Hoe zorg je voor een goede samenwerking met je aannemer? In dit artikel vind je tips en tricks om verrassingen tijdens de verbouwing te voorkomen. Zo behaal je samen met je aannemer het gewenste resultaat voor jouw woning.

Tijdens het verbouwen of renoveren van je woning ga je waarschijnlijk nauw samenwerken met een aannemer. Het scheelt voor jullie beiden een hoop stress en frustratie als deze samenwerking goed verloopt. Gelukkig zijn er genoeg tips en tricks die je kan toepassen om jullie samenwerking tot een succes te brengen. Zo zijn jullie aan de eindstreep tevreden met het behaalde resultaat én met de succesvolle samenwerking.

Tip 1. De gouden tip: ga eerst met iedereen om tafel

Zoals een bouwproject een projectplan nodig heeft, zo heeft een goede samenwerking een samenwerkingsbijeenkomst nodig. Dit idee is wellicht minder traditioneel en je zult hier en daar wat mensen moeten overtuigen van de waarde die het zal toevoegen. Maar je plukt hier al snel de vruchten van zodra het echte werk van de verbouwing begint.

  • Plan voorafgaand aan de verbouwing een afspraak om het samenwerkingsproces te bespreken.
  • Bespreek wat de communicatievorm wordt met elkaar, (Whatsapp, mail, face-to-face?)
  • Spreek af dat er bij iedere deadline of beslissing die genomen moet worden zo snel mogelijk contact wordt opgenomen met de betrokken partijen om de opties te bespreken.
Tip 2. Minimaal drie offertes

Vraag vooraf, op basis van jouw wensen, minimaal drie offertes op bij drie verschillende aannemers. Doorloop deze offertes stap voor stap met iedere aannemer voor je een keuze maakt. Let op: soms vraagt een aannemer geld voor een offerte, vraag hier van tevoren naar om verrassingen te voorkomen.

Tip 3. Duidelijke afspraken op papier 

Een offerte kan soms behoorlijk ingewikkeld zijn. Wanneer je iets niet goed begrijpt, vraag dan aan de aannemer om de offerte te verduidelijken. Zodat jij inhoudelijk precies begrijpt wat er bedoeld wordt.

Tip 4: Een goede samenwerking is een eerlijke samenwerking

Tijdens een verbouwing kunnen er irritaties zijn. Misschien vind jij de aannemer niet goed communiceren, de aannemer vindt op zijn beurt wellicht dat jij teveel zeurt. Dat kan voorkomen en dat is niet erg. Behalve als je hier niet openlijk over praat. Het is verstandig om bij het eerste overleg openlijk te bespreken hoe jullie in dit soort situaties met elkaar om moeten gaan.

Meer informatie

Financieel iets minder

Laura Bliekendaal spreekt dagelijks mensen die het financieel lastig hebben. Als medewerker bij de Preventiedesk helpt zij samen met haar collega’s klanten waarbij het financieel even wat minder gaat.

Robert in de buurt - Sedumdaken in Bilthoven

Robert gaat deze keer langs bij buren Piet en Madelein die samen met de buurt sedumdaken hebben gelegd. Benieuwd hoe ze dat verging en hoe dat plan is ontstaan?

Wonen is...

Bekijk ook eens de artikelen uit de andere categorieën.