​Acht tips om geld te besparen

Veranderingen in uw persoonlijke situatie kunnen grote gevolgen hebben voor uw financiën. Scheiding, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of plotseling overlijden van uw partner bijvoorbeeld: ineens heeft u dubbele woonlasten, minder inkomen of allebei. Heeft u regelmatig geldzorgen? Met kleine aanpassingen in uw dagelijks leven bespaart u al snel een hoop en krijgt u meer grip op uw portemonnee. We zetten acht besparingstips voor u op een rij.


​1. Houd uw administratie op orde

Een simpele manier om overzicht te krijgen in uw geldzaken, is door uw papierwerk op orde te houden. Bewaar formulieren en brieven in een map, geordend op onderwerp. Zo weet u zeker dat u geen rekeningen over het hoofd ziet. Bovendien heeft u alle belangrijke documenten zo op één plek en kunt u altijd en makkelijk terugkijken in uw financiën.


2. Houd een (digitaal) kasboek bij met ons in/uit formulier

Zorg dat u uw inkomsten en uitgaven bijhoudt in een kasboek. Dat kan in een schrift, maar ook digitaal. Via ons in/uit formulier. ​Wij hebben een speciaal formulier opgemaakt dat u makkelijk en snel inzicht geeft in uw inkomsten en uitgaven.


Bewaar al uw bonnetjes en houd wekelijks bij waar uw geld precies naartoe gaat. Maak daarin onderscheid tussen vaste lasten, boodschappen en andere uitgaven, zoals kleding en schoenen. Zo ziet u sneller waarop u zou kunnen bezuinigen. Vooral op boodschappen valt vaak veel te besparen: het loont om op de kleintjes te letten.​

3. Pin een vast bedrag voor de hele week of maand

Geld dat u niet bij zich heeft, kunt u ook niet uitgeven. Pin daarom aan het begin van de week of maand een vast bedrag. Laat uw pinpas thuis als u boodschappen gaat doen: zo kunt u alleen maar besteden wat er op dat moment in uw portemonnee zit. Op deze manier koopt u alleen wat u écht nodig heeft.​


​4. Ga na of uw toeslagen kloppen

Zorg dat u alle toeslagen krijgt waar u recht op heeft. Maar bekijk ook goed of u geen toeslagen ontvangt waar u géén recht (meer) op heeft, zodat u niet voor financiële verrassingen komt te staan. Op mijn.toeslagen.nl kunt u regelmatig checken of bijvoorbeeld huur- en zorgtoeslagen kloppen. Log in met uw DigiD en vind in een paar stappen uit of u de juiste toeslagen ontvangt.


5. Beëindig en vergelijk abonnementen of andere contracten

Vraag u af of abonnementen die u lang geleden afsloot nog steeds interessant zijn. Betaalt u voor extra televisiezenders die u eigenlijk kunt missen? Wees kritisch en overweeg om die contracten op te zeggen.

Ook als u een nieuw abonnement afsluit, kunt u daarbij geld besparen. Het is het waard om eerst te vergelijken, voordat u een beslissing neemt. Sluit bijvoorbeeld uw abonnementen voor televisie, telefoon en internet af bij dezelfde aanbieder. Vaak krijgt u dan bundelkorting.

6. Verkoop uw oude spullen

Tijdens het opruimen komt u vast wel eens spullen tegen die u niet meer nodig heeft. Neem de tijd om daar een nieuwe eigenaar voor te zoeken, voordat u ze weggooit. Verkoop uw spullen bijvoorbeeld via Marktpl​aats: voor u is het misschien oude rommel, voor een ander kan het een schat van waarde zijn. Zo levert het u toch nog wat op.​


​​7. Shop online, in plaats van in de winkel

Leuk product gezien in de winkel? Kijk of u het online goedkoper kunt vinden. Op internet kunt u veel makkelijker vergelijken, bijvoorbeeld op vergelijkingswebsites. Het aanbod is online bovendien groter: misschien komt u wel iets tegen wat u in de winkel nog niet gevonden had.


8. Laat uw vaste lasten automatisch afschrijven

Vaste lasten als huur, water- en energiekosten kunt u beter laten afschrijven met een automatische incasso. Ook voor andere terugkerende kosten als abonnementen kan dit handig zijn. Zo hoeft u niet te onthouden om elke maand allerlei bedragen over te maken naar verschillende instanties. Bijkomend voordeel: het scheelt u een heleboel tijd.​

​Uw persoonlijke budgetcoach

Herkent u zichzelf in dit artikel of verwacht u betalingsproblemen vanwege uw financiële situatie? Trek dan op tijd aan de bel en neem contact​ met ons op. Samen zoeken we naar een passende oplossing, bijvoorbeeld met begeleiding van een persoonlijke budget​coach​. Deze komt bij u thuis en brengt samen met u uw inkomsten en uitgaven in kaart. Zo wordt duidelijk waarop u eventueel kunt bezuinigen. Heeft u meerdere betalingsachterstanden? Dan helpt de budgetcoach bepalen welke rekeningen u het beste voorrang kunt geven. Onafhankelijk advies waar u ook later nog van kunt profiteren.


Heeft u nog vragen?

Neem dan contact op met een medewerker van Florius: 033 - 752 50 00. We helpen u graag op werkdagen van 08.30 uur tot 21.00 uur. Of stel uw vraag per e-mail: service@florius.nl.​


Meer informatie