Financieel iets minder
Laura Bliekendaal spreekt dagelijks mensen die het financieel lastig hebben. Als medewerker bij de Preventiedesk helpt zij samen met haar collega’s klanten waarbij het financieel even wat minder gaat.
De lente staat voor de deur. En dat wakkert onze behoefte aan om te gaan genieten van de ruimte in en om onze woning. Zijn er laagdrempelige manieren om de woning en de buitenruimte met elkaar te combineren?
Een tuin, balkon of dakterras moet aanvoelen als een natuurlijke uitbreiding op woonkamer of keuken. En dat kan zonder grote kosten; kies bijvoorbeeld voor dezelfde soort kleuren en materialen om eenheid in het beeld te brengen. Kies voor tuinmeubelen of accessoires in één stijl of goed passende stijlen. Op die manier wordt het onderscheid tussen binnen en buiten opgeheven en lijken je huis en buitenruimte een doorlopend geheel. En wat dacht je bijvoorbeeld van een schutting schilderen in de kleuren van de binnenmuur? Het plaatsen van potplanten bij de buitendeur? Of het leggen van een tuinvlonder omdat je binnen een parket- of plankenvloer hebt?
2) Doe buiten of je binnen bent 1/2
Door de coronapandemie hebben veel mensen langdurig thuis gewerkt. Wellicht werk je nog steeds deels thuis. En nu het mooie weer zich aandient, kan dat misschien ook wel lekker in de tuin. Een grote eettafel in de tuin plaatsen kan een goede oplossing zijn. Kies wel voor comfortabele meubelen als je ze veel gaat gebruiken. Goede wifi in de tuin is natuurlijk ook wel wenselijk. Zeker ook om lekker te Netflixen op zwoele zomeravonden. Plaats daarom een wifi range extender in de buurt van de tuin. Let er bij buiten elektra en stopcontacten wel op dat je dat kundig aanlegt of laat aanleggen.
Uiteraard bestaat je interieur niet alleen uit meubelen. Lampen en zelfs (tuin)schilderijen zijn bij uitstek voorwerpen die ook in je tuin passen. Er zijn gelukkig allerlei producten te koop die goed tegen een stootje en een regenbui bestand zijn. Dan hoef je niet met spoed je hele tuinkamer te ontruimen als het begint te regenen.
4) Een dak boven het hoofd
Een mooie loungebank kan vast tegen een spatje, maar tegen een hoosbui is hij niet bestand. Daarom kan het een idee zijn om een overkapping of veranda te bouwen. Bijkomend voordeel is dat zo’n overkapping niet alleen in de zomer bruikbaar is. Met een kacheltje of ander warmte-element heb je ook in de winter een buitenkamer. Maar er zijn natuurlijk ook simpelere oplossingen. Span een zeil of schaduwdoek aan een pergola. Zo zit je in de zomer lekker beschut, terwijl je heerlijk buiten kunt wonen en werken.
5) Geen tegeltuin
Buiten hoeft natuurlijk niet helemaal hetzelfde te zijn als binnen. Het is altijd fijn als je blijft zien dat het om een natuurlijke buitenruimte gaat. Kies daarvoor naast potplanten ook voor borders en een gazon. Die fleuren niet alleen je leefomgeving op, maar helpen ook het hemelwater af te voeren naar de bodem. En dat zullen de buren vast ook fijn vinden.
Laura Bliekendaal spreekt dagelijks mensen die het financieel lastig hebben. Als medewerker bij de Preventiedesk helpt zij samen met haar collega’s klanten waarbij het financieel even wat minder gaat.
Robert gaat deze keer langs bij buren Piet en Madelein die samen met de buurt sedumdaken hebben gelegd. Benieuwd hoe ze dat verging en hoe dat plan is ontstaan?