Hypotheek | Scheiden of uit elkaar gaan

Hypotheek | Scheiden of uit elkaar gaan

Als u gaat scheiden of uw samenlevingsovereenkomst verbreekt, heeft dat gevolgen voor uw hypotheek. Zowel als een van u in het gezamenlijke huis blijft wonen of wanneer u het huis verkoopt. Florius helpt u graag een passende oplossing te vinden.​​​​​


​U wilt in het huis blijven wonen na de scheiding

Gaat u scheiden en wil een van u blijven wonen waar u woont? Dan moet onder andere geregeld worden dat de partner die vertrekt niet meer aansprakelijk kan worden gesteld voor de hypotheek. We kijken namelijk vanaf dat moment of we de hypotheek alleen aan u kunnen verstrekken. U moet de hypotheeklasten zelfstandig kunnen betalen. Een onafhankelijke hypotheekadviseur helpt u uitzoeken of dit mogelijk is.


Zo regelt u het​

Om in uw huis te kunnen blijven moet de hypotheek op uw naam komen te staan. Hiervoor is goedkeuring nodig van alle betrokkenen en doorloopt u de volgende stappen: 

  1. Start de aanvraag tot ontslag van hoofdelijke aansprakelijkheid via mijnFlorius.    
  2. Rond samen met uw hypotheekadviseur de aanvraag af.
  3. Florius bepaalt aan de hand van de aanvraag welke documenten nodig zijn voor de verdere afwikkeling. Dit laten we u natuurlijk zo snel mogelijk weten.
  4. Uiteindelijk bepaalt Florius of het haalbaar is om de hypotheek op uw naam te zetten. 
 

 

​Overwaarde of onderwaarde verrekenen 

Wie van u ook in het huis blijft wonen: u zult de overwaarde of onderwaarde van het huis moeten verrekenen bij scheiden. Het is verstandig om hiervoor de hulp van uw hypotheekadviseur in te roepen. Hij vertelt u precies hoe het werkt en waar u op moet letten. 


Uw incassonummer aanpassen bij scheiden

Als u in het huis blijft wonen en de hypotheek komt op uw naam te staan, dan moet u het incassonummer misschien aanpassen waarvan het maandbedrag wordt afgeschreven. Via mijnFlorius regelt u dit eenvoudig zelf.​


Geen mijnFlorius account?

Deze kunt u eenvoudig en snel aanmaken.​​

​​​​U verkoopt uw gezamenlijke huis

Vertrekt u beiden uit het huis en verkoopt u het? Dan lost u met de opbrengst hiervan eerst de hypotheek af. Het bedrag dat eventueel overblijft, verdeelt u met uw ex-partner. 


Het kan ook zijn dat u na verkoop met een restschuld​ te maken krijgt. Dit betekent dat er niet genoeg geld is om de hypotheek af te lossen. Ook dit tekort deelt u onderling, waarbij u allebei aansprakelijk blijft voor de hele restschuld. Overwaarde of niet: Florius raadt u aan om altijd uw hypotheekadviseur in te schakelen voor de afwikkeling.

​​

Scheiden? Vergeet uw verzekeringen niet

Misschien heeft u samen verzekeringen afgesloten, zoals een Overlijdensrisicoverzek​​ering​ of schadeverzekering(en). Als u uit elkaar gaat, wilt u misschien uw polissen aanpassen. Ook hier helpt uw hypotheekadviseur u graag bij.​

 ​​

Meer weten?

Stel al uw hypotheekvragen over dit onderwerp aan een onafhanke​lijke adviseur


Meer informatie​

Verhuizen​​