Je wilt gaan verbouwen. Hoe zorg je ervoor dat je niets vergeet? Hoe voorkom je verkeerde keuzes? We geven je graag wat handige verbouwingstips.

‘Als ik het opnieuw zou doen, zou ik het anders doen.’ We horen het allemaal wel eens. Heeft iemand net een hele verbouwing achter de rug, zie je toch alweer verbeterpunten. We geven essentiële verbouwingstips en als extraatje een handige checklist met verbouwingskansen per leefruimte.

 

Verbouwtips

1) Wat zijn je wensen?

Breng in kaart welke wensen je hebt. Dat zijn er meestal genoeg, dus neem daar de tijd voor. Maak een moodboard of gebruik apps als Pinterest om tot inspiratie te komen. Hoe beter je vooraf je uitgangspunten definieert, hoe beter het eindresultaat.

Niet vergeten: Kijk ook naar de indeling van het huis
Zijn er onlogische ruimtes? Zou je de keuken op een andere plek willen? De hal verlengen? Hierover moet je eerst nadenken om al je wensen zo concreet mogelijk te maken.

 

2) Basis boven uiterlijk

Bij een verbouwing is het aan te raden om eerst te checken of de basis goed is voordat je je richt op het mooier maken van je woning. Hoe staat het bijvoorbeeld met de fundering, waterleidingen en elektra? Denk daarnaast ook aan duurzame oplossingen zoals goede spouwmuur- en dakisolatie of isolatieglas en nieuwe kozijnen. Het is zonde als je een zolder gaat stucen, terwijl je eigenlijk je dak nog moet isoleren.

Belangrijk: denk aan elektra
In veel gevallen zijn coax- en telefoonkabels niet meer van toepassing, terwijl netwerkkabels zeer gewenst zijn met al dat thuiswerken en gamende kinderen. Andersom kan ook: heb je bepaalde elektra, bijvoorbeeld lichtknoppen of stroompunten, niet meer nodig, werk die dan direct weg.

 

3) Het gaat juist om de details

Prachtige badkamer uitgezocht. Maar bij oplevering is de witte kit bij de grijze tegels direct een doorn in het oog. En zo zijn er meer details die je eigenlijk al in een vroeg stadium moet kennen. Weet je waar je je eettafel neer gaat zetten? Dan weet je ook waar de lamp erboven moet hangen. Werkplek creëren? Dan zijn stopcontacten en directe netwerkaansluitingen essentieel. Noteer deze wensen zo concreet mogelijk, zodat je dat ook met je aannemer kunt bespreken.

 

4) Wat is je budget?

Als je weet wat je precies wil, ga dan op onderzoek uit wat dat gaat kosten. Vraag minimaal drie offertes op bij aannemers of klussers. Denk eraan dat er vaak stelposten staan: schattingen van wat het ongeveer gaat kosten omdat het de aannemer bij het offreren nog niet duidelijk is. Bespreek die stelposten en laat ze zo concreet mogelijk maken, zodat er tijdens de verbouwing geen discussies ontstaan over de prijs. Houd alsnog altijd marge voor tegenvallers.

Check of er een vergunning nodig is
Mocht je echt groots willen verbouwen, check dan wel of er vergunningen nodig zijn. 

 

5) Planning!

Ga niet van start voordat er een planning ligt, die voor iedereen duidelijk is. Dat geldt ook voor de afspraken die je maakt met je aannemer/klussers. Je moet weten wie wanneer komt en wie op wie moet wachten voordat ze verder gaan. Het is verstandig om rekening te houden met eventuele uitloop. Zeker in de huidige tijd waarin we met schaarste en leveringsproblemen van materialen te maken hebben.

Hoi buren!

Vaak vergeten tip: je (nieuwe) buren inlichten. Wordt enorm gewaardeerd, maar vaak vergeten. Maak een Whatsapp-groep aan om directe buren in te lichten over eventuele extra overlast.

 

6) Een overlevingsplan

Je wilt het natuurlijk voorkomen, maar toch leiden veel verbouwingen tot ongemak en stress. Beter is om hier vooraf over na te denken. Zorg voor enige comfort. Keukenverbouwing? Regel een campingkoelkast en een gaspitje. Badkamerverbouwing? Vraag of je bij vrienden of familie in de buurt mag douchen. Of huur een tijdelijke douche.

Meer informatie

Verbouwingstips

Op je woondoel af

Wel of geen uitbouw? Een dakkapel of een dakraam? We kijken met architect Lisette Schoenmaker wat per ruimte het slimste is.

Tips tools verbouwing ruimer wonen

Samenwerking aannemer

Op je woondoel af

Hoe zorg je voor een goede samenwerking met je aannemer? In dit artikel vind je tips en tricks om verrassingen tijdens de verbouwing te voorkomen.

Wonen is...

Bekijk ook eens de artikelen uit de andere categorieën.