Je huis is jóuw plek. Je houdt graag de controle op wie er wel en niet binnenkomt. Gelukkig zijn er allerlei manieren om ongenode gasten buiten de deur te houden. We geven je negen tips.

1. Gebruik die sloten

Als je even op en neer gaat naar de supermarkt lijkt het misschien overdreven om de deur helemaal op slot te draaien. En alle ramen te sluiten. Doe het toch maar wel. Een gelegenheidsinbreker die waardevolle spullen op tafel ziet liggen is zo binnen. En ook weer buiten. Mét jouw laptop.

2. Ruim je spullen op

Nog even over die laptop. Die kun je beter opbergen. En dan het liefst op een onlogische plek, bijvoorbeeld in je voorraadkast. Inbrekers kijken vaak voordat ze naar binnen gaan door het raam of er iets te halen valt.

3. Doe alsof je thuis bent

Wat je dan wel weer mag laten slingeren: kruimelige boterhambordjes. Of een half opgedronken kop koffie. Als het lijkt alsof je thuis bent, is je huis namelijk een veel minder aantrekkelijk doelwit. Er zijn ook systemen die, als je wat langer weg bent, de lichten op gezette tijden aan- en uitschakelen. Zo lijkt het net of je er gewoon bent.

Lees meer over een Smart Home

4. Maak je huis geen makkelijk doelwit

Een inbreker wordt niet graag bekeken. In donkere, beschutte hoekjes kunnen ze rustig hun werk doen. Dus: dat kan een goede reden zijn om de heg laag te houden of om een lamp met een bewegingssensor op te hangen. Vergeet ook niet om de tuinpoort altijd goed op slot te doen.
 

5. Schreeuw niet van de daken dat je op vakantie gaat

Een simpel berichtje op Facebook kan insluipers al triggeren. Ook uitgebreid voor de deur de auto inpakken is een uitnodiging. Stel je liever een beetje verdekt op. En plaats die vakantiekiekjes pas achteraf op Insta.

6. Houd je sleutels bij je

‘Ik leg de sleutel wel onder de bloempot!’ Je bent niet de enige. En dat weten inbrekers ook. Verstop ook geen sleutels onder de deurmat of in die kier naast de deur. Gebruik liever een beveiligd sleutelkastje, of geef je sleutel aan een betrouwbare buur.


7. Leer je vijand kennen

Je gaat ze natuurlijk nooit gebruiken. En toch loont het om je te verdiepen in de kerntrekmethode, flippertruc, Bulgaarse methode en andere inbrekerskunsten. Dan kun je je er beter tegen wapenen.

Lees meer over hoe inbrekers binnen komen
Bekijk hoeveel er in jouw buurt wordt ingebroken


8. Beveilig

Een inbreker maakt het zichzelf graag makkelijk. Camera’s, inbraakalarmsystemen en hang- en sluitwerk met het PolitieKeurmerk Veilig Wonen houden de meeste insluipers wel buiten de deur. Al is het alleen al omdat ze daaraan zien dat het geen makkelijke klus is om bij jou binnen te komen. Overweeg verder om anti-inbraakstrips of dievenklauwen te plaatsen. Hierdoor wordt het inbrekers onmogelijk gemaakt om je deur open te wrikken of met een schroevendraaier of breekijzer het slot te forceren.

 

9. Tot slot….de buren

Ga je wat langer weg? Zorg dan dat je buren dat weten. Zo kunnen ze een oogje in het zeil houden. En misschien zelfs de kliko’s voor je aan de weg zetten. Voor de dagelijkse buurtpreventie bestaan er WhatsAppBuurtPreventie groepen. Op wabp.nl zie je of er ook één voor jouw buurt bestaat.

Meer informatie

Tips om je huis brandveiligheid te maken

Daar woon je wijzer van

‘Dat overkomt mij niet’, denken veel woningbezitters. Toch worden er jaarlijks meer dan 66.000 woningbranden gemeld. Met vaak dezelfde soort oorzaken.

6 tips voor een goede binnen kwaliteit van je huis

Daar woon je wijzer van

De herfst staat voor de deur dus we zullen meer tijd binnen doorbrengen. Maar hoe zorg je er voor de kwaliteit van de lucht binnen ook goed is?

Wonen is...

Bekijk ook eens de artikelen uit de andere categorieën.