In Nederland zijn er aardig wat subsidies aan te vragen die het aantrekkelijk kunnen maken om je huis te verduurzamen. Waar moet je als huisbezitter allemaal aan denken bij het aanvragen van zo’n subsidie? We zochten het uit bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Ben je eigenaar van een koopwoning én woon je er daadwerkelijk zelf, dan kun je gebruikmaken van verschillende subsidies van de overheid. Woningeigenaren kunnen vanaf 2021 subsidie aanvragen voor duurzame maatregelen via de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Je moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Hieronder bespreken we deze maatregelen één voor één.

Subsidie voor aansluiting op het warmtenet

Wanneer jouw wijk van het aardgas afgaat en op het warmtenet wordt aangesloten, kun je in aanmerking komen voor subsidie voor de aansluiting. Vanaf 2021 bedraagt deze € 3.325 voor individuele aansluiting. Je kunt het aanvragen via de website van RVO. Hier vind je ook een handig stappenplan voor het indienen van een subsidieaanvraag en een rekentool voor de te ontvangen subsidie.


Subsidie voor isolatie

Voor welke isolatiemaatregelen zijn er subsidie aan te vragen?

 • Gevelisolatie
 • Spouwmuurisolatie
 • Dakisolatie
 • Zolder/vlieringvloer
 • Vloerisolatie
 • Bodemisolatie (evt. in combinatie met vloerisolatie)
 • HR++-glas (evt. met Kozijnpanelen, Isolerende deuren)
 • Triple glas (evt. met Kozijnpanelen, isolerende deuren)

Bekijk hier de subsidie per vierkante meter. Per maatregel geldt een minimum aan vierkante meters.


Meer weten over financiering?

Praat eens met je hypotheekadviseur. Die kan je vertellen wat er wél en niet mogelijk is qua financiering en subsidies. Nog geen adviseur? Vind er dan een in de buurt.


Subsidie voor een warmtepomp

Met een warmtepomp kan je duurzame warmte opwekken. Er wordt dan gebruik gemaakt van warmte uit lucht, bodem of (grond)water. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het soort warmtepomp en het vermogen. Kies je bijvoorbeeld voor een hybride warmtepomp, dan bedraagt de subsidie tussen de € 1.500 en € 1.800. Voor een volledige warmtepomp varieert het bedrag van de subsidie van € 1.100 tot wel € 3.400. Hoeveel dit uiteindelijk wordt hangt af van het vermogen van de warmtepomp. Soms heb je voor de installatie een omgevingsvergunning nodig, bijvoorbeeld bij een buitenunit. Voor een lucht/water warmtepomp heb je geen vergunning nodig, tenzij je in een monument of in een beschermd stadsgezicht woont of wanneer de buitenunit van de warmtepomp zeer goed zichtbaar is voor de omgeving. Voor een bodem/ water warmtepomp kan een vergunning of melding nodig zijn voor het boren van de bodembron. Met de vergunningcheck controleer je of je deze nodig hebt.

Voor je je warmtepomp bestelt is het handig om eerst de Apparatenlijst Warmtepompen op RVO.nl te checken. Staat de gekozen warmtepomp op de lijst? Dan kan je een subsidieaanvraag doen. Wanneer het product niet op de lijst staat, kan een andere kiezen of een productbeschrijving opsturen om toch een subsidie aan te vragen. Wel blijft het risico dat je die alsnog niet krijgt.


Subsidie voor een zonneboiler

Met een zonneboiler verwarm je je kraanwater door middel van warmte van de zon. Een zonneboiler werkt samen met zonnecollectoren. Ze lijken op zonnepanelen, maar functioneren net iets anders. Ze nemen warmte op, en geven het af in een vat: de boiler. Hierdoor hoef je minder je cv-ketel te gebruiken. Je kunt hiervoor via de ISDE subsidie aanvragen. Afhankelijk van welke zonneboiler je koopt, kan de subsidie oplopen tot wel € 2.000,-.

Ook voor de zonneboiler geldt: controleer voordat je er een aanschaft of deze op de Apparatenlijst Zonneboilers staat. Is dit niet het geval? Stuur dan de productbeschrijving en technische documentatie van de zonneboiler mee met de aanvraag van de subsidie. Ook hier geldt dat het kan dat het apparaat niet voldoet aan de eisen, waardoor je toch geen subsidie krijgt.


Algemene voorwaarden

Nu per maatregel duidelijk is welke voorwaarden van toepassing zijn, benoemen we ook een aantal voorwaarden die voor iedere subsidie gelden.

 • De subsidieaanvraag binnen 12 maanden na installatie van het eerste apparaat, isolatiemaatregelen en/of aansluiting van het warmtenet ingediend zijn.
 • Je mag de installatie niet zelf uitvoeren, laat dit over aan een bouwinstallatiebedrijf.
 • Let bovendien op dat wanneer je al eerder een andere subsidie voor de betreffende maatregel hebt ontvangen, je geen recht meer hebt op subsidie.

Meer weten over financiering?

Praat eens met je hypotheekadviseur. Die kan je vertellen wat er wél en niet mogelijk is qua financiering en subsidies. Nog geen adviseur? Vind er dan een in de buurt.


Verken jouw mogelijkheden met Robert

Wil je weten wat jouw verduurzaammogelijkheden zijn? Ga in gesprek met Robert, onze virtuele collega die alles weet van verduurzamen!

Meer informatie

Energiebesparende maatregelen

Daar woon je wijzer van

Het huis verduurzamen klinkt als veel werk en gedoe en bovendien: waar moet je beginnen? Dit zijn 6 maatregelen die je huis energiezuiniger kunnen maken.

Verduurzamen

Nu ik dat weet…

Heb jij ook wel eens gedacht aan het nemen van duurzame maatregelen in je woning? Of voelt dat als 'gedoe en grote verbouwingen? Met kleine stapjes is ook al winst te behalen.

Wonen is...

Bekijk ook eens de artikelen uit de andere categorieën.