Hypotheek | Scheiden of uit elkaar gaan

U gaat scheiden | Wat gebeurt er met de hypotheek?

Het besluit om uit elkaar te gaan is vaak ingrijpend en emotioneel. Net als de hectische periode die daarop volgt. Ondertussen moeten u en uw ex-partner belangrijke, financiële beslissingen nemen. Bijvoorbeeld over de gezamenlijke koopwoning. W​ie blijft in het huis wonen en is dat financieel mogelijk? Of wilt u de woning verkopen? Hoe regelt u dit op een goede manier? Bij Florius staan we u bij met onze uitgebreide kennis en ervaring.


Florius Scheidingsdesk

​De Florius Scheidingsdesk helpt u graag als u vragen heeft over uw hypotheek en bij een goede afhandeling van de hypotheekzaken. De speciaal opgeleide medewerkers van de desk hebben specifieke kennis en ruime ervaring op het gebied van de hypotheekafhandeling bij een scheiding. U krijgt een vaste contactpersoon die u tijdens de gehele afhandeling kan informeren en begeleiden.


Wilt u advies, bijvoorbeeld over de mogelijkheid om de hypotheek volledig op uw naam te krijgen? Of over het verrekenen van de eventuele overwaarde of restschuld? Neemt u dan contact op met uw hypotheekadviseur.


U kunt de Florius Scheidingsdesk bereiken op werkdagen van 08.30 tot 17.30 uur via telefoonnummer 033 - 752 5420. Of stuur een e-mail met uw vragen naar scheidingsdesk@florius.nl​.​​

U blijft in de woning

Bent u beiden eigenaar van de woning en wilt u in de woning blijven? Dan moet onder andere geregeld worden dat uw ex-partner niet meer aansprakelijk gesteld kan worden voor de hypotheek. Ook wordt bekeken of de hypotheek alleen aan u verstrekt kan worden. U krijgt de woning dan helemaal in bezit. Maar kunt u de hypotheek wel in uw eentje betalen? Een onafhankelijke hypotheekadviseur helpt u uitzoeken wat uw mogelijkheden zijn.


​Huis verkopen

Kiest u er voor om de woning te verkopen? Dan lost u met de opbrengst eerst de hypotheek af. Het bedrag dat eventueel overblijft, verdeelt u met uw ex-partner. 


Het kan ook zijn dat u na verkoop met een restschuld​ te maken krijgt. Dit betekent dat er niet genoeg geld is om de hypotheek af te lossen. Ook dit tekort deelt u onderling. Overwaarde of niet: Florius raadt u aan om altijd uw hypotheekadviseur in te schakelen.​

​​​​Scheidingsregeling van de Belastingdienst

De verkoop van uw huis kan enige tijd in beslag nemen. Zolang er niemand is uitgekocht of de woning zelf nog niet is verkocht, zijn u en uw ex-partner nog eigenaar van de woning. Voor deze situatie heeft de Belastingdienst een speciale regeling. Meer informatie over de scheidingsregeling van de Belastingdienst.

​​​

Scheiden? Vergeet uw verzekeringen niet

Heeft u samen verzekeringen afgesloten, zoals een Overlijdensrisicoverzek​​ering ​of schadeverzekering(en)? Als u uit elkaar gaat, wilt u misschien uw polissen aanpassen. Ook hier helpt uw hypotheekadviseur u graag bij.

 ​​

Machtiging mijnFlorius ongedaan maken

Heeft u via een machtigingsformulier toestemming gegeven om uw hypotheek te wijzigen met mijnFlorius? U kunt de machtiging op elk moment per direct intrekken door een e-mail te sturen naar scheidingsdesk@florius.nl​.​​

Zo regelt u het​

Om in uw huis te kunnen blijven moet de hypotheek op uw naam komen te staan. Hiervoor is goedkeuring nodig van alle betrokkenen en doorloopt u de volgende stappen: 

  1. Start de aanvraag tot ontslag van hoofdelijke aansprakelijkheid via mijnFlorius.    
  2. Rond samen met uw hypotheekadviseur de aanvraag af.
  3. Florius bepaalt aan de hand van de aanvraag welke documenten nodig zijn voor de verdere afwikkeling. Dit laten we u natuurlijk zo snel mogelijk weten.
  4. Uiteindelijk bepaalt Florius of het haalbaar is om de hypotheek op uw naam te zetten. 
 

 

​​​​​​

​​​
Volg ons via:
© 2014 Florius