Inbraak - Florius Hypotheken

Je huis is jóuw plek. En natuurlijk hou je graag zelf de controle op wie er wel en niet binnenkomt.  Maar hoe doe je dat? Gelukkig zijn er allerlei manieren om ongenode gasten buiten de deur te houden. We doken er in en geven je 9 tips. 

1. Gebruik die sloten

Als je even op en neer gaat naar de supermarkt lijkt het misschien overdreven om de deur helemaal op slot te draaien. En alle ramen te sluiten. Doe het toch maar wel. Een gelegenheidsinbreker die waardevolle spullen op tafel ziet liggen, is zo binnen. En ook weer buiten. Mét jouw laptop. 

2. Ruim je spullen op

Nog even over die laptop. Die kan je beter opbergen. En dan het liefst op een onlogische plek, bijvoorbeeld in je voorraadkast. Inbrekers kijken vaak voordat ze naar binnen gaan door het raam of er iets te halen valt. 

3. Doe alsof je thuis bent

Wat je dan wel weer mag laten slingeren: kruimelige boterhambordjes. Of een half opgedronken kop koffie. Als het lijkt alsof je thuis bent, is je huis namelijk een veel minder aantrekkelijk doelwit. Er zijn ook systemen die, als je wat langer weg bent, de lichten op gezette tijden aan- en uitschakelen. Zo lijkt het net of je er gewoon bent.

 

4. Maak je huis geen makkelijk doelwit

Een inbreker wordt niet graag bekeken. In donkere, beschutte hoekjes kunnen ze rustig hun werk doen. Dus: dat kan een goede reden zijn om de heg laag te houden of om een lamp met een bewegingssensor op te hangen. Vergeet ook niet om de tuinpoort altijd goed op slot te doen. 

 

5. Schreeuw niet van de daken dat je op vakantie gaat

Een simpel berichtje op Facebook kan insluipers al op een idee brengen. Ook uitgebreid voor de deur de auto inpakken is een uitnodiging. Stel je liever een beetje verdekt op. En plaats die vakantiekiekjes pas achteraf op Insta. 

6. Hou je sleutels bij je

‘Ik leg de sleutel wel onder de bloempot!’ Je bent niet de enige. En dat weten inbrekers ook. Verstop ook geen sleutels onder de deurmat of in die kier naast de deur. Gebruik liever een beveiligd sleutelkastje, of geef je sleutel aan een betrouwbare buur.

7. Leer je vijand kennen

Je gaat ze natuurlijk nooit gebruiken. En toch loont het om je te verdiepen in de kerntrekmethode, flippertruc, Bulgaarse methode en andere inbrekerskunsten . Dan kan je je er beter tegen wapenen. Ook handig: op politie.nl zie je hoeveel er in jouw buurt wordt ingebroken.


8. Beveilig
Een inbreker maakt het zichzelf graag makkelijk. Camera’s, inbraakalarmsystemen en hang- en sluitwerk met het Politiekeurmerk Veilig wonenhouden de meeste insluipers wel buiten de deur. Al is het alleen al omdat ze daaraan zien dat het geen makkelijke klus is om bij jou binnen te komen. Overweeg verder om anti-inbraakstrips of dievenklauwen te plaatsen. Hierdoor wordt het inbrekers onmogelijk gemaakt om je deur open te wrikken of met een schroevendraaier of breekijzer het slot te forceren.

 

9. Tot slot….de buren
Ga je wat langer weg? Zorg dan dat je buren dat weten. Zo kunnen ze een oogje in het zeil houden. En misschien zelfs de kliko’s voor je aan de weg zetten. Voor de dagelijkse buurtpreventie bestaan er WhatsAppBuurtPreventie-groepen. Op wabp.nl zie je of er ook een voor jouw buurt bestaat.

Meer informatie

Financieel iets minder

Laura Bliekendaal spreekt dagelijks mensen die het financieel lastig hebben. Als medewerker bij de Preventiedesk helpt zij samen met haar collega’s klanten waarbij het financieel even wat minder gaat.

Robert in de buurt - Sedumdaken in Bilthoven

Robert gaat deze keer langs bij buren Piet en Madelein die samen met de buurt sedumdaken hebben gelegd. Benieuwd hoe ze dat verging en hoe dat plan is ontstaan?

Wonen is...

Bekijk ook eens de artikelen uit de andere categorieën.