfs af en toe bij huizen net over de grens in België. Er was altijd wel wat, heel veel onderhoud bijvoorbeeld. Of het voelde gewoon niet goed. We kwamen steeds op hetzelfde uit: daar gaan we niet voor verhuizen. We woonden in West-Souburg, gemeente Vlissingen en kwamen zelden in de stad zelf. Daar leefde het voor ons gevoel al jaren niet meer. Dus toen mijn vrouw met een woning in het centrum van Vlissingen aankwam, was ik sceptisch. Het was absoluut een prachtige woning, met glas-in-lood en ornamenten – een echt jaren ’30 huis. Precies wat we zochten, maar niet in Vlissingen. Gingen we toch niet doen, dus we maakten geen afspraak om te bezichtigen. Maar toen we het er met vrienden over hadden, vertelden ze ons dat de stad nou juist zo leuk was geworden. We besloten Vlissingen maar weer eens in te gaan en het bleek helemaal anders dan we ons herinnerden. Het bruiste weer! We hebben de makelaar toen toch gebeld en konden nog net mee op de laatste bezichtiging. Gelukkig maar, want het bleek een heerlijke woning op een geweldige plek. We hebben meteen een bod gedaan en de volgende dag was het van ons!”

Leukste locatie

Marcel: “Het huis is geweldig, maar de locatie is eigenlijk nog wel het leukste van onze nieuwe woning. Zo zie je maar wat een frisse blik kan doen. We lopen zo het centrum in om een terrasje te pakken en hebben echt feeling met de stad. Vroeger bleven we toch vooral in onze eigen wijk hangen. Ik denk dat je bij het kopen van een huis altijd concessies doet en dat is helemaal prima. Het helpt dan alleen wel als je weet wat echt belangrijk voor je is. En ook of je beeld wel klopt – met ons idee van wonen in Vlissingen zaten we er bijvoorbeeld helemaal naast. Het is hier hartstikke leuk! We hebben nu niet de zekerheid van een parkeerplek recht voor de deur en ook een bovenwoning was niet wat we voor ogen hadden, maar we zijn er zo blij mee. Er is maar heel weinig onderhoud en we hebben een prachtige tuin, middenin het centrum. Geweldig toch, dat het zo kan lopen?”

Positieve extra's

Groter of kleiner willen wonen (43%), een andere locatie (33%) of meer buitenruimte (31%) zijn de belangrijkste redenen om te verhuizen. Bij meer dan de helft van de ondervraagden (57%) lukt dat binnen een half jaar, een vijfde (22%) is tot een jaar bezig. Het is geen gemakkelijke markt, Nederlanders zetten vooral de hoge huizenprijzen (65%), het lage aanbod in de eigen prijsklasse (65%) en overbiedingen (59%) in de Top 3 van irritaties tijdens hun zoektocht. Ook het kleine aanbod op de gewenste locatie (36%) en in de gewenste grootte (32%) worden genoemd. Een frisse blik kan uitkomst bieden bij het vinden van een nieuw huis. Uit het onderzoek van Florius blijkt dat het aanpassen van de woonwensen loont. Bij bijna een derde (32%) van de ondervraagden was zoeken op een andere locatie de gouden greep, iets minder dan een kwart (23%) koos voor een huis waar nog geklust moest worden en nog eens een kwart (23%) voor een ander type woning. In bijna een derde van de gevallen leverde dat compromis ook nog eens onverwacht positieve extra’s op: een nieuwe buurt die veel fijner bleek dan gedacht, de voordelen van wonen in een energiezuinige woning of het genot van verhuizen naar een dorp na jaren in een drukke stad. Wie de blik verruimt, heeft simpelweg meer te kiezen. Dat is op de woningmarkt van nu een voordeel, met soms een verrassend resultaat.

Over Frisse Blikken

Frisse Blikken van Florius zijn optimistische verhalen in de huidige, krappe woningmarkt. Wat is het geheim van het vinden van een geweldige nieuwe woning? Hoe pasten mensen hun woonwensen aan en wat leverde dat op? Er zijn tal van inspirerende voorbeelden waar andere woningzoekenden hun voordeel mee kunnen doen. Kijk voor meer inspiratie al onze Frisse Blikken
Alle Frisse Blikken