Einde economische looptijd van uw hypotheek

De economische looptijd van een hypotheek is de afgesproken einddatum van een hypotheek. De looptijd van een hypotheek is gewoonlijk dertig jaar na de oorspronkelijke ingangsdatum. Het eind​​e van de looptijd kondigen we zes maanden van tevoren aan per brief. In de brief leest u welk bedrag u moet aflossen en per welke datum u dit moet doen. Tevens worden vervolgacties genoemd als uw hypotheek nog niet volledig is afgelost. Na drie maande​n ontvangt u van ons een herinneringsbrief.

 

Volledig afgelost of restschuld

Bij de meeste hypotheken gaat u een lening aan voor een periode van dertig jaar. Of dit leningdeel volledig is afgelost aan het einde van deze looptijd is onder andere afhankelijk van de hypotheekvorm die u heeft gekozen:

  • Bij een Lineair- of een Annuïteiten leningdeel ​lost u elke maand een bedrag af, zodat u aan het einde van de economische looptijd dit leningdeel volledig heeft afgelost.
  • Bij een Bankspaar Hypotheek lost u dit leningdeel op de einddatum ook af.
  • Bij een Spaar Hypotheek lost u dit leningdeel op de economische einddatum ook af.
  • Bij een Leven Hypotheek is het eindbedrag niet gegarandeerd en houdt u mogelijk een restschuld over.
  • Bij een Aflossingsvrije Hypotheek betaalt u alleen rente en heeft u tussentijds niet verplicht afgelost. Op de einddatum van uw hypotheek betaalt u het geleende bedrag in een keer zelf terug. U kunt dus nog een grote restschuld overhouden.​

​Heeft u de hypotheek volledig afgelost?

Wanneer u het laatste maandbedrag heeft betaald en er geen restschuld meer bestaat, dan heeft u de hypotheek helemaal afgelost. In dat geval hoeft u hoeft verder niets te doen, u ontvangt uiterlijk de maand volgend op de maand waarin u heeft afgelost een laatste saldo-opgave.

 

Heeft u de hypotheek nog niet volledig afgelost?

Dan moet u het resterende bedrag uiterlijk op de einddatum van de hypotheek zelf aflossen. Kunt of wilt u uw restschuld op dat moment niet aflossen, vraag dan altijd uw onafhankelijke hypotheekadviseur​ om advies. Uw hypotheekadviseur zoekt dan voor u uit of het mogelijk is om uw hypotheek te verlengen.

 

Heeft u nog vragen over einde economische looptijd van uw hypotheek?

Neem dan contact ​op met een medewerker van Florius: 033 - 752 50 00. We helpen u graag op werkdagen van 08.30 uur tot 21.00 uur. Of stel uw vraag per e-mail: service@florius.nl.​

 

Meer informatie

Hypotheek aflossen 

Hypotheek oversluiten ​