Het voorjaar leent zich uitstekend voor jaarlijks onderhoud in en om het huis. Wat zijn de belangrijkste klussen? Waar moet je op letten tijdens deze ‘APK van je woning’?

Auto’s gaan één keer per jaar op voor de APK-keuring. Voor woningen bestaat zo’n keuring niet. Maar wat veel mensen niet weten, is dat huisonderhoud evengoed wettelijk verplicht is. Dit staat in de Woningwet. Een inspecteur van de gemeente kan je dan ook verplichten bepaald onderhoud uit te voeren. Zo ver komt het meestal niet. Woningeigenaren zien zelf ook in dat – net als bij hun auto – regelmatig onderhoud de sleutel is voor toekomstige verkoopwaarde.

Maar waar te beginnen? Florius zet de belangrijkste tips voor je op een rij.

Schilderwerk

Achterstallig schilderwerk aan de buitenzijde van je woning zorgt voor verkleuring, afbladderende verf, scheuren en houtrot. Schilder daarom het houtwerk buiten minimaal eens in de vijf jaar.

Kozijnen

Voorkomen is beter dan genezen. Door je kozijnen en vooral ook de sponningen van de ramen schoon te maken, voorkom je dat vuil zich ophoopt en het verfwerk aantast.

Ventilatieroosters

In de gevel zitten ventilatieroosters om de kruipruimte te luchten. Een kruipruimte die te vochtig is, kan leiden tot stankoverlast en optrekkend vocht in de vloeren en muren. Reinig daarom de roosters.

Filters WTW-installatie

Heb je een warmte-terugwininstallatie? Vervang elk halfjaar de filters. Dit zorgt voor een gezonder woonklimaat. Daarnaast is het aan te raden de filters elke vier tot zes weken te stofzuigen.

Budget

Onderhoud aan je huis kost geld, maar zie het als investering om je woning gezond te houden. Reserveer daarom maandelijks 250 euro voor (groot) onderhoud. Raadpleeg de Budgetplanner Onderhoud van Vereniging Eigen Huis om te zien met welke kosten je rekening moet houden.

Bekijk de budgetplanner

Afzuigkap
De onderkant en het filter van de afzuigkap verzamelen veel vuil en vet. Door het filter te vervangen verbeter je de afzuigcapaciteit en de kwaliteit van de lucht in je woning.

CV-leidingen
In de loop van de tijd sluipt er lucht in je radiatoren en CV-leidingen. Hierdoor heb je meer gas nodig om te verwarmen – niet prettig met de huidige prijzen. Ontlucht daarom je leidingen.

Dakpannen
Scheef liggende of kapotte dakpannen kunnen leiden tot lekkages en houtrot. Check daarom of al je dakpannen nog aanwezig zijn, en in welke staat ze verkeren.

Plat dak
Een plat dak verzamelt vuil en bladeren. Veeg je dak schoon en voorkom daarmee schade aan je dakbedekking. Haal ook meteen een doekje over je zonnepanelen.

Dakgoot en afvoer
Reinig je dakgoot en hemelwaterafvoer. Zo blijf je lekkages en verstopping van de afvoer voor. Ook kun je nadenken over het plaatsen van bladvangers of bolroosters.

Terras
Genieten van de zon? Vergeet dan vooral niet je terras te reinigen. Verwijder groene aanslag met schoonmaakazijn en water. Schrob de aanslag weg en spoel vervolgens na met water. Zo kan je in de vroege lentezon genieten van een heerlijk schoon terras.

Meer informatie

Financieel iets minder

Laura Bliekendaal spreekt dagelijks mensen die het financieel lastig hebben. Als medewerker bij de Preventiedesk helpt zij samen met haar collega’s klanten waarbij het financieel even wat minder gaat.

Robert in de buurt - Sedumdaken in Bilthoven

Robert gaat deze keer langs bij buren Piet en Madelein die samen met de buurt sedumdaken hebben gelegd. Benieuwd hoe ze dat verging en hoe dat plan is ontstaan?

Wonen is...

Bekijk ook eens de artikelen uit de andere categorieën.