Let op! Geld lenen kost geld! Let op! Geld lenen kost geld!

Je bestaande woning verhuren

Misschien wil je wel je inkomen aanvullen. Of ga je samenwonen maar wil je wel jouw eigen huis aanhouden. Dan is de Hypotheek voor verhuur misschien iets voor jou! Hiermee kan je als klant van Florius jouw huidige woning aanhouden en deze gaan verhuren. Onder specifieke voorwaarden, dat wel. En met advies van jouw eigen adviseur. Zodat je dit op een verantwoorde en weloverwogen manier doet. Kom, we laten het je zien.

Hypotheek voor verhuur in het kort

 • Je bij Florius gefinancierde woning verlaten én verhuren
 • Niet opnieuw naar de notaris
 • Er geldt een rente-opslag van (op dit moment) 1%
 • De brochure ‘Hypotheek voor verhuur, Risico’s en aandachtspunten’ is onderdeel van jouw advies en je tekent op de offerte dat je de risico’s begrijpt en accepteert

Zo werkt de Hypotheek voor verhuur

De Hypotheek voor verhuur is voor klanten van Florius met een bestaande woning. Als je deze afsluit, zetten we jouw huidige hypotheek bij Florius om naar een Hypotheek voor verhuur. Deze omzetting gaat in per de eerste van de maand.

Ook goed om te weten: je woning mag (nog) niet verhuurd worden voordat je hypotheek is omgezet naar de Hypotheek voor verhuur.

Wat je moet weten

Hieronder vind je in het kort wat jij moet weten over de Hypotheek voor verhuur.

Voordelen

 • Je huidige renteafspraken blijven met enige aanpassing bestaan. Voor het verhuren van je huis wordt hier een rente-opslag van (op dit moment) 1% bij opgeteld.
 • Je hoeft voor de Hypotheek voor verhuur niet opnieuw naar de notaris. Je ontvangt een voorstel voor het omzetten van je bestaande Florius-hypotheek.

Aandachtspunten

 • Voor het omzetten van je hypotheek naar de Hypotheek voor verhuur is advies van jouw adviseur verplicht. Voor een verantwoorde en weloverwogen beslissing.
 • De Hypotheek voor verhuur is mogelijk voor de Annuïteiten Hypotheek, Lineaire Hypotheek, Aflossingsvrije Hypotheek of de Florius Verduurzaam Hypotheek. Heb je een andere hypotheekvorm? Dan moet deze eerst worden omgezet naar 1 van deze hypotheekvormen.
 • De rente-opslag van (op dit moment) 1% voor de Hypotheek voor verhuur staat gedurende de eerste of nog resterende rentevastperiode vast.
 • Heb je een hypotheek met NHG? Dan vervalt deze en gaat je huidige hypotheek over naar het ’zonder NHG–tarief’. Hierdoor verandert ook de risicoklasse.

Veelgestelde vragen

Nee. Voor de verhuur van je woning heb je eerst schriftelijke toestemming nodig van Florius. Zo moet je aan een aantal voorwaarden kunnen voldoen. Als je jouw woning verhuurt, loop je als eigenaar namelijk andere risico’s dan wanneer jij zelf in de woning woont. Zo is een verhuurde woning bijvoorbeeld lastiger te verkopen. Ook kan jij als eigenaar voor onverwachte kosten komen te staan. Daarom is het van belang dat je voldoet aan onze voorwaarden, én dat je weet welke risico’s en aandachtspunten bij verhuur komen kijken. Misschien heb je tijdelijk dubbele woonlasten, en wil je voor enige tijd onder de Leegstandwet huurders in je oude woning hebben? Of misschien wordt je vanwege je werk tijdelijk uitgezonden binnen Nederland of naar het buitenland? Dan kom je misschien in aanmerking voor Tijdelijke Verhuur. Hiervoor gelden bepaalde voorwaarden waar je aan moet kunnen voldoen. Neem contact op met jouw eigen onafhankelijk hypotheekadviseur om te kijken wat er in jouw situatie mogelijk is. Neem contact op met onze afdeling Advies & Service. Samen met jou kijken we welke oplossingen er zijn als je de woning inderdaad al zonder onze toestemming verhuurt. Voor de verhuur van jouw woning heb je altijd schriftelijke toestemming nodig van Florius. Heb je die niet? Dan handel je in strijd met de voorwaarden van je hypotheek. Als je langdurig wil blijven verhuren, is een mogelijke oplossing dat je jouw hypotheek omzet naar een Hypotheek voor verhuur. Deze sluit je af bij jouw onafhankelijk hypotheekadviseur. Als je jouw woning tijdelijk wilt verhuren, zijn er weer andere mogelijkheden waar je naar kan kijken. Verhuren kent diverse regels, risico’s en aandachtspunten. Dat is dan ook de reden dat dit alleen mag met onze toestemming. Daarom controleert Florius regelmatig of een woning door de eigenaar verhuurd wordt. Zo zorgen we ervoor dat dit verantwoord gedaan wordt, met een gerust gevoel voor u en uw huurder(s).

Is er een match?

Dit is wanneer de Hypotheek voor verhuur voor jou uitkomst biedt

 • Je bent geen professionele verhuurder: je hebt maximaal 2 verhuurde woningen met een totale waarde van maximaal € 2.000.000. De totale huuropbrengst is maximaal € 35.000 per jaar.
 • Je wil met het verhuren van de woning je inkomen of pensioen aanvullen. Of je gaat samenwonen, maar je wil je eigen woning nog achter de hand houden. Je wil sowieso verhuren met goedkeuring van Florius.
 • Je hypotheek is maximaal 75% van de waarde van de woning in verhuurde staat. Heeft je huis energielabel A of energielabel B? Dan is een hypotheek van maximaal 80% van deze marktwaarde in verhuurde staat mogelijk.

  Vraag je adviseur of je in aanmerking komt voor de Hypotheek voor verhuur.
Vind een adviseur

Dit is wanneer de Hypotheek voor verhuur voor jou uitkomst biedt

 • Je bent geen professionele verhuurder: je hebt maximaal 2 verhuurde woningen met een totale waarde van maximaal € 2.000.000. De totale huuropbrengst is maximaal € 35.000 per jaar.
 • Je wil met het verhuren van de woning je inkomen of pensioen aanvullen. Of je gaat samenwonen, maar je wil je eigen woning nog achter de hand houden. Je wil sowieso verhuren met goedkeuring van Florius.
 • Je hypotheek is maximaal 75% van de waarde van de woning in verhuurde staat. Heeft je huis energielabel A of energielabel B? Dan is een hypotheek van maximaal 80% van deze marktwaarde in verhuurde staat mogelijk.

  Vraag je adviseur of je in aanmerking komt voor de Hypotheek voor verhuur.
Vind een adviseur

Wanneer het wel bij jou past

 • Het huis dat je gaat verhuren, is een reguliere eengezinswoning of een appartement met een actieve Vereniging van Eigenaren (VvE).
 • De marktwaarde van het te verhuren huis bedraagt minimaal € 150.000. De waarde van alle verhuurde panden samen bedraagt maximaal
  € 2.000.000 in verhuurde staat.

Wanneer het niet bij jou past

 • Je wil verhuren maar gaat zelf in het buitenland wonen.
 • Je wil je huis aan meer dan 1 huishouden verhuren. Verhuren via Airbnb of kamerverhuur is niet toegestaan, met uitzondering van kamerverhuur aan eigen (studerende) kinderen.

Daarom de Hypotheek voor verhuur

Geef invulling aan je vernieuwde woonplan

Je oude huis aan de basis van jouw nieuwe woonplan, zoals: aanvullend inkomen of samenwonen met behoud van je eigen woning.

Goed geïnformeerd

Dankzij verplicht advies en alle informatie die je vooraf van ons ontvangt, zoals de brochure met risico’s & aandachtspunten.

Niet voor professionele verhuurders

Een oplossing speciaal voor bestaande particuliere klanten van Florius met niet meer dan 2 panden.

Meer informatie

Brochure met Risico’s en aandachtspunten

Voordat je besluit je huis te gaan verhuren, is het belangrijk dat je weet waar jij en je toekomstige huurder(s) aan toe zijn. Daarvoor is er de brochure ‘Hypotheek voor verhuur, Risico’s en aandachtspunten’. Hierin lees je welke aandachtspunten en mogelijke risico’s er komen kijken bij het verhuren van een woning én het afsluiten van de Hypotheek voor verhuur. Jouw adviseur bespreekt samen met jou de inhoud. En je krijgt de brochure ook meegestuurd bij je offerte. In de offerte verklaar je tot slot dat je de inhoud begrijpt en accepteert.
Lees waar je rekening mee moet houden

Je huis verhuren: waar je allemaal aan moet denken

In de brochure ‘Hypotheek voor verhuur, Risico’s en aandachtspunten’ lees je welke aandachtspunten en mogelijke risico’s er komen kijken bij het verhuren van een woning én het afsluiten van de Hypotheek voor verhuur.

Meer informatie

In de voorwaarden van de Compleet Hypotheek en de Profijt Hypotheek lees je meer informatie over de Hypotheek voor verhuur. Of maak een afspraak met een onafhankelijk hypotheekadviseur.

De Hypotheek voor verhuur sluit je af bij je onafhankelijk hypotheekadviseur

De Hypotheek voor verhuur is niet voor iedereen geschikt. En omdat het een complex financieel product is, stellen we advies verplicht voor het afsluiten van de Hypotheek voor verhuur. Een adviseur bekijkt graag samen of de Hypotheek voor verhuur voor jou geschikt is, hoe die werkt, en wat je allemaal moet weten voor je deze afsluit.