Een geweldige nieuwe woning komt in veel soorten en maten. Soms zelfs in soorten en maten die je niet verwacht. Frisse blikken leiden tot succesverhalen bij het vinden van het perfecte huis. Dat weet Ria Heskes (69) uit Zoetermeer als geen ander: “Na mijn echtscheiding ging ik van een vrijstaande woning naar een appartement. Daar wilde ik dan in elk geval wel een eigen garage bij, maar nu woon ik dolblij in een geweldige fietsomgeving. Zonder garage.”

Tegenwoordig is voor maar liefst tweederde van de woningzoekenden het aanpassen van de woonwensen de sleutel tot succes. Er wordt dan met name op een frisse manier gekeken naar locatie, type woning en de mate waarin opgeknapt of verbouwd moet worden. Dat en meer blijkt uit een onderzoek onder een kleine 800 huizenkopers in opdracht van Florius.


Heerlijke plek

Voor Ria kwam de frisse blik op haar woonwens na maanden bezichtigingen zonder haar nieuwe huis te vinden: “Ik heb veel huizen bekeken en werd regelmatig overboden, wat heel frustrerend was. Toen ben ik toch mijn woonwensen maar eens onder de loep gaan nemen. Ik woonde voor mijn scheiding in een vrijstaand huis in Bergschenhoek en was nu op zoek naar een appartement. Mijn woonsituatie ging dus sowieso enorm veranderen – ik zou veel minder ruimte hebben dan ik gewend was. Ik wilde graag gelijkvloers wonen, maar vanwege de extra ruimte stond ook een garage hoog op mijn wensenlijst. Terwijl ik aan het zoeken was en maar geen geschikte woning vond, ben ik gaan nadenken over wat echt belangrijk voor me was. Had ik wel een garage nodig? Ik besloot ook te gaan kijken naar huizen zonder garage en wat meer te focussen op de omgeving waar de woning stond. En zo kwam ik bij mijn appartement in Zoetermeer terecht. Toen ik er binnenstapte was ik meteen enthousiast. Het is hier heel licht en er hangt een erg fijne sfeer. En die garage, die mis ik helemaal niet. Ik woon nu in een geweldige fietsomgeving, vlakbij het Balijbos. De buurt is heel prettig en ik heb hele leuke buren. Het is echt een heerlijke plek om te wonen!”

Goed kijken

Ria: “Ik geloof absoluut dat de aanhouder wint, maar soms is het dan wel belangrijk eens goed te kijken naar wat je zoekt en waarom je dat eigenlijk zoekt. Ik wilde niet meedoen met het constante overbieden, waardoor er best wat aan mijn neus voorbijging. Dat vond ik toen erg jammer, maar achteraf ben ik zo blij dat ik dit huis gevonden heb. Het is een kwestie van omschakelen en open staan voor wat er nog meer is. Natuurlijk zijn er ook wensen waar je wel aan vast wilt houden, maar sommige blijken toch minder belangrijk dan je van tevoren voor ogen had. Hoeveel ruimte heb je nou echt nodig als je alleen woont? De buurt en de omgeving zijn minstens zo belangrijk en daar heb ik enorm mee geboft!”

Positieve extra's

Groter of kleiner willen wonen (43%), een andere locatie (33%) of meer buitenruimte (31%) zijn de belangrijkste redenen om te verhuizen. Bij meer dan de helft van de ondervraagden (57%) lukt dat binnen een half jaar, een vijfde (22%) is tot een jaar bezig. Het is geen gemakkelijke markt, Nederlanders zetten vooral de hoge huizenprijzen (65%), het lage aanbod in de eigen prijsklasse (65%) en overbiedingen (59%) in de Top 3 van irritaties tijdens hun zoektocht. Ook het kleine aanbod op de gewenste locatie (36%) en in de gewenste grootte (32%) worden genoemd. Een frisse blik kan uitkomst bieden bij het vinden van een nieuw huis. Uit het onderzoek van Florius blijkt dat het aanpassen van de woonwensen loont. Bij bijna een derde (32%) van de ondervraagden was zoeken op een andere locatie de gouden greep, iets minder dan een kwart (23%) koos voor een huis waar nog geklust moest worden en nog eens een kwart (23%) voor een ander type woning. In bijna een derde van de gevallen leverde dat compromis ook nog eens onverwacht positieve extra’s op: een nieuwe buurt die veel fijner bleek dan gedacht, de voordelen van wonen in een energiezuinige woning of het genot van verhuizen naar een dorp na jaren in een drukke stad. Wie de blik verruimt, heeft simpelweg meer te kiezen. Dat is op de woningmarkt van nu een voordeel, met soms een verrassend resultaat.

Over Frisse Blikken

Frisse Blikken van Florius zijn optimistische verhalen in de huidige, krappe woningmarkt. Wat is het geheim van het vinden van een geweldige nieuwe woning? Hoe pasten mensen hun woonwensen aan en wat leverde dat op? Er zijn tal van inspirerende voorbeelden waar andere woningzoekenden hun voordeel mee kunnen doen. bekijk voor meer inspiratie al onze Frisse Blikken.
Alle Frisse Blikken